• 20 Jul. 2016
  • 3 min

Cum să obţii o scrisoare bună de recomandare

Te ajută să fii pe lista scurtă a candidaţilor şi îţi oferă credibilitate. Foarte important este de la cine obţii referinţele şi cum ghidezi acea persoană să îţi pună în valoare experienţa.

Ai spune că o scrisoare de recomandare este uşor demodată, însă pe Google există peste 1.000 de căutari lunare după „model scrisoare de recomandare” şi puţine siteuri care pot oferi astfel de modele. Dacă acum câţiva ani, scrisoarea de recomandare condiţiona recrutarea, acum, este opţională, dar valorează atât de mult când îţi doreşti un job şi vrei să faci diferenţa.
Cel mai important criteriu pentru ca scrisoarea ta de recomandare să conteze este să o obţii de la persoane care te cunosc şi alături de care ai lucrat într-un anumit context, cum ar fi: foşti şefi, colegi, directori de departament, clienţi sau stakeholderi (trad. persoane implicate în activitatea companiei). Scopul este să povestească despre anumite proiecte şi întâmplări faine petrecute într-un context serios, business şi să îţi pună în valoare abilităţile şi caracterul. Un portret care se creionează frumos din scrisoarea de recomandare, pe care îl poţi ataşa CV-ului, îl va ajuta pe recrutor să ia mai uşor o decizie.
Ia în considerare că recrutorul aşteaptă mai multe perspective despre tine, de aceea este bine să le obţii de la persoane cu funcţii diferite şi de la joburi diferite. Trei recomandări sunt suficiente: de la un şef, de la un coleg şi de la un supervizor. Prea multe scrisori de recomandare aduc şi păreri diferite despre tine, uneori contradictorii.

Prima etapă este să ai o discuţie amicală cu persoana pe care o consideri potrivită să-ţi ofere recomandarea. Pregătește-te să-i oferi cât mai multe detalii și răspunsuri la următoarele întrebări:

1. Ce poți să-mi spui acum despre tine în plan profesional?
2. Ce detalii merită să ştiu despre jobul şi compania la care aplici?
3. Ce proiect şi ce abilităţi este bine să scot în evidenţă?
4. Cui voi adresa scrisoarea de recomandare şi ce poţi să-mi spui despre această persoană?
5. Care au fost motivele pentru care m-ai ales să-ţi ofer recomandarea?

Răspunsurile bine pregătite la aceste întrebări vor ghida conţinutul scrisorii de recomandare şi te vor ajuta să te poziţionezi pe lista scurtă de candidaţi sau „să fii în cărţi” pentru joburi care ţi se potrivesc.
O scrisoare de recomandare bine scrisă cuprinde o formulă magică din care este bine să nu lipsească: relaţia profesională dintre cele două persoane, evaluarea modului în care ai lucrat la un anumit job sau proiect şi cum te-ai diferenţiat de ceilalţi colegi. Iată şi alte informaţii importante pe care e bine să le cuprindă scrisoarea de recomandare conform Forbes.com:

Data
Formula de adresare pentru recrutor
Numele persoanei recomandate
Perioada în care persoana care îţi oferă recomandarea a lucrat alături de tine
Relaţia business pe care o are cu tine
Functele forte care te diferenţiază de restul candidaţilor
Alte calificări potrivite pentru jobul la care aplici
Numele persoanei care îţi oferă recomandarea şi datele sale de contact

Abordări care oferă credibilitate în scrisoarea de recomandare:

 

„Mihaela a fost account executive în compania X din 2013 până în 2015, unde a fost responsabilă pentru planificarea, dezvoltarea şi executarea strategiei de marketing pentru 5 dintre cei mai mari clienţi. Ca manager al Mihaelei, am apreciat…”
Dacă aplici pentru un post de management, este bine ca persoana care îți oferă recomandarea să vorbească despre abilitățile tale de lider, despre capacitatea de a lucra în echipă, despre rezultate. De impact sunt poveștile și cifrele despre tine și mai puțin frazele descriptive.
Cere persoanei care îți oferă recomandarea să facă și o scurtă comparație cu alte persoane din echipă și să sublinieze, în funcție de caz, acele calități prin care ai făcut diferența. Iată câteva exemple: „Este cel mai eficient project manager alături de care am lucrat până acum” sau „Este unul dintre puținii angajați care știu să-și prioritizeze sarcinile și să ofere rezultatele la timp”.
Dacă ești entry level, te ajută mult exprimări de tipul: „Deși are numai 23 de ani, în proiectele pe care le-am desfășurat împreună a dat dovadă de gândire strategică și maturitate și a fost unul dintre internii căruia i s-a propus un job full time”.
Este important ca scrisoarea de recomandare să fie scurtă (nu mai mult de o pagină). În privința tonului, persoana care te recomandă este bine să fie formală, profesionistă, dar și entuziasmată, scrie Themuse.com/advice.

Modele de scrisori de recomandare

 

Pe Forbes.com găseşti modele de scrisori de recomandare care încep cu formula de adresare, numele persoanei recomandate și continuă cu punctele forte ale acesteia. Modele de scrisori de recomandare găseşti şi pe Themuse.com/advice.

Pe eJobs.ro, găsești joburi pentru care ai nevoie de recomandare

 

Scrisoarea de recomandare încă se poartă. O dovedesc joburile de pe eJobs.ro. Vei găsi Profesor Limbi Străine: Engleză/Franceză – Engleză/Germană – Engleză/Spaniolă. Pentru a obține jobul, ai avantaj cu experiența dobândită într-un centru de limbi străine sau o școală privată, prezentarea unei scrisori de recomandare, deținerea certificatului ce atestă absolvirea modulului psihopedagogic. Tot în învățământ, găsești un job de Educatoare pentru care ai nevoie de studii în domeniul pedagogic, cunoștinte avansate de limba engleză, abilitatea de a aplica programul Montessori și 3 recomandări (dintre care una de la ultimul loc de muncă).
Și pentru joburile de muncitor calificat, angajatorii cer recomandări. Pentru jobul de Șofer profesionist comunitate se cere recomandare de la Directorul General (de la ultimul loc de muncă). Și pentru postul de Ospătăriță constituie un avantaj recomandarea de la ultimul loc de muncă. Pentru a începe  carieră de Optician în Norvegia, angajatorii cer, pe lângă experiența în domeniu și limba engleza la nivel B2- C1, și 2 scrisori de recomandare.

A fost util articolul? 2
angajatori

Leave a Reply