• 13 Jun. 2016
  • 3 min

Cum să faci un drive test în carieră fără a renunţa la jobul actual

Lucrul de pe o insulă exotică sună bine, dar nu ai timp de experimentat pentru că se apropie deadline-ul pentru acea prezentare în Power Point. Iată o strategie prin care poţi testa în mod eficient un alt job în timp ce rămâi fidel, momentan, locului de muncă actual.

Decizia de a-ţi schimba maşina cu una potrivită şi pentru vacanţă înseamnă o sesiune de drive test (trad. test de condus) pentru a vedea care se potriveşte stilului tău, nevoilor tale, precum şi destinaţiilor pe care îţi doreşti să le vizitezi. În tot acest itinerariu, ai parte de poveştile prietenilor, de impresiile pe care le ai la testare şi de sfaturile consilierilor de la showroom. Când vrei să faci o schimbare în carieră, ţi-ai dori să ai parte de un drive test asemănător, fără a renunţa la siguranţa jobului actual. Există companii care, din motive de confidenţialitate, nu permit teste decât prin semnarea unui contract. Astfel, intervin şi obligaţiile tale legale. Mai important este să exploatezi oportunităţile libere de socializare şi documentare care îţi aduc noi perspective în carieră.

Documentează-te strategic

 

 

Orice schimbare ai vrea să faci în carieră a fost, de regulă, experimentată de altcineva din domeniul tău sau din cercul tău de prieteni. Începe cu o scurtă documentare: bloguri, interviuri, ce presupune un anumit job, detalii despre companiile angajatoare şi oamenii care fac parte din echipele lor. Cele mai relevante informaţii le poţi afla dacă abordezi actualii angajaţi prin recomandări de la prietenii comuni, menţionează Themuse.com/advice.

Interviul cu un angajat

 

 

Un interviu tradiţional este cu recrutorul. Un interviu nonconvenţional este când îi lansezi această invitaţie unuia dintre angajaţi. Este ocazia de a discuta despre ce apreciază în companie, despre acele zile bune, dar şi despre acele zile mai puţin bune, despre stilul de lucru al managerilor, despre motivaţii şi despre acele momente în echipă.

Alege un mentor şi urmează-l o zi în carieră

 

 

Poate fi un blogger sau un leader din domeniul tău de activitate care deţine o agenţie/o companie sau are putere de decizie la job. Astfel, vei afla acele aspecte mai puţin cunoscute ale locului de muncă, dar poţi descoperi şi lucruri noi care să-ţi placă şi să-ţi deschidă noi perspective. Foloseşte eficient timpul de observare şi ocazia pe care ţi-a oferit-o mentorul. Fii voluntar şi ajută-l în tot acest timp cu task-uri (trad. sarcini de lucru) care îl pot convinge că eşti omul potrivit pentru jobul potrivit.

Voluntariat strategic în companii

 

Odată ce ai descoperit compania unde ţi-ai dori să lucrezi, este bine să o abordezi şi, în baza unui contract de colaborare, să participi la activităţile de la birou, dar şi la evenimentele organizate. Este o bună ocazie de a socializa şi de a vedea dacă eşti pe aceeaşi lungime de undă cu angajaţii. Poţi face această activitate în mod voluntar, te ajută să-ţi dai seama dacă îţi place un domeniu şi să câştigi noi abillităţi pe care le vei folosi şi în alte circumstanţe în cariera ta.
Contează să descoperi acele activităţi extra job în care merită să investeşti eficient timpul şi să te gândeşti întotdeauna la dezvoltarea unor noi relaţii profesionale. Explorează şi oportunităţile pe care le oferă asociaţiile de profesionişti care sunt pregătite cu roluri în organizare de evenimente şi leadership.

Fii creativ când vine vorba de salariu

 

 

Dacă îţi doreşti să renunţi la jobul tău actual pentru că nu te motivează să te dezvolţi profesional, gândeşte-te că există moduri alternative de a face bani şi a avea experienţe pozitive în acelaşi timp. Poţi alege două colaborări sau două joburi part-time în acele locuri de muncă pe care le-ai testat şi te motivează. O altă opţiune este să te dedici afilierii, ocazie de a-ţi dezvolta abilităţile în online, digital, social media, dar şi de a crea noi prietenii.

Cere o perioadă sabatică

 

Da, este posibil dacă eşti într-o poziţie de management şi acel angajat indispensabil. Unele companii au chiar şi politici de plată, iar vacanţa ta sabatică poate fi între câteva săptămâni şi câteva luni. În tot acest timp, investeşti în tine ca om, descoperi un nou domeniu, faci voluntariat, călătoreşti şi dobândeşti noi abilităţi. Beneficiile acestei deconectări sunt importante atât la nivelul tău ca persoană, cât şi din punctul de vedere al aportului şi al tonusului pe care le vei avea în companie, notează Forbes.com.

Porneşte pe cont propriu

 

 

Cea mai bună modalitate de a fi fericit în ceea ce faci este să porneşti pe drumul care îţi place. Întrebările despre cum ai putea fi un bun profesionist îşi găsesc justificarea numai dacă experimentezi. Poţi să începi să lucrezi pentru tine, apoi pentru un prieten sau pentru un business local. Cu dedicare, idei şi acel spirit antreprenorial îţi faci singur jobul care îţi place.

A fost util articolul? 0
jobsalariu

Leave a Reply