• 21 Nov. 2022
  • 3 min

Cum să scapi de un obicei care-ți sabotează cariera

arieră în pericol cum scapi de un obicei problematic
Autor
Avatar
Diana Mărășoiu Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrar... Arată mai mult

Te numeri printre persoanele care-și fac griji în mod constant în legătură cu ce s-ar putea întâmpla? Fie că este vorba de un interviu de angajare sau de o negociere de salariu, te aștepți mereu la cel mai nefericit deznodământ… Nu e deloc plăcut să trăiești așa, iar acest mod de a te raporta la lucruri îți poate afecta serios fericirea, dar și șansele în carieră. Din fericire, nu trebuie să fie așa. A pune capăt acestui tip de gândire este mai ușor dacă înțelegi câteva lucruri care te pot ajuta cu adevărat să-ți corectezi mentalitatea.

Vestea bună este că nu este o „boală incurabilă” și, la fel ca orice este legat de imaginația noastră, poate fi tratată. Să vedem ce poți face pentru a-ți îmbunătăți șansele de reușită în carieră, dar și pentru a fi mai împăcat pe toate planurile.  

Iată cum te oprești din a te gândi la tot ce e mai rău 

 

Pune-ți pe pauză imaginația

Imaginația e un lucru minunat când ai o sarcină creativă de îndeplinit, însă în acest caz punctual se poate transforma în inamicul tău. Un lucru care este important de înțeles este că scenariile care se succed în mintea ta nu sunt reale. Când te aștepți la ce e mai rău, tot ceea ce faci este să creezi fantezii care se pot întâmplă sau nu. Nu orice gând se bazează pe fapte reale – unele gânduri sunt doar… gânduri. Prin urmare, nu trebuie să acționezi în baza lor sau să le conferi prea multă putere. Învață să observi astfel de gânduri și spune-ți: „Acesta nu este altceva decât un gând”.

Un alt lucru important de reținut este că poți fi pregătit pentru câteva scenarii, dar unele dintre ele nu vor avea niciodată un plan de acțiune pentru că există posibilități infinite în care lucrurile se pot desfășura. Mintea ta poate încerca să te „pregătească” pentru fiecare dintre ele, dar este imposibil să te pregătești pentru fiecare scenariu posibil și tot ceea ce faci este să te chinui să găsești soluții pentru un viitor care nu se va întâmpla niciodată, uitând de prezentul în care ești deja ancorat.

 

Pentru a nu te mai aștepta la tot ce este mai rău, pune-ți gândurile pe hârtie

Fă un exercițiu extrem de util și scrie-ți toate gândurile despre o situație pe hârtie. Acest lucru te va ajuta să găsești soluții și să-ți dai seama ce se întâmplă cu adevărat. S-ar putea să pară intimidant la început, da, este înfricoșător să-ți privești mintea în ochi (este ca și cum ți-ai concentra atenția asupra durerii și fricii pe care le simți). Cu toate acestea, după ce ai fost atât de transparent cu tine însuți, s-ar putea să te simți ușurat sau chiar să-ți schimbi mentalitatea în ceva pozitiv. Atât de puternic este să-ți privești gândurile într-un mod obiectiv.

Dacă nu ești fan în a-ți scrie în jurnal gândurile, poți încerca să creezi un plan pentru cel mai rău scenariu posibil. De exemplu, dacă te aștepți să-ți pierzi locul de muncă pentru că ai eșuat la un proiect, fă-ți un plan pe care l-ai putea urma în cazul în care acest scenariu s-ar materializa. Un plan te poate ajuta să vezi că scenariul de care te temi poate să nu fie chiar atât de negru cum pare de la distanță și că-i poți face față dacă s-ar întâmpla.

 

Amintește-ți că lucrurile se pot dovedi de fapt în favoarea ta!

Dacă îți analizezi viața profesională, scenariile de la job rareori ies în cel mai rău mod pe care ți-l imaginezi… Gândește-te la toate situațiile din trecut în care te așteptai să se întâmple cel mai negativ. Probabil îți vei da seama că majoritatea dintre ele s-au dovedit complet diferite de cum credeai că vor decurge, iar unele dintre ele s-au dovedit chiar utile pentru tine.

Poate ai învățat o lecție valoroasă? Sau ai aflat niște informații importante? Poate o situație dificilă te-a împins să faci schimbările necesare în viața ta profesională?

Mintea este puternică și poate da o întorsătură pozitivă chiar și celor mai negative lucruri. Îți poți antrena mintea să vadă orice situație în mod pozitiv, indiferent cât de negativă ar fi de fapt. Oprește-ți gândurile negative și permite-ți să te gândești și la rezultatele pozitive. Dacă se poate întâmpla ceva rău, se poate întâmpla și ceva bun!

 

Lasă lucrurile pe care nu le poți schimba în carieră

Unele lucruri nu pot fi schimbate, indiferent cât de mult îți faci griji pentru ele. Dacă superiorul tău este decis să nu-ți acorde o mărire de salariu sau nu mai are buget pentru ea, nu poți face nimic în legătură cu această situație. Acceptă faptul și încearcă să te concentrezi pe a-ți calma mintea și corpul. Orice s-a întâmplat, s-a întâmplat, dar nu este cazul să te aștepți la și mai multe vești neplăcute dacă o discuție nu a mers așa cum ți-ai dorit. Iar dacă simți totuși că nu-ți mai găsești locul la jobul respectiv și că nevoile tale curente nu mai sunt îndeplinite de pachetul salarial actual, poți aplica oricând la una dintre cele peste 31.000 de poziții scoase la bătaie pe eJobs.ro! 

 

Ți-a plăcut articolul Cum să scapi de un obicei care-ți sabotează cariera? Citește și:

Ce planuri de carieră ai pentru anul viitor?

Cum arată birourile viitorului?

Ce presupune mai concret jobul de barista

A fost util articolul? 5
carierasabotaj carieră

Leave a Reply