• 26 Oct. 2015
  • 2 min

Cum poți ajunge angajatul greu de concediat

Foto angajat greu de concediat
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Un studiu realizat de una dintre cele mai mari companii de consultanță din lume plasează România în topul țărilor cu cele mai scăzute costuri pe care angajatorul le suportă când vrea să concedieze un om. Situaţia se schimbă radical  când vorbim despre domenii unde angajaţii sunt reprezentaţi legal.

În industriile în care există contracte colective de muncă negociate de sindicate în numele angajaţilor, companiile sunt mult mai reticente când vine vorba despre concedieri.  Costurile suportate de angajator pentru concedierea din motive care nu ţin de performanţa angajatului sunt cu mult mai mari în cazul industriilor unde există contract colectiv de muncă, potrivit unui studiu realizat de Deloitte. „Dacă angajatorul este obligat să aplice doar condiţiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare. Situaţia se poate schimba însă considerabil dacă vorbim de industrii în care există de contracte de muncă colective, unde, de regulă, există un pachet compensator care depăşeşte semnificativ minimul cerut de Codul Muncii”, spune Florentina Munteanu, associate partner la Reff și Asociaţii, casă de avocatură afiliată Deloitte România.

 

Dacă angajatorul este obligat să aplice doar condiţiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare.

 

Ieftin de dat afară,  greu de motivat decizia

 

Studiul Deloitte plasează România în topul celor mai „ieftine” ţări din Europa din perspectiva costului concedierilor. Practic, românii, mai ales cei cu posturi şi venituri medii, nu primesc mai mult decât salariul pentru cele 20 de zile de preaviz în timp ce angajatorii din alte ţări plătesc, în medie, echivalentul unui pachet salarial mediu. Pe de altă parte însă, legislaţia din România face destul de dificilă concedierea din motive care nu ţin de competența angajatului, ci de voinţa angajatorului. „Dacă România se numără printre ţările cu cele mai scăzute costuri în privinţa concedierii pe motive ce nu ţin de salariat, iar Belgia este cea mai scumpă în această privinţă, baza pe care un angajator român poate opera o astfel de concediere este total diferită de cea belgiană: dacă în cel de-al doilea caz nu e nevoie de o justificare pentru concediere, în România, legislaţia este foarte strictă, cerând angajatorilor să o justifice corespunzător”, mai arată cei de la Deloitte.

Sursa foto: pexels.com

A fost util articolul? 1
codul muncii
  • AvatarCristina Burjan zice

    Bună ziua. Ma aflu în următoarea situatie: azi, 20.11.2020, angajatorul meu mi-a comunicat verbal ca ma mai tine la munca pana la 15.12.2020 după care îmi va încheia contractul. În firma lucrează 2 cameriste, un recepționer de noapte, eu ca recepționer de zi și patroana. Mi s-a comunicat ca eu voi fi singura persoana concediata. Motivul invicatvsrbsl a fost acela ca nu-și mai poate fi să-mi plătească salariul. Am solicitat șomaj tehnic dar am fost refuzata. Ce pot face în aceasta situație, angajatorul ma poate concedia în plina pandemie de coronavirus asa de ușor, lăsându-mă fără nici un venit? Ce pot face ca să împiedic concedierea?

    • Bună, Cristina,

      Încearcă să negociezi cu angajatorul poate un salariu mai mic pe care și-l poate permite sau poate să căutați împreună soluții care pot aduce mai multe venituri business-ului.
      Concedierea trebuie să aibă o cauză majoră și serioasă. Poți citi aici despre formele de concediere: https://cariera.ejobs.ro/concediere-motiv-forta-majora/
      Aceste prevederi legale îți dau dreptul de a te adresa instanței de judecată în vederea verificării legalității și temeiniciei concedierii dispuse de către angajator. Ai însă nevoie de un avocat specializat în dreptul muncii pentru a te ghida în cazul în care vrei să te adresezi instanței.
      Ca venituri, șomajul clasic e opțiune de moment. O altă variantă este să-ți găsești un job nou. Îți suntem alături. Dacă suni la 021 9124, colegii te pot îndruma spre anunțurile de joburi care ți se potrivesc.

Leave a Reply