• 1 Jul. 2014
  • 2 min

Cum sa iti incepi cariera in resurse umane

resurse umane
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Numarul de absolventi care doresc sa se indrepte spre o cariera in resurse umane este din ce in ce mai mare. Sunt, insa, putine persoane care fac diferenta intre activitatea in cadrul unei companii de consultanta in HR si activitatea in cadrul unei companii.

Este bine de stiut ca exista diferente,  prin prisma volumelor pe partea de recrutare (si uneori administrare de personal), dar si din perspectiva altor aspecte implicate.

Un specialist HR este cel care intelege, atat procesele de management al talentelor, strategia de implementare si dezvoltare a proceselor si procedurilor de gestionare a resurselor umane, cat si strategia de afaceri per ansamblu – fie din perspectiva unui consultant extern sau intern.

Daca iti doresti sa lucrezi in resurse umane, trebuie sa stii ca vei avea de facut o alegere la un moment dat. Si asta pentru ca, domeniul in sine este foarte vast si nu poti deveni specialist in toate ariile de competenta, oricat de mult ti-ai dori.

Iată o parte din subdomeniile pe care te-ai putea specializa:

– Recrutare

– Managementul Resurselor Umane

– Compensatii si beneficii

– Formare si dezvoltare individuala/dezvoltare organizationala

– Dreptul muncii

– Sanatate si Securitate in munca

– Strategie de comunicare HR

– Achizitii in HR

– Rezolvarea conflictelor

In cadrul organizatiilor mari, exista persoane dedicate pentru fiecare dintre activitatile mentionate mai sus. In cadrul companiilor mai mici, echipa de resurse umane este mai restransa si intalnim des notiunea de “Generalist HR”, acesta avand o functie care acopera o activitate mai complexa.

Fiecare rol in HR are avantajele, satisfactiile, bucuriile sale, dar si momentele de cumpana sau clipele in care stresul este prezent. Avem de a face in permanenta cu factorul uman si acest lucru este frumos, dar poate fi si dificil, avand o responsabilitate mare.

Cum sa incepi o cariera in Resurse Umane

Ceea ce s-a intamplat in mod cert in ultimii ani pe piata romaneasca este transformarea perceptiei despre Resurse Umane. O cariera in resurse umane aduce cu ea atat responsabilitati, cat si posibilitatea dezvoltarii unei cariere in mod real, optiunile de specializare fiind destul de variate.

Daca iti doresti o cariera in resurse umane, iti sugerez sa incerci sa acumulezi experienta. Un program de internship iti poate fi de mare ajutor. Cu siguranta si eventualele studii in domeniu te-ar putea ajuta, insa experienta pe care o acumulezi este relevanta si te va ajuta sa faci primii pasi reali in lumea HR. Un internship iti va dezvalui si iti va crea o perceptie concreta asupra domeniului. Asa cum este posibil sa iti dai seama ca aceasta este directia buna de cariera pentru tine sau s-ar putea sa realizezi ca nu este ceea ce iti doresti. Cert este ca, acest domeniu (ca si altele de altfel) trebuie abordat cu incredere si facut cu pasiune.

Nu uita, de asemenea, ca dorinta de a ajuta si de a lucra cu oamenii nu este o garantie a succesului in acest domeniu . Ci reprezinta doar un fundament pe care sa construiesti si sa obtii satisfactii.

Si asta, cu multa, foarte multa munca.

Foarte importanti sunt oamenii de la care inveti, mai ales la inceput de drum. In general, o persoana care este un bun specialist in resurse umane este un om foarte ocupat. Cel mai probabil nu va avea timpul necesar pentru a te invata. Intreaba, fura meserie, invata tot ceea ce poti si continua sa te dezvolti si singur.

HR-ul este o meserie care presupune multa creativitate, atentie la detalii, organizare, acestea fiind abilitati primordiale. Si cum spuneam: multa, foarte multa munca, vointa, dedicare, ambitie si pasiune!

Ti-a placut articolul? Iata si alte articole care te vor ajuta pentru primul job:

Ce salariu sa ceri la primul job

Top cinci mituri despre primul job

Ce treci în CV dacă nu ai experiență de muncă?

A fost util articolul? 9
resurse umane

Leave a Reply