• 27 Oct. 2017
  • 3 min

Fenomenul de bullying la locul de muncă

Fenomenul de bullying la locul de muncă
Autor
Raluca Dumitra
Raluca Dumitra Head of Marketing // De mai bine de 13 ani contribuie la con... Arată mai mult

Auzim din ce în des de bullying. Cel mai adesea îl întâlnim în rândul copiilor și al adolescenților, de obicei în grădinițe, școli și licee. Ce e însă trist e că, deși ai fi tentat să crezi că odată cu înaintarea în vârstă devenim mai maturi și mai înțelepți, fenomenul de bullying apare și la locul de muncă.

Din păcate însă e unul dintre subiectele încă tabu, despre care preferăm, și de data asta, să vorbim în șoaptă și doar cu apropiații, decât să confruntăm agresorul sau să căutăm ajutorul la departamentul de HR. Pentru a atrage atenția asupra acestuia, Asociația Culturală Arkadia lansează „Bull”, piesă de teatru și dezbatere despre fenomenul de bullying la locul de muncă.

 

Ce înseamnă mai exact?

Pentru a putea să recunoști atunci când ești victima fenomenului – dacă nu ești tu, poate fi un coleg de muncă – e necesar să stabilim întâi cum definim termenul. Fenomenul de bullying la locul de muncă înseamnă orice fel de comportament ostil sau de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Ce e interesant e faptul că nici măcar nu e nevoie să fie un conflict sau o problemă reală la mijloc, te poți trezi ținta unui astfel de compartament pentru că, pur și simplu, într-o zi un coleg are chef să râdă de cineva și tu se întâmplă să-i fii în aria de orizont.

 

Ce vor să demonstreze atunci când recurg la bullying? Că ei sunt „șefii” (chiar dacă nu sunt per se) – pentru că, cu cât te vor face pe tine să arăți mai rău în ochii celorlalți, cu atât cred că ei vor arăta mai bine. Bineînțeles că n-ar putea să fie mai departe de adevăr. Un studiu recent al Universității din Phoenix scoate la iveală faptul că 75% din respondenți s-au confruntat cu fenomenul de bullying la locul de muncă, fie din postura de victime, fie din cea de martor. Din păcate însă în România nu avem statistici oficiale pentru că, la fel ca multe altele despre care ar trebui să vorbim, și în jurul acestuia e multă tăcere.

 

 

Stop fenomenului de bullying la locul de muncă!

Asociația Culturală Arkadia face primii pași în sensul spargerii tăcerii asupra acestui tip de comportament invitându-ne la spectacolul „Bull” de Mike Bartlett, în zilele de 7, 8, 9 și 15 noiembrie 2017, ora 20:00, la POINT (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr. 10, București). Spectacolele sunt cu intrare liberă pe bază de rezervare și vor fi urmate de discuții cu publicul.

 

Organizatorii ne spun mai multe despre spectacol: „Piesa abordează, printre alte teme, fenomenul de bullying la locul de muncă și prezintă povestea unor colegi de serviciu care, puși în fața unei restructurări de personal, ajung să îl hărțuiască pe unul dintre ei. Problema principală a textului este extrem de actuală, perfect aplicabilă societății de astăzi. Tonul cinic, dar și extrem de amuzant (până la absurd) în care este tratat subiectul face ca spectacolul să fie un punct de vedere fresh, dinamic, sarcastic și asupra lumii corporatiștilor în plină criză existențială. Spectacolul începe ușor, cu mici tachinări între Isobel, Tony și Thomas, însă, pe măsură ce povestea înaintează, relația dintre cei 3 colegi devine din ce în ce mai tensionată.”

 

Regizată de Elena Morar, din distribuția piesei fac parte: Gabriel Răuță, Ilinca Hărnuț, Rolando Matsangos, Bogdan Cotleț, conceptul scenografic purtând semnătura Liviei Vișănescu, iar video-ul și afișul fiind concepute de Ana Cârlan.

 

„Spectacolul își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la amploarea acestui fenomen, dar și să îl investigheze într-un mod atractiv, atât prin intermediul piesei de teatru, cât și prin intermediul unei platforme online unde utilizatorii să poată împărtăși diferite tipuri de interacțiune la locul de muncă, sub protecția anonimatului. Astfel ne propunem să contribuim la reducerea clivajului inutil și depășit între «artiști» si «corporatiști», ambii termeni folosiți peiorativ din păcate de către o categorie despre cealaltă”, declară Elena Morar, regizoarea spectacolului Bull.

 

Noi sperăm ca tot mai multă lume să vadă acest spectacol, să înțeleagă fenomenul și să aibă curajul să ia atitudine data viitoare când se va întâmpla, fie din postura de victimă, fie din cea de martor. Și să nu uite că sprijinul și-l poate găsi întotdeauna în departamentul de HR.

 

###

 

Parteneri media: Noizz, art7, Bookblog.ro, Radio Guerrilla, Greatnews.ro

Cu sprijinul: POINT, Ringier România, Miniprix, eJobsFenomenul de bullying la locul de munca

A fost util articolul? 0
  • AvatarCristina Popa zice

    Da, din pacate se intampla…mie, mi se intampla, iar cei care fac asta n-o sa recunoasca niciodata. Eu iubesc, respect, indiferent ce primesc in schimb. Cred ca exista un Dumnezeu care vede tot.

Leave a Reply