Să ai o poză cu tine la plajă în CV ar putea fi un indiciu pentru recrutor. Va considera că ai pretenții financiare exagerate sau că vrei un job pe litoral. Regula numărul doi din campania CV şi Câştigi te sfătuieşte să actualizezi CV-ul cu atenţie la micile detalii care contează: adresa de e-mail şi poza.
Poza din CV este primul detaliu care îl ajută pe recrutor să creeze o legătură între tine, ca om, şi experienţa ta. Îşi formează o idee despre felul tău de a fi care poate fi decisivă în hotărârea de a te chema sau nu la interviu.
Practica dovedeşte, însă, că recrutorii deşi apreciază experienţa candidaţilor iau în considerare fotografia acestora mai ales pentru job-uri care presupun interacţiunea cu publicul. Deşi, în primă fază pot fi uimiţi de o poză în vacanţă, chiar la plajă, mulţi dintre specialiştii în resurse umane au o atitudine deschisă faţă de candidaţi. Vor să îi cunoască la interviu, unde fie zâmbesc pentru că oamenii confirmă prima impresie, fie sunt surprinşi în mod plăcut.
– Alege o fotografie tip paşaport, care să pună în evidenţă chipul tău. Camera poate fi fixată la nivelul ochilor. Spre deosebire de poza din paşaport sau cartea de identitate unde, de obicei, eşti serios, în poza pentru CV poţi avea un zâmbet delicat. Merită să transmiţi o atitudine pozitivă şi să arăţi că eşti o persoană plăcută, deschisă comunicării. Te sfătuim, totuşi, să nu exagerezi cu zâmbetul pentru a nu cădea în extrema de a nu fi considerat serios sau credibil, notează www.horizons.bg.
– Evită selfie-urile şi pozele făcute cu smartphone-ul. Printre criteriile de care merită să ţii cont în CV-ul tău se numără calitatea fotografiei şi lumina. O poză făcută cu smartphone-ul, seara, pe care ai de gând să o inserezi în CV nu este o alegere tocmai bună. Va fi un indiciu că eşti o persoană superficială, care nu acordă atenţie detaliilor, atitudine pe care o poţi avea şi la viitorul job. Dacă nu ai condiţiile potrivite pentru a realiza o fotografie în mod profesionist, cel mai bine e să mergi la un studio foto.
– Vestimentaţia merită aleasă cu grijă, fără exagerări. Stilul smart office este cel mai potrivit. Poţi înlocui clasicul costum cu o bluză sau cămaşă în culori neutre: bej, ivoire, gri, maro, kaki, bleu, alb sau negru. Evită pozele de la reuniuni de familie sau nunţi care îşi găsesc locul în albumele de familie. Recrutorul vrea să vadă cum arăţi într-o ipostază profesională, prin urmare nu va fi interesat de pozele pe care le share-uieşti cu prietenii.Din contră îi vei crea o impresie mai puţin plăcută prin alegerea ta, scrie www.horizons.bg.
– Acordă atenţie accesoriilor. Poza de CV este fără bijuterii de culori şi dimensiuni extravagante, fără piercing-uri, ochelari de soare şi pălărie. Recrutorul nu caută creativitate şi orginalitate în poza ta şi nu este interesat ce marcă au ochelarii.
– Pentru femei, un machiaj excesiv poate crea o imagine inadecvată pentru un job. Cel mai potrivit este un machiaj natural pe care îl poţi deprinde la un curs profesionist de make-up. Te va ajuta în întâlnirile de business.
– Evită pozele de grup în care recrutorul are de ghicit care eşti tu. Va crede că nu eşti suficient de motivat sau interesat de job.
– Pozele tăiate cu ajutorul Paint Microsoft ridică semne de întrebare recrutorului. Va intui abordarea candidatului faţă de responsabilităţile care necesită o rezolvare profesionistă. Pozele pixelate sunt un alt subiect tabu, iar cea mai bună alegere este o poză reuşită care să-ţi pună în evidenţă chipul, decât o poză la dimensiuni mici, menţionează www.businessinsider.com.
– Alege o poză actuală pentru a nu crea aşteptări false recrutorului. Fotografiile de acum zece ani pot fi mai convingătoare, însă la interviu nu vei fi o persoană credibilă, notează www.businessinsider.com