• 11 Sep. 2016
  • 4 min

Cresc salariile brute, dar și contribuțiile sociale

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede majorarea contribuțiilor sociale ale angajatului de la 10,5% la 21,7%. Ca urmare, salariul brut va fi majorat.

În condițiile majorării contribuțiilor sociale, măsură care va afecta, în special, persoanele cu activități independente (PFA), cel mai rentabil este să lucrezi cu un contract de muncă. În acest caz, salariul tău brut va fi majorat cu 21% pentru a acoperi aceste majorări. O altă formă rentabilă de lucru este contractul de muncă temporară, care oferă beneficii specialiștilor și persoanelor care se angajează pe o perioadă determinată.

Cresc salariile brute

 

Modificările din Codul Fiscal, aflat în discuţii la Ministerul Finanţelor, vizează majorarea salariilor brute a celor mai mulţi dintre angajaţi. Măsura este luată ca urmare a trecerii cotei de contribuţii sociale în sarcina exclusivă a angajaţilor. Acest lucru este posibil numai prin majorarea salariului brut. Astfel, orice angajat care câştigă mai puțin de 9.400 de lei net pe lună va avea un salariu cu 21% mai mare. Majorarea nu are, însă, impact semnificativ asupra salariului net, scrie zf.ro.

Contribuțiile angajaților la asigurări sociale cresc

 

Contribuţiile la asigurările sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente (PFA) care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%, notează adevarul.ro.

Contractele pe o perioadă determinată – cele mai avantajoase

 

Numărul contractelor de muncă temporară a crescut în prima jumătate a anului mai ales pe segmentul specialiştilor. Atât companiile, cât şi angajaţii înțeleg beneficiile multiple ale acestui tip de contract mai ales când au nevoie de suplimentarea personalului în perioadele de vârf sau în situația unui concediu de maternitate, conform Smartree, citat de zf.ro. Contractul de muncă temporară este avantajos și în condițiile majorării contribuțiilor sociale la angajat.

Cercetătorii sunt scutiți de impozitul pe salariu

 

Din luna august, cercetătorii care desfășoară activități în zona aplicativă și/ sau dezvoltării tehnologice beneficiază de scutire de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor obținute din activitățile de cercetare-dezvoltare realizate în România. Facilităţile fiscale se acordă chiar și în cazul nerealizării obiectivelor proiectului de cercetare, condiția fiind angajatul să fi absolvit cel puțin ciclul I de studii universitare sau o formă de învățământ superior de lungă durată și să dețină o diplomă de licență, iar angajatorul să aibă în obiectul de lucru și activități de cercetare, menționează www.cariereonline.ro.

Companii unde se fac angajări

 

Retailerul francez Carrefour anunță că va angaja 680 de oameni pentru două hipermarketuri noi din Bucureşti aflate în mall-ul ParkLake și în centrul comercial Veranda, din zona Obor. Poți aplica la aceste joburi și eJobs.ro, unde găsești și locuri de muncă în consiliere clienți, vânzări, contabilitate, secretariat, IT Helpdesk, logistică.
McDonald’s oferă locuri de muncă și cazare în Ungaria, unde se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă. Cazarea gratuită este un beneficiu rar în cele peste 100 de ţări în care gigantul fast-food îşi vinde produsele, scrie zf.ro.

Salariile au crescut în mediul privat

 

Salariile angajaţilor din companiile private au crescut, în medie, cu 3,7% anul acesta, potrivit studiului salarial al PwC. Cele mai mari creşteri salariale medii au fost acordate angajaţilor din sectorul bunurilor de larg consum (5,8%) şi în retail (4,3%), precizează zf.ro.
Pe de altă parte, în luna iulie 2016, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.875 de lei (cu numai 1 leu mai mare decât în luna iunie 2016), înregistrând, practic, aceeaşi valoare ca luna precedentă, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), notează adevarul.ro.

Meserii de viitor

 

Sudor, macaragiu, măcelar, bucătar sau instalator sunt doar câteva dintre meseriile la mare căutare în rândul angajatorilor. Meseriile au ajuns să fie plătite cu salarii între 2.500 și 4.500 lei. Motivul? Angajatorii nu găsesc candidaţi, scrie zf.ro.

De ce femeile nu primesc măriri de salariu

 

Datele din România și din lume arată că femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii. Motivul se pare că ține de firea lor: evită să ceară cu agresivitate măriri de salariu, fiind mai preocupate de a se adapta, de a evita conflictele, relatează Quartz, citat de www.businessmagazin.ro.

Vom avea o nouă zi liberă

 

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea privind declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi liberă nelucrătoare, cu 209 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 2 abţineri, precizează www.businessmagazin.ro.

Ai facilități la creditare și sprijin financiar pentru afacere

 

CEC Bank şi Banca Transilvania au fost selectate de către Ministerul Economiei ca partenere în imple­mentarea programului pentru stimu­larea înfiinţării microîntreprinderilor de către între­prinzătorii debutanţi în afaceri. Cele două bănci vor încuraja creditarea întreprinderilor aflate la început de drum și vor acorda credite punte pentru componenta de fond nerambursabil şi TVA, precizează zf.ro.
Pe de altă parte, crescătorii de oi şi meşteşugarii vor primi sprijin financiar pentru a-şi consolida afacerile. Cel mai probabil, schema va intra în vigoare în luna septembrie, iar perioada estimată în care se vor efectua plăţile ajutorului este până la finalul anului 2016, scrie adevarul.ro.

Ai un plan pentru un business în tehnologie? Înscrie-te la How to Web Startup

 

Web Startup Spotlight va începe pe 31 octombrie la TechHub Bucharest și va continua pe 1 și 2 noiembrie la Teatrul Național din București, scrie www.revistabiz.ro.  Înscrierile sunt deschise pe site-ul conferinței până pe 25 septembrie. Ai avantaje numeroase prin înscrierea proiectului tău: îl vei expune în fața profesioniștilor din industria de tehnologie, te vei întâlni cu potențiali parteneri, te vei bucura de sfaturi practice despre finanțarea afacerii și poți câștiga unul dintre premiile în bani oferite de partenerii programului.

Conferința BrandRo – pe 13 septembrie

 

Vrei să afli opinia consumatorilor, precum și a specialiștilor din agenții de comunicare, media și PR? Pe 13 septembrie, la Galeria Galateca începe BrandRo. Evenimentul reunește cei mai importanți specialiști în branding, manageri, antreprenori, profesionisti din domeniul marketingului și al publicității, precum și lideri de opinie.

A fost util articolul? 0
salariisalariu brut

Leave a Reply