Daca lungesti vorba prea mult, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa fii la obiect. “O nu, vine John. Nu-mi place deloc sa stau de […]
Daca lungesti vorba prea mult, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa fii la obiect.
“O nu, vine John. Nu-mi place deloc sa stau de vorba cu el. Nu vorbeste niciodata la obiect. Imi spune acelasi lucru in sase moduri diferite, cu o multime de detalii de care nu am nevoie. De ce nu poate pur si simplu sa vorbeasca la obiect?”
Saracul John. Si saracii de noi, pentru ca si noi am fost atat in situatia lui cat si in situatia persoanei de mai sus.
Cum iti dai seama daca trebuie sa ai grija la ceea ce spui? Si cum poti sa faci acest lucru?
1. Nu te incurca in detalii inutile. “Am mers acolo joi, sau miercuri, parca era joi” Ce conteaza ce zi era? Treci mai departe.
2. Nu repeta comentariile decat atunci cand cel care te asculta da semne ca nu te-ar fi auzit sau inteles. Spune totul o data si treci mai departe.
3. Intreaba-te daca spui ceva nou in legatura cu acea problema. Daca nu e cazul, nu mai spune nimic. Ideile care se repeta sunt o pierdere de timp.
4. Elimina cuvintele de prisos. Utilizeaza cat mai putine cuvinte in comentariile prin care-ti exprimi ideile. La cursurile de redactare ne invata sa avem grija cu ce scriem si ce nu. Putem aplica aceleasi reguli si pentru discutii.
5. Vorbeste intr-un ritm usor de urmarit. Evita sa vorbesti atat de lent incat persoana care te asculta sa inceapa sa se uite in jur sau sa-ti completeze propozitiile pentru ca a ghicit ceea ce doreai sa spui.
6. Elimina glumele la care razi numai tu. Acest lucru este extrem de important in cazul sedintelor. Poate ai impresia ca esti un nou Billy Connolly, dar ceilalti au impresia ca le irosesti timpul cu glumele tale seci.
7. Elimina cuvintele si frazele redundante, cum ar fi “aa”, “stiti”, “deci”. Faceti pauze intre cuvinte fara sa umpleti spatiul cu altceva.
8. Intr-o discutie de grup, pune intrebari relevante atat pentru tine cat si pentru altii. Nu discuta lucruri care nu sunt relevante si pentru cea mai mare parte a membrilor grupului. Daca doresti sa intrebi ceva anume pe cineva, lasa intrebarea pe mai tarziu pentru o discutie personala cu acea persoana.