• 24 Oct. 2006
  • 2 min

Cum sa angajezi corect.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Fara nici o indoiala, afacerile din ziua de azi sunt diferite de cele de acum 20 de ani. Acest fapt nu este nicaieri mai evident decat […]

Fara nici o indoiala, afacerile din ziua de azi sunt diferite de cele de acum 20 de ani. Acest fapt nu este nicaieri mai evident decat in sfera relatiilor cu angajatii, pornind de la angajare pana la concediere si toate situatiile aflate la mijloc, intre acesti poli.

Reteaua din ce in ce mai complexa de cerinte plasate asupra angajatorului si angajatului a creat situatii in care chiar si cea mai bine intentionata persoana care se ocupa de afaceri se poate confrunta cu procese costisitoare sau alte probleme legale din pura lipsa de cunostinte. Acest articol se concentreaza asupra anumitor aspecte ale procesului de angajare. Datorita faptului ca legislatia variaza de la o provincie la alta, articolul este destul de general. Cerintele si cazurile speciale ar trebui sa fie discutate pe baza sfaturilor obtinute de la experti calificati.

Recrutare si selectie

Angajeaza corect de prima data. Un angajat nepotrivit te poate costa mii de dolari. Gandeste-te la tarifelele irosite cu agentia de recrutare, sau daca faci singur angajarea, la sutele de dolari cheltuiti pentru reclama si minimul de 3 zile de management in care ai completat toate actele necesare, si ai rasfoit, ai intervievat si verificat referintele. Adauga la cele 3 zile, cele 5 zile de training realizat de personalul tau, timpul irosit trecand persoana respectiva in statul de plata, munca de calitate scazuta prestata de acea persoana, greselile, absenteismul si inevitabila concediere.

De asemenea gandeste-te la faptul ca angajatii castiga cam 70% din procesele de concediere nejustificata. Curtile de judecata canadiene trimit mesaje prin care avertizeaza ca relatia angajator-angajat nu trebuie sa fie neglijata.

Cand trebuie sa alegi candidatul, specifica clar ce fel de persoana ar fi potrivita pentru slujba respectiva. Nu te astepta sa nu fii niciodata nevoit sa indrumi sau sa oferi training acestui angajat dar te poti multumi cu faptul ca el/ ea are potentialul de baza sau “ingredientele cheie” pe care le urmaresti.

Pregatirea

Primul pas este sa fii pregatit. Chiar daca cu totii avem agende aglomerate, trebuie sa iei in considerare faptul ca cercetarile au demonstrat ca probabilitatea de a angaja persoana cea mai potrivita dintr-o serie de candidati pe baza unui proces de intervievare nestructurat, este la fel de nesemnificativa ca si probabilitatea de a gasi persoana cea mai potrivita angajand la intamplare, recrutand prima persoana care-ti face o impresie buna.

Un alt element important este acela ca interviurile nestructurate te lasa descoperit in privinta mai multor erori personale, si ca urmare, maresc sansa de a fi pus sub acuzatia de incalcare a drepturilor omului.

Incepe prin a-ti clarifica foarte bine ce fel de persoana cauti. Controleaza-ti pornirea de a reactiona violent atunci cand un angajat/a spune ca vrea sa paraseasca firma. Pune intrebari de genul: Trebuie sa gasesc un inlocuitor sau pot sa redistribui sarcinile sau sa le anulez? Presupunand ca ai nevoie de cineva, ai nevoie de un intermediar part-time, de un novice permanent sau de un angajat full-time temporar? Exista vreo persoana ideala in propria ta firma care asteapta o promovare? Care e situatia in celelalte departamente? De asemenea pregateste si/ sau revizuieste descrierea postului, s-a schimbat compania atat de mult incat ar fi mai potrivit sa specifici o alta combinatie de abilitati? Rezuma-ti ideile cu ajutorul unei liste de Criterii de Angajare.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply