• 26 Oct. 2015
  • 4 min

Curs de maeștrii în negocierea condițiilor de muncă

Foto negociere

Un adevărat maestru al negocierii ştie că trebuie să respecte 15 criterii pentru a avea succes.

Un adevărat maestru al negocierii ştie că trebuie să respecte 15 criterii pentru a avea succes.

Ajută compania să înţeleagă de ce meriţi ceea ce soliciţi

 

Reprezentanţii angajatorului care te-a chemat la discuţii vor să te recruteze doar pentru că speră că le poţi face compania mai puternică. Trebuie să explici de ce valorezi atât cât ceri. Totul ţine de valoarea pe care o poţi aduce în companie, aşa că lucruri precum salariile pe care le-ai primit în trecut, cheltuielile tale sau dorinţa de schimbare nu sunt relevante în discuţie.

Nu uita că oamenii cu negociezi trebuie să te placă

 

În procesul de negociere trebuie să dovedeşti că eşti o persoană agreabilă, altfel scad şansele ca potenţialul angajator să-ţi facă o ofertă salarială conformă cu aşteptările tale.

Arată clar că doreşti să te angajezi

 

Dacă recrutorului nu îi este clar că îţi doreşti să lucrezi pentru compania pe care o reprezintă va convinge angajatorul să nu facă o cheltuială suplimentară special pentru tine.

Înţelege persoana cu care stai de vorbă

 

Întotdeauna negociezi cu mai multe persoane, aşă că trebuie să le înţelegi nevoile şi provocările lor pentru a înţelege soluţiile pe care să le creezi. Nevoile şi provocările anumitor oameni nu coincid neapărat cu cele ale companiei pe care o reprezintă.

Înţelege limitările bugetare

 

Cel cu care negociezi oferta poate înţelege aştetările financiare pe care le ai, dar nu îţi poate oferi tot timpul ceea ce îţi doreşti, din cauza anumitor restricţii bugetare, pe care ar trebui să le iei în considerare. Dacă înţelegi limitele pe care le au, îţi poţi modifica pretenţiile astfel încât să te încadrezi în marjele lor şi, de asemenea, să te simţi şi confortabil cu oferta.

Pregăteşte-te pentru întrebări dure

 

Potenţialul angajator îţi va pune întrebări dure, de genul „ce ai face dacă firma pentru care lucrezi ti-ar egala oferta noastră salarială?” sau „ai şi alte oferte?”. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să răspunzi sincer, fără să te eschivezi. Trebuie să te pregăteşti şi pentru alte întrebări care te vor determina să ai o atitudine defensivă sau care te vor face să nu te simţi confortabil. Răspunsurile pe care le oferi trebuie să întărească imaginea ta de candidat dorit.

Axează-te pe intenţia intervievatorului, nu pe întrebare

 

Întrebările pe care le primeşti ar putea să te pună în dificultate, dar important nu este să te concentrezi pe întrebarea în sine, ci pe scopul său. Intervievatorul îşi doreşte, cel mai probail, să vadă vadă cum abordezi o întrebare dificilă şi nu dacă răspunsul pe care îl oferi este cel mai potrivit.

Ia în considerare toată oferta

 

Satisfacţia unui angajat la locul de muncă nu este dată doar de venitul lunar pe care îl încasează, ci de întregul pachet salarial. Nu te uita doar la salariul lunar. Interesează-te de responsabilităţile pe care le vei avea, locurile în care vei călători în interes de serviciu, colegii de muncă  şi oportunităţile de dezvoltare.

Negociază mai multe lucruri la un loc

 

Dacă ai primit o ofertă care îţi ridică mai multe semne de întrebare sau nemulţumiri, abordează-le „la pachet”, nu pe rând. Angajatorul are imaginea de ansamblu şi experienţa necesare pentru a rezolva întreaga situaţie.  În plus, este foarte deranjant pentru cineva să fie nevoit să negocieze punct cu punct.

Nu negocia doar de dragul de a negocia

 

Negociază doar dacă simţi cu adevărat că oferta pe care îi primit-o nu corespunde aşteptărilor tale. Dacă îţi doreşti doar să demonstrezi abilităţile tale de negociere, vei pierde atât timpul tău, cât şi al potenţialului angajator şi s-ar putea să dai cu piciorul unui job foarte bun.

Cere o ofertă doar când eşti convins 100%

 

Dorinţa de a-ţi găsi sau de a-ţi schimba locul de muncă te-ar putea determina să faci presiuni pentru a primi o ofertă de la o companie care se află în afara listei tale scurte. Ar trebui să planifici astfel încât să primeşti mai multe oferte într-un interval similar de timp. De asemenea, este important ca planurile tale să includă şi momentul în care ai fi dispus să părăseşti compania pentru care lucrezi în prezent.

Evită ultimatumurile

 

Evită să dai ultimatumuri celor cu care negociezi, pentru că s-ar putea să se simtă presaţi şi să renunţe la ofertă. Totodată, evită să răspunzi la ultimatumuri. Dacă potenţialul angajator te doreşte foarte mult, vei înţelege foarte uşor.

Aminteşte-ţi că tu vrei un alt job

 

Negocierile dure pe salariu sau amânarea unei oferte pot lăsa impresia că potenţialul angajator are vreun interes pentru întârzierea procesului de recrutare. S-ar putea ca angajatorul să negocieze dur pentru că dispune de un buget suficient de flexibil pentru a-ţi satisface toate pretenţiile. Mai mult, amânarea unei oferte poate fi cauza birocraţiei interne. Nu ar trebui să te enervezi, ci să comunici, pentru a înţelege perfect toate datele problemei.

Fii deschis oportunităţilor

 

Ceea ce nu poate fi negociat astăzi nu înseamnă că nu va putea fi negociat mâine. Compania poate renunţa, pentru moment, la o poziţia deschisă. O variantă pe care ar trebui să o iei în considerare este acceptarea unui job pe altă poziţie, atât timp cât angajatorul cu care negociezi te asigură că postul pentru care ai aplicat iniţial va deveni disponibil după o perioadă.

Ţine cont de imaginea de ansamblu

 

Procesul de negociere nu este cel mai important, ci găsirea locului de muncă potrivit. S-ar putea să negociezi perfect şi să constaţi, după un timp, că jobul obţinut te face nefericit. Pe de altă parte, s-ar putea să nu primeşti tot ceea ce îţi doreşti de la noul angajator, dar să te simţi împlinit. Abordarea corectă ar fi să analizezi situaţia în ansamblu.

Sursa foto: pixabay.com

A fost util articolul? 0
oferta salariala

Leave a Reply