• 8 Nov. 2017
  • 3 min

Cum să supraviețuiești unui șef toxic

Autor
Raluca Dumitra
Raluca Dumitra Head of Marketing // De mai bine de 13 ani contribuie la con... Arată mai mult

Dacă nu te-ai confruntat niciodată cu un șef care să te persecute gratuit, să te șicaneze fiindcă i se pare că te simți prea bine, să-ți facă zile negre pentru că așa are chef, felicitări sincere! Aș recomanda însă să citești în continuare pentru că nu se știe niciodată când poți da peste un șef toxic. Better safe than sorry. Dacă ai trecut deja printr-o astfel de experiență la job sau, și mai rău, în momentul ăsta te confrunți cu o situație similară, avem pentru tine câteva sfaturi.

Din păcate, eu mă număr printre ghinioniștii care au trecut prin asta. Nu o dată, de două ori. Din păcate sau din fericire, căci am avut niște lucruri de învățat chiar și din contextele astea toxice de la job. Lucrul cel mai grav pe care un astfel de superior îl poate face e să-ți afecteze încrederea de sine, să ajungi să crezi ce zice și să te vezi prin ochii lui, iar asta se va reflecta direct asupra productivității tale la job.

 

Cum recunoști un șef toxic?

Indicii sunt multe, trebuie doar să știi să te uiți la ele și să le recunoști. Uite câteva lucruri care ar trebui să te pună pe gânduri:

  • Tu sau colegii tăi sunteți subiect de bullying la locul de muncă.
  • Orice ai face nu e bine.
  • Tu nu ai niciodată dreptate, el are mereu.
  • Are tendința de a infantiliza angajații (în calitatea lui de „părinte” el deține adevărul suprem, iar tu, „copilul”, habar n-ai ce se întâmplă pe lumea asta).
  • Se poartă urât cu angajații și poate merge până la a-i umili de față cu toată lumea pentru a arăta cine e, de fapt, șeful.

 

În cele mai multe dintre cazuri, astfel de reacții vin dintr-o nesiguranță fantastică, fie ea profesională, personală sau o combinație între cele două.

În cazul nesiguranței profesionale, șeful se poate simți amenințat de faptul că tu îți faci treaba bine și, la nivel de inconștient (atenție, nu își dă seama de asta, doar reacționează pe baza unor lucruri pe care le simte, dar nu le identifică), crede că îi poți lua locul. Chiar dacă nu sunteți pe posturi concurente, pentru el asta nu înseamnă nimic. Faptul că tu știi îi amplifică nesiguranța profesională, iar atunci mecanismul lui de apărare va fi să te pedepsească pe tine, să-ți scadă încrederea de sine și, ulterior, din cauza asta să te facă să performezi mai prost ca să nu se prindă și alții că el nu știe și să își piardă poziția de putere.

În cazul unei nesiguranțe personale, simplul fapt că tu ai o viață personală ok, că pleci în câte vacanțe vrei, că te îmbraci într-un anumit fel și el n-are curajul s-o facă, poate declanșa un astfel de comportament de persecuție. Triggerul poate fi unul în aparență banal, pueril sau superficial, nu încerca să găsești o explicație rațională pentru că factorii implicați sunt mai mult de ordin emoțional.

 

Ce e de făcut

În primul rând ar trebui să știi că nu meriți un astfel de tratament – dacă e un gratuit, evident; dacă e ceva adevăr acolo, poate ar trebui să vezi ce ai de îmbunătățit – și că nu ar trebui să-l tolerezi chiar dacă el vine de la un superior.

 

  1. Admite că e o problemă și că îți poate afecta jobul

E foarte important să știi să recunoști un șef toxic și, mai departe de asta, să poți să prevezi cum îți poate impacta activitatea profesională pe termen mediu și lung. Primul pas în orice problemă de orice ordin e acceptarea. Acceptă că te confrunți cu un șef toxic și pregătește-ți un plan de acțiune.

 

  1. Nu-l lăsa să-ți afecteze self esteem-ul

După ce ai identificat corect situația, analizează la rece ceea ce ți se spune. Pune pe foaie tot ce „nu faci bine” conform feedback-ului de la șef și încearcă să-ți dai seama cât sâmbure de adevăr e acolo (se poate să nu fie niciunul). Dacă e nevoie, cere părerea unui coleg neimplicat – întotdeauna ajută o opinie obiectivă, din afară, pentru că tu ești prea „prins” în ele. E un exercițiu foarte bun pe care să-l faci pentru a nu îți lăsa stima de sine să fie afectată.

 

  1. Analizează situația

E ceva ce ai făcut să înrăutățești situația? Ai cum s-o îmbunătățești? Poate modul în care tu îi răspunzi accentuează și mai mult comportamentul abuziv. Încearcă o vreme o abordare nouă și vezi dacă situația se rezolvă. Dacă nu, treci la pasul următor.

 

  1. Nu-ți fie frică să vorbești!

E important să știi că nu ești singur și că foarte multă lume se confruntă cu fenomenul de bullying la locul de muncă, de multe ori chiar din partea unui șef toxic. Spune-ți și tu povestea aici, au făcut-o și alții. Este site-ul oficial al proiectului Bull, cu testimonialele-povești despre situații de bullying la locul de muncă, având ca scop atragerea atenției asupra fenomenului. Și, cel mai important, nu-ți fie frică să vorbești cu colegii de la HR – asta vine de la o persoană care făcut asta în ambele cazuri de șefi toxici, de fiecare dată cu o rezolvare favorabilă mie.

 

  1. Documentează-te!

Află mai multe despre fenomen mergând la Bull, piesă de teatru și dezbatere despre fenomenul de bullying la locul de muncă. Când? Pe 9 și 15 noiembrie. Unde? La POINT!

 

A fost util articolul? 30
  • AvatarRaluca Ioana Chiorean zice

    Buna ziua , as avea si eu nevoie de niste sfaturi pentru niste probleme cu care ma confrunt la locul de munca cu seful meu, de la subminare pana la usor bullying si amenintari continue de ramas fara job .Ma puteti ajuta cu niste idei si sfaturi va rog frumos?Multumesc.

    • Iulia VacaroiuIulia Vacaroiu zice

      Salut, Raluca!

      Ne pare rău să auzim că ntâmpini astfel de situații la job. Cei mai în măsură să te ajute sunt colegii de la HR. E foarte important să le raportezi aceste incidente cu superiorul tău. Ei te vor ghida apoi către o soluționare. Îți ținem pumnii!

  • AvatarStanila Antonie zice

    Bună… Și eu am o problema la serviciu, menționez ca lucrez la Dedeman, spre exemplu noi angajații de pe raion nu avem voie sa consumam nimic în spațiul raionului ci doar în spate în depozit. Ieri a fost ziua mea și am adus colegilor 2 sticle de suc câteva batoane de Mars și doua pungi de snacks.
    Le.am dus în spate și le.am lăsat pe o masa pe care se montează mobilier. La un moment dat a venit coordonatorul le.a luat și le.a aruncat motivând ca nu e admisibil sa fie dezordine în spate. Menționez ca pe masa pe care erau așezate e sunt în general cartoane, ramase de la montajele efectuate. Acelasi coordonator îmi ceruse cu o zi înainte sa îl ajut cu o mașină de șlefuit care îmi aparține pt a realiza un expozor, și în alte dați diverse alte servicii pe care le.am efectuat în timpul meu liber la atelierul meu de acasă. A motivat faptul ca le.a aruncat invocând o regula interna a companiei prin care orice produs cumpărat care nu are eticheta celor de la paza și nu are numele celui care l.a cumpărat scris cu marker pe el poate fi confiscat și chiar plătit din nou. Nu este o întâmplare singulara se comit destul de des astfel de evenimente care se rezolva cu un mail în care se creează o regula noua.

  • AvatarMarcu Camelia zice

    Bună ziua!

    Lucrez la o firma de renume cu o echipă minunata,insa această firmă gestioneaza produsele in magazinul Douglas Timișoara. Seful de magazin de aici Ramona in nerepetate rânduri ma hartuieste moral ,tot timpul este nemulțumită su atunci când am pauza in care fac ce vreau adică:mananc,vorbesc la telefon orice altceva tipă si urlă invocând orice motiv.Ma simt ca la pușcărie cu o mie de reguli pe care le expune din capul ei.

  • AvatarAlexa zice

    Eu ma confrunt cu o situație asemănătoare, însă colegii mei de la hr nu au luat nici o măsură, doar m-au asigurat ca s-a făcut o greșeală și nu trebuia procedat asa de către superiorul meu.

  • AvatarAngelica Eliade zice

    Buna ziua.Sunt angajată de 4 ani de zile .Încă de la început am avut probleme cu seful meu.Eu sunt o persoana cinstită,corecta ,nu plec “urechea “la bârfe și alte lucruri.Am un sef care înainte de a verifica dacă ești sau nu vinovat pleacă urechea la tot ce i se servește …..nu verifica si de acolo începe un adevărat război.Daca as fi vinovată ….da! recunosc dar dacă nu ies în fața si-mi susțin nevinovăția.Si așa l-am înfruntat si de atunci suntem dintr-un război continuu.Nu mai poți să-i vorbești…îți transmite prin alții diverse amenințări….Dar fata in fata evita….pt.va eu nu tac …îl înfrunt.M-a amenințat că rămân fără serviciu….anumite informații mi le da târziu….când nu mai pot să fac nimic…în concluzie face tot posibilul să plec.Am copii si pt.ei mi-am calcat demnitatea să rămân în continuare.Mi-a transmis că dacă aș avea demnitate trebuie să plec…si îmi tot face necazuri.Sunt cu nervii la pământ.Acasa ii spun soțului.Fac probleme si familiei povestindu-le……Acum nici lor nu le mai pot spune.M-au văzut deseori plângând.Mi-am îmbolnăvit si inima.Am si o fetiță cu probleme grave(tumora la genunchi) Fac atacuri de panica.La servicii îl vezi tot timpul “urlând” .Nu cu toată lumea…Doar cu mine.Eu am avut curajul să-l înfrunt…Am dorit de multe ori să plec.(eu fiind asist.medical) dar sunt singurul susținător al familiei.Si soțul este bolnav.Dorm -1 -2 ore/ noapte. Când ajungi la serviciu începe calvarul.Nu i-am vorbit niciodată urat doar am spus ce aveam de spus cu decenta.Si ca aceasta libertate mi-a dat- o Dumnezeu.Va mulțumesc.

  • AvatarBucur Otilia zice

    Eu am o problema cu șeful! M_a luat ajutor de șef de linie și de câteva zile observ ca orice fac nu e bine! Deja a informat o colega ca o ia în locul meu! L-am prins când modifica prin acte și mai rău în fata colegilor ma făcut de ras! Nu vreau sa îmi pierd jobul dar simt ca ma imbolnavesc

    • Bună, Otilia,

      Pentru aceste situații, cel mai bine este să sesizezi Inspectoratul Teritorial de Muncă și să ceri și sfatul unui avocat specializat în dreptul muncii.

    • AvatarNina zice

      Bună ziua!
      Eu lucrez la un peco.in ture. Șefa mea mereu a avut un ghimpe împotriva mea dat fiind că sunt divorțată si supraviețuiesc. Permanent m a exclus de la evenimentele din firma (petreceri).când vine la muncă are câte o vorbă pentru toți colegii mei iar pe lângă mine trece ca pe lângă mobila. De câteva luni imi baga multe nopți pe lună ușurând altfel tunele protejatilor ei.am încercat să discut cu ea si a înnebunit. A urlat la mine si m a jignit în tot felul. Mi a zis clar că nu mă suportă. Dat fiind problema pandemiei imi este greu să găsesc un alt job și sunt nevoită să merg tot acolo.mentionez că mă întrețin singură si asta chiar mă obligă. Dar e dificil și efectele se resimt. Asupra stării mele de sănătate.
      Ce ma sfătuiți să fac?

      • Bună, Nina,

        Înțelegem situația. Discută cu colegii din departamentul de HR, prezintă-le situația și solicită mutarea într-o altă echipă/într-un alt magazin sau o altă variantă astfel încât să nu mai interacționezi cu această persoană.

  • AvatarELENA zice

    Buna ziua!eu lucrez la o firmă mare ca operator date,sunt începătoare,am un sef care suferă de ,,șefie “el mi a spus vineri ca sunt dezinteresată total ca nu fac nimic!el estedeștept ,iar toți din firma sunt proști!mi-a dat 1 săptămâna la dispozitie sa i arat ce stiu sa fac,!colegele m au avertizat că el când se enervează începe să țipe, eu i am replicat colegei ca nu-i permit sa tipe nimeni la mine!ea este prietena de familie cu ,șeful!ar putea sa imi afecteze jobul?Cum as putea sa procedez in acest fel?mentionez ca eu sunt singură din birou cu studii superioare,iar ea este cu studii medii!! Help plecase!

    • Bună, Elena,

      În cazul în care șeful are un comportament inadecvat sau ia decizii de pe o zi pe alta, poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă sau poți vorbi cu un avocat specializat în dreptul muncii care să te îndrume.

  • AvatarAndreea A zice

    Din fericire nu sunt eu cea implicata intr-o astfel de problema, insa prietenul meu, da. De data asta, nu seful sufera de „sefie“ ci chiar un coleg mai mare decat el, de baga intre el si discutiile dintre si cei de la birouri, il compara cu altii spunandu-i ca ceilalti sunt perfecti, iar el greseste tot timpul, de el, nu mai spun este perfectiunea intruchipata si nu asculta niciodata ce are de spus celalalt pentru ca el stie mai bine decat toti. Ii scoate ochii ca el are mai multa experienta decat el, nu recunoaste cand greseste, si are ceva in mod special cu el. Prietenul meu incearca sa-l evite pe cat posibil, dar cum il vede cum are ceva de comentat. Mi se pare de nivelul fantasticului. Cum se pate rezolva problema?

    • Bună, Andreea,

      În acest caz este nevoie ca prietenul să discute mai întâi cu colegul, să-i spună ce îl deranjează și să-și arate deschiderea spre colaborare pentru rezolvarea situației. Următorul pas este să prezinte cazul managerului direct și să-i solicite să intervină.
      În cazul în care situația continuă, acesta este clar un caz de discrimianre care trebuie discutat cu un avocat specializat în dreptul muncii sau poate face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Sfatul nostru este ca mai întâi să încerce să rezolve situația intern. Dacă nu se poate, atunci poate apela la avocat și autorități.

Leave a Reply