• 22 May. 2012
  • 2 min

Controlul propriilor asteptari profesionale pentru rezultate optime.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Fiecare dintre noi isi poate propune obiective inalte in plan profesional, iar acest lucru este de incurajat mai ales ca gradul nostru de motivatie devine din […]

Fiecare dintre noi isi poate propune obiective inalte in plan profesional, iar acest lucru este de incurajat mai ales ca gradul nostru de motivatie devine din ce in ce mai intens in functie de importanta lor.

Totusi, trebuie sa fim atenti cum gestionam strategia noastra pentru atingerea obiectivelor deoarece, in cazul unei nereusite, poate aparea un sentiment intens de nemultumire care, implicit, va conduce la demotivare, confuzie sau lipsa comportamentului pro activ. Se intampla acest fenomen intrucat constientizarea “pierderii unei oportunitati” sau neatingerii “marelui obiectiv” aduce dupa sine un regret profund tocmai din cauza faptului ca stim cat de important sau pretios era obiectivul respectiv, situatie care se intampla mai rar in cazul neindeplinirii unei misiuni care nu are un nivel de importanta inalt sau macar mediu.

Frica de regret insa nu trebuie sa ne sperie foarte mult. Pana la urma, mai bine reparam decat sa regretam. Chiar daca nu decurge la inceput, in plan profesional, totul conform asteptarilor, trebuie sa fim prietenosi si mandri de incercarile noastre intrucat ele ne arata unde am gresit si cum trebuie procedat data viitoare.

Vorbind despre asteptarile profesionale, este indicat sa le controlam pe acestea intr-o maniera optima. Ce inseamna controlul propriilor asteptari? Inseamna, spre exemplu, centralizarea acestora (scrise, inregistrate in cadrul unui document) si realizarea unui plan de actiune de atingere a respectivelor asteptari.

Ce trebuie sa cuprinda planul de actiune? Trebuia sa cuprinda campuri precum: Ce pot face pentru a reusi? Care sunt instrumentele necesare desfasurarii activitatilor pe care mi le-am propus? Care sunt lucrurile pe care le pot face (care depind de mine)? De la cine pot primi sprijin? Ce stiu sa fac cel mai bine si cum ma pot folosi de acest lucru in activitatile mele?

Desigur, planul poate fi mai cuprinzator sau chiar mai sintetic, in functie de alegerea si creativitatea noastra.

Asteptarile inalte presupun si o anumita investitie, cel putin de timp. De aceea, cand vorbim de controlul asteptarilor implicit vorbim despre controlul propriului nostru timp. Astfel este indicat sa ne organizam un orar sau un program de activitate care sa cuprinda, totusi, si pauzele de relaxare pentru detensionare.
Monitorizarea activitatilor si rezultatelor obtinute, incercarea mai multor variante de abordare a unui anumit obiectiv (identificarea celei potrivite), intelegerea propriului nostru sistem de lucru, oamenii la care putem apela, contextele in care putem fi angrenati, modalitatile de promovare, planul de rezerva (planul B) – toti acesti factori pot face parte din controlul propriilor actiuni legate de asteptari profesionale care, de obicei, se identifica cu ceea ce numim “obiective profesionale”.
Respectand indicatiile din cadrul acestui articol sansele noastre se maresc considerabil in privinta a cel putin apropierii de realizarea a ceea ce noi dorim.

Si, asa cum a spus Charles C. Noble, trebuie sa avem teluri inalte care sa ne impiedice sa fim frustrati din cauza esecurilor minore.

Mihai Silviu Botezatu

Human Respect Solutions

A fost util articolul? 0

Leave a Reply