• 23 Mar. 2016
  • 2 min

Consulteam: În 2-3 ani, salariile IT-iștilor din Cluj le-ar putea depăși pe cele din București

IT-ist
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Posibilă premieră pe piața muncii: în următorii 2-3 ani, IT-iștii din orașe precum Cluj-Napoca sau Timișoara ar putea câștiga mai mult decât cei din Capitală.

IT-iștii din orașe precum Cluj-Napoca sau Timișoara ar putea ajunge, în 2-3 ani, să câștige mai mult decât IT-iștii din București, apreciază reprezentanții Consulteam România, o companie cu activități în domeniul resurselor umane.

„Este foarte posibil ca, în următorii 2-3 ani, salariile IT-iștilor din Cluj sau Timișoara să le depășească pe cele ale IT-iștilor din București. Deja există anumite posturi în IT care sunt plătite mai bine în Cluj sau în Timișoara decât în București, deoarece există foarte puțini oameni care pot lucra pe acele joburi”, afirmă Oana Datki, managing partner pe Europa de Sud-Est la Consulteam.

În prezent, un iOS Developer din București are un salariu mediu „cu 9% mai mare decât salariul din celelalte orașe ale țării”, arată un studiu realizat de Consulteam România, în parteneriat cu Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT (ANIS).

Analiza citată a evidențiat că angajatorii participanți la studiu și-au bugetat creșteri salariale de 6% pentru IT-iști în 2016, în ușoară scădere față de valoarea de 7% aferentă anului 2015.

„La nivelul sectorului IT&C, cei care sunt mai predispuși să beneficieze de creșteri salariale mai mari în 2016 sunt angajații buni, care au grad ridicat de senioritate sau care pot livra performanță. De asemenea, angajații care lucrează pe proiecte cu o valoare ridicată și profitabile, cu siguranță că vor primi creșteri salariale sau bonusuri, pentru că sunt niște oameni esențiali”, declară Datki.

Decembrie 2015 a adus  o premieră în ceea ce priveşte salariile medii nete lunare ale IT-iştilor: depăşirea pragului de 5.000 de lei, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

Salariile medii nete lunare ale angajaţilor din IT au crescut cu peste 48% în ultimii cinci ani, de la 3.430 de lei în ianuarie 2011, la 5.079 de lei în decembrie 2015, conform INS.

„Creșterea salarială referitoare la angajații din IT&C pe care și-au bugetat-o companiile pentru 2016 este mai mică decât anul trecut, deoarece, în 2015, industria s-a extins foarte mult și deja s-a ajuns la un nivel salarial foarte ridicat. Prin urmare, companiile își permit să ofere o creștere salarială care, procentual, să fie mai mică decât în 2015, pentru că aplică o majorare la o sumă mai mare”, mai spune Oana Datki.

Ea adaugă că programatorii cel mai bine plătiți la nivel național, în funcție de limbajul de programare, sunt cei care dețin poziții de Oracle Developer sau de Java Developer. Pe de altă parte, cel mai slab plătiți sunt programatorii care ocupă funcții de Android Developer.

„Pentru un Software Development Director, salariul net lunar poate ajunge la peste 3.000 de euro, în funcție de senioritate, iar un director IT dintr-o companie non IT poate ajunge la același nivel. Diferența de salariu dintre un post de director IT într-o companie mare non IT și un director de vânzări și marketing poate să ajungă până la 30%, în favoarea celui de vânzări și marketing”, mai spune Oana Datki.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 43 de companii, cu puncte de lucru în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Galați, Craiova, Brașov și Târgu Mureș.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply