• 10 Feb. 2017
  • 2 min

Circa trei sferturi dintre tinerii din piețele emergente se așteaptă să trăiască mai bine decât părinții lor

young
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Generația Y se arată interesată de stabilitatea locului de muncă și este îngrijorată de nesiguranța generată de conflictele globale, arată un studiu Deloitte.

Aproape trei sferturi dintre tinerii din piețele emergente cred că vor trăi mai bine decât părinții lor, atât din punct de vedere financiar (71%), cât și emoțional (62%), arată raportul Deloitte Millennial Survey, realizat de compania de audit și consultanță Deloitte.

Spre deosebire de piețele emergente, reprezentanții generației Y din țările dezvoltate sunt mult mai pesimiști. Astfel, doar 36% dintre respondenții din piețele mature se așteaptă la un trai mai bun față de cel al părinților lor.

„Pesimismul generației Y arată o schimbare a priorităților personale. Cu patru ani în urmă, schimbările climatice și deficitul de resurse erau principalele preocupări ale generației Y. Anul acesta, crimele, corupția, conflictele armate și tensiunile politice îi neliniștesc pe tineri, afectându-le atât viața personală, cât și cea profesională”, a spus Punit Renjen, CEO Deloitte.

Raportul arată că, după un an 2016 marcat de tulburări politice și sociale, precum atacurile teroriste din Europa, Brexitul sau alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii (SUA), generația Y caută stabilitate la locul de muncă. Aproape două treimi dintre respondenți au spus că preferă angajamentele de lungă durată în locul celor de liberi profesioniști.

Generația Y nu susține liderii radicali sau cu poziții divergente, care optează pentru o transformare radicală în locul uneia graduale. Tinerii se simt mai confortabil cu o abordare directă, atât în mediul profesional, cât și în cel politic.

Totodată, reprezentanții generației Y care rămân mai mult timp alături de un angajator împărtășesc valorile organizației și sunt mai mulțumiți de aspirațiile companiei.

De asemenea, Generația Y consideră că flexibilitatea la locul de muncă îmbunătățește performanța organizației, aduce beneficii personale și creează loialitate față de companie.

Raportul mai arată și că, pentru generația Y, automatizarea oferă oportunități pentru sarcini mai creative și învățarea de noi aptitudini. Totuși, 40% dintre respondenți cred că automatizarea le amenință locurile de muncă, iar 44% dintre ei se așteaptă ca aptitudinile lor să fie mai puțin căutate. Pentru jumătate dintre tinerii profesioniști locul de muncă a devenit impersonal și mai puțin uman.

Studiul a fost realizat în septembrie 2016, în 30 de țări, și se bazează pe răspunsurile a peste 8.000 de reprezentanți ai generației Y. Respondenții sunt născuți după 1982, sunt licențiați și angajați cu normă întreagă, predominant în cadrul unor companii private cu peste 100 de angajați.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply