• 27 Jan. 2015
  • 3 min

Cum sa transformi un refuz la job intr-o oportunitate.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

“Iti multumim pentru timpul acordat la interviul organizat de compania noastra. De aceasta data am ales un alt candidat pentru aceasta pozitie, cu un profil mai […]

“Iti multumim pentru timpul acordat la interviul organizat de compania noastra. De aceasta data am ales un alt candidat pentru aceasta pozitie, cu un profil mai apropiat de cerintele job-ului” – este raspunsul pe care l-ai primit cel putin odata in urma unui interviu. Secretul este sa nu-l percepi ca negativ, ci ca pe o oportunitate de a te afirma si de a invata. Insasi CV-ul, prezentarea si profesionalismul din timpul interviului si reactia pozitiva dupa feedback-ul din partea companiei iti pot aduce un nou job.

“Una dintre principalele probleme pe care le intampinam in recrutare este feedback-ul negativ venit din partea candidatilor pe care ii anuntam ca nu au fost selectati pentru un anumit job. Multi dintre ei, considera raspunsul venit din partea agentiei de recrutare ca un atac la propria persoana. Faptul ca ai fost respins pentru un job, nu inseamna ca nu esti un candidat valoros si profesionist,  doar selectia este foarte stricta, iar companiile sunt tot mai atente la bugete, la rezultate si recuperarea investitiei atunci cand fac angajari. Ca si candidat poti controla o singura situatie care poate fi de succes: sa  stii clar care sunt cerintele job-ului, sa pliezi prezentarea ta pe aceste cerinte si sa vorbesti despre rezultatele pe care le-ai avut pana acum”, declara Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

Daca ai ajuns in faza finala a recrutarii, inseamna ca  realizarile tale chiar sunt apreciate si ai facut o impresie buna recrutorului. Ai petrecut cateva ore povestindu-i despre cariera ta, despre skill-urile si obiective tale, prin urmare, nu ai pierdut, ci ai investit timp intr-o relatie profesionala valoroasa.  Ai toate sansele ca recrutorul sa te poata recomanda unei companii partenere sau unui alt coleg care face angajari.

Ramai in legatura cu HR-ul, conecteaza-te cu el pe LinkedIn si pe alte retele de socializare si urmareste job-urile pe care le anunta. In agentii de recrutare se primesc zilnic sute de CV-uri si e posibil ca din cauza volumului mare de aplicari, recrutorii sa omita candidatii pe care i-au intervievat in trecut. Retrimiterea CV-ului cu mentionarea interviului si a job-ului pentru care ai mai fost in proces de recrutare, le va reactiva impresia buna pe care ai lasat-o, iar candidatura ta va fi din nou luata in considerare.

Candidat voloros! Cum pot fi retinut intocmai de catre angajatori chiar si dupa un refuz:

– Ai atras atentia printr-o scrisoare de intentie creativa. Zilele trecute am citit pe site-ul cariereonline.ro scrisoarea atipica a unui redactor in care povestea ca din momentul in care a rupt varful penitei si-a dat seama ca vrea sa faca din scris si din foaie o realitate frumos colorata. Redactia reprezinta un puzzle din care lipseste chiar el, candidatul. Nu ezita sa spuna ca l-au plictisit cursurile de la Facultatea de Jurnalism din Sibiu, iar redactiile principalelor cotidiene si site-uri de stiri nu mai sunt secrete pentru el. Recunoaste ca nu este un fan al limbajului de lemn, iar CV-ul sau este descris ca insipid si neimpresionant tocmai pentru a echilibra aceasta scrisoare de intentie. Astfel candidatul suscitat interesul angajatorului si a fost chemat la interviu. Acum lucreaza ca redactor chiar in redactia pe care a impresionat-o cu scrisoarea de intentie nonconformista. Aceasta abordare originala iti poate aduce si un job pentru care nu ai aplicat, dar pentru care recrutorul te considera potrivit.

– La un e-mail in care ti se comunica ca nu ai fost acceptat pentru un job, raspunde pozitiv! Nu este recomandat sa tragi la raspundere recrutorul pentru faptul ca nu te-a acceptat pentru un anumit loc de munca. Prin aceasta atitudine, arati o abordare negativa care nu este agreata pentru niciun job. Nici tacerea nu ofera o recomandare prea buna despre tine, arata ca nu iti pasa de cariera ta. Cel mai potrivit este sa multumesti pentru feedback, sa intrebi ce ai putea imbunatati si ce noi oportunitati de angajari sunt in cadrul companiei. Poti argumenta ca aceste informatii le doresti pentru evaluarea ta personala si feedback-ul tău va fi mai mult decat apreciat.

– Un feedback pozitiv pentru recrutor te face favorit pentru job mai repede decat te astepti. Candidatul care tocmai a fost acceptat se poate razgandi (poate datorita unei oferte mai bune) sau se va dovedi a fi nepotrivit pentru job. In aceasta situatie, recrutorii prefera sa-si valorifice timpul si energia, prin urmare nu vor mai reposta job-ul, ci isi indreapta atentia catre lista cu aplicari si vor selecta prima persoana intervievata care le-a facut o impresie buna si despre care si-au notat pe CV ca este OK. Si cum feedback-ul din partea candidatilor pentru recrutori este rar, iar tu te-ai evidentiat prin acest aspect, ai toate sansele sa fii sunat pentru a ti se propune job-ul.

– Inlocuieste feedback-ul negativ catre recrutor cu o analiza a ceea ce ai invatat din raspunsul HR-ului si ce poti sa faci diferit de acum inainte!

– Cere sfaturile unui consilier in cariera care sa-ti spuna pentru ce job-uri esti cel mai potivit avand in vedere feedback-ul primit de la recrutor.

– Networking-ul te ajuta! Ramai in relatii de comunicare cu recrutorii care ti-au apreciat CV-ul si realizarile si ofera-le update-uri despre realizarile tale! Foarte valoroase sunt si participarile la conferinte pe teme de dezvoltare personala, motivatie si resurse umane, unde poti intra in contact cu specialisti care lucreaza in domeniul recrutarii.

Morala este: Fiecare interviu pentru un job iti poate aduce alt job, pentru care e posibil sa nu fi aplicat. Comunicarea, networking-ul si raspunsul pozitiv chiar si la feedback-ul negativ (venit din partea recrutorului) pot fi atitudini castigatoare pe termen lung.  

Ti-a placut articolul? Citeste si despre: Cat de important este feedback-ul din partea candidatilor pentru agentii de recrutare
http://www.recrutaresiselectie.ro/article/cat-de-important-este-feedback-ul-din-partea-candidatilor-pentru-agentia-de-recrutare/

De Steluta Nastase, Online Marketing Specialist ABC Human Capital

A fost util articolul? 0

Leave a Reply