• 5 Sep. 2023
  • 2 min

Cum te ajută un coach să treci cu bine de interviul de angajare

Cum te ajută un coach să treci cu bine de interviul de angajare

Interviurile de angajare reprezintă o etapă crucială pentru obținerea jobului dorit. Fie că vorbim despre debutul într-un anumit domeniu, fie că discutăm despre cineva cu o anumită experiență profesională ori despre cineva care dorește să reintre în câmpul muncii după o pauză, pe parcursul vieții fiecare dintre noi o să aibă parte de cel puțin câteva interviuri de angajare.

Dacă ai încercat să te informezi online despre cum poți să te descurci cât mai bine la un interviu cu siguranță este de apreciat intenția și că tratezi cu seriozitate subiectul. Este bine de știut însă că sunt diferite aspecte asupra cărora o părere, o îndrumare sau o clarificare îți pot oferi o viziune mult mai practică asupra a ceea ce ar trebui să faci în cadrul unui interviu. Un coach te ajută să înțelegi mai bine etapele, iar prin intermediul lui este posibil să ajungi mai rapid la cea mai bună formulă pentru tine.

 

Ce este un coach și ce presupune activitatea de coaching?

Un coach poate fi privit ca un îndrumător sau antrenor ce te poate ajuta să identifici concret lucrurile pe care le faci foarte bine dar de care nu ești conștient dar și acele aspecte pe care le poți dezvolta. De obicei, dar nu obligatoriu, un career coach (coach pentru cariera profesională) este specializat în resurse umane, psihologie organizațională, sociologie etc. Poți realiza o căutare online pentru a identifica un career coach cu care să colaborezi. Totodată poți întreba colegii, prietenii ori contacta facultățile de psihologie/sociologie pentru a cere referințe. În cadrul ședințelor de coaching vei avea parte de activități practice, jocuri de rol, discuții libere, plan de sarcini ș.a.m.d.

 

Când este cazul să apelezi la un coach?

1. În cazul în care ești foarte emoționat și-ți este greu să te exprimi în fața intervievatorilor.

2. Te simți mai mereu inconfortabil în cadrul interviurilor, indiferent de natura lor – online, telefonice, fizice.

3. Ai participat la foarte multe interviuri însă acestea nu s-au soldat cu o angajare, avansare în carieră, schimbare profesie etc. Oricum acest lucru nu trebuie să te împiedice să participi în continuare la interviuri. Efortul contează întotdeaună și, în plus, gândește-te că ai șansa să participi la alte și alte interviuri până vei obține ce ți-ai propus. Reziliența este una dintre cele mai importante calități pe care ar trebui să le dezvolți – în orice situație. Nu te descuraja.

4. Simți că ai nevoia de o părere obiectivă care să-ți clarifice puțin îndoielile profesionale.

5. Anumite etape din cadrul intervievării îți provoacă neliniște sau nu știi cum să le abordezi. Exemplu – negocierea salariului, a beneficiilor, a timpului de lucru, a formei de lucru (de la birou, hibrid, doar de acasă etc.), a task-urilor/sarcinilor etc.

6. Îți este teamă să adresezi întrebări intervievatorilor, crezi că nu descrii foarte bine experiențele tale profesionale, studiile, diferite formări la care ai luat parte, aspecte ale CV-ului tău etc.

7. Nu știi/îți vine greu să-ți promovezi realizările, calificările, momentele de succes de până acum etc.

8. Nu ești sigur cum să răspunzi cu privire la anumite întrebări pe care le tot primești în mod recurent.

9. Ai diferite idei pe care ai dori să le discuți cu un profesionist.

10. Testarea practică din cadrul anumitor interviuri te îngrijorează, blochează, stresează prea mult și vrei să te îmbunătășești la aceste probe (ex: jocuri de rol, teste verbale, teste scrise ș.a.m.d.).

 

Continuă să lupți

Așadar, poți să primești ajutor specializat de la un coach în vederea îmbunătățirii performanței în cadrul interviurilor pentru angajare. Și nu uita – este absolut normal să ai emoții, să greșești sau să nu treci de anumite interviuri. Singurul lucru care ar fi în neregulă ar fi să te oprești din a încerca. Continuă să lupți pentru tot ceea ce-ți propui.

 

Ți-a plăcut articolul Cum te ajută un coach să treci cu bine de interviul de angajare? Citește și:

De ce ar trebui să eviți plagiatul în CV

O privire de ansamblu asupra rolului de operator calculator

De ce eșuează unele programe de învățare în companii

A fost util articolul? 3
coach interviupregătire coach

Leave a Reply