Ești printre cei care își fac griji constant cu privire la ce s-ar putea întâmpla? Fie că e vorba de un interviu de angajare sau de o negociere de salariu, te gândești adesea la cel mai nefericit scenariu posibil? Această tendință de a anticipa situațiile negative poate deveni epuizantă și îți poate afecta fericirea și perspectivele profesionale.
Vestea bună este că aceasta nu este o problemă fără soluție și, la fel ca alte obiceiuri de gândire, se poate îmbunătăți. Iată câteva sfaturi pentru a-ți crește șansele de reușită în carieră și a aduce mai mult echilibru în viața ta!
Imaginația e un lucru minunat când ai o sarcină creativă de îndeplinit, dar, în situații ca aceasta, poate deveni un obstacol. Trebuie să știi că scenariile care îți trec prin minte nu au întotdeauna legătură cu realitatea. Așteptându-te la ce e mai rău, doar creezi posibilități fictive care s-ar putea întâmpla… sau nu. Multe gânduri nu se bazează pe fapte, ci sunt pur și simplu gânduri. Observă-le și reamintește-ți: „Este doar un gând”.
De asemenea, e bine să accepți că nu poți avea un plan pentru fiecare situație, deoarece există infinit de multe moduri în care lucrurile pot evolua. Deși mintea încearcă să te pregătească pentru toate, acest lucru este imposibil. Vei avea o stare emoțională mult mai bună când vei renunța la lupta de a anticipa fiecare detaliu și te vei concentra asuprra prezentului.
O metodă simplă, dar eficientă când îți faci griji constant, este să-ți notezi toate gândurile pe hârtie. Acest exercițiu te ajută să vezi lucrurile mai clar și să găsești soluții. Deși poate părea intimidant să te confrunți direct cu temerile tale, după ce vei fi sincer cu tine însuți, vei simți o ușurare și poate chiar o schimbare de perspectivă.
Dacă nu te atrage ideea de a ține un jurnal, încearcă să creezi un plan pentru cel mai rău scenariu posibil. De exemplu, dacă te temi că îți vei pierde locul de muncă din cauza faptului că nu faci față sarcinilor, gândește-te la ce ai putea face în această situație. La faptul că sunt alte joburi unde te poți potrivi și pentru care trebuie doar să aplici sau îți poți suna prietenii să-i întrebi ce posturi libere sunt în companiile unde lucrează. De asemenea, poți urma un curs de perfecționare a abilităților sau de reconversie profesională. Odată ce ai un plan, vei realiza că lucrurile nu sunt atât de sumbre pe cât par și că poți face față chiar și unor scenarii negative.
Dialogul pe care îl ai cu tine însuți joacă un rol esențial în percepția și reacțiile tale față de evenimente. Dacă obișnuiești să te critici constant sau să vezi doar partea negativă a lucrurilor, îți creezi singur o stare de anxietate. Încearcă să-ți transformi dialogul interior din unul critic într-unul constructiv. În loc să te întrebi „De ce nu sunt suficient de bun pentru acest job?” reformulează întrebarea: „Ce pot face pentru a-mi îmbunătăți performanța?” Acest tip de întrebări deschide mintea către soluții și te ajută să construiești o perspectivă pozitivă. O abordare pozitivă a gândirii te poate ajuta să rămâi motivat și încrezător în fața provocărilor profesionale.
Sunt lucruri pe care, oricât de mult te-ai preocupa, nu le poți schimba. Dacă șeful tău nu îți poate oferi o mărire de salariu din lipsa unui buget, nu vei putea influența decizia. Acceptă situația și încearcă să-ți calmezi mintea. Dacă simți că locul actual de muncă nu îți mai împlinește nevoile, ai mereu opțiunea de a căuta noi oportunități în carieră. Ai la dispoziție mii de poziții pe eJobs.ro, unde poate vei găsi un loc de muncă potrivit ție!