O pauză de la job e binevenită oricând ca să-ți pui ordine în gânduri și să revii cu forțe noi. Doar că atunci când ea vine brusc și nu depinde de tine poate crea neliniști. Chiar dacă ai traversat o perioadă mai dificilă în carieră, cauzată de pierderea jobului, de șomaj tehnic sau de dificultatea de a-ți găsi un nou loc de muncă, află că un CV online poate fi convingător. Este importantă abordarea ta, dar și modul în care prezinți informația.
Peste 260.000 de șomeri au fost înregistrați în luna iunie 2020, dintre care aproape 80.000 primesc indemnizație acum, pentru că au rămas fără job în ultimele luni, unii din cauza restrângerii sau punerii pe pauză a activității companiilor, arată datele ANOFM, publicate de Ministerul Muncii. Dacă te numeri printre ei, află și vestea bună: recrutările revin treptat-treptat la nivel de început de martie și acum ai tot mai multe joburi la dispoziție la care poți aplica dacă ai un CV online. Principala temere poate rămâne însă: cum va vedea angajatorul o perioadă de pauză în CV?
Cei doi factori care îi îngrijorează cu adevărat pe angajatori sunt perioadele în care ai fost șomer și perioadele în care nu ai avut nicio activitate profesională. Cu cât aceste perioade sunt mai lungi, cu atât trebuie explicate. Recrutorii folosesc sisteme ATS care sunt în căutarea lucrurilor specifice în CV-ul tău și te punctează pe baza descoperirilor. De exemplu, dacă ai fost șomer în urmă cu o lună sau două acum 10 de ani, angajatorul nu va fi preocupat. Pe de altă parte, dacă perioada de inactivitate a fost mai recentă și mai lungă trebuie să fii pregătit să justifici acest lucru. Motivul încetării activității contează și el și însăși detalierea acestuia va conta în recrutarea ta.
Nu există o durată specifică, sculptată în piatră, dar află că e puțin probabil ca angajatorii să nu insiste asupra unei perioade scurte de inactivitate, de doar câteva luni. Toată lumea știe că este nevoie de timp pentru a găsi o nouă poziție. Și poate dura mai mult pentru a găsi locuri de muncă mai specifice, într-un oraș poate cu mai puține oportunități. Dar, nu uita că acele sisteme ATS lucrează în continuare.
Traversăm o perioadă fără precedent și angajatorii știu și înțeleg acest lucru. Așa că cel mai bine este să menționezi că activitatea a fost oprită din cauza virusului. O astfel de abordare, bazată pe transparență și onestitate te ajută să fii mult mai convingător. Odată ce ai lămurit de ce ai o pauză în CV-ul tău poți da dovadă de mai mult pozitivism și răbdare în privința viitorului job.
Cel mai potrivit loc, pe lângă CV, pentru a vorbi despre pauza din cariera ta este scrisoarea de intenție. Iată câteva abordări care te pot ajuta:
„Fostul meu angajator a fost nevoit să-și restrângă/închidă activitatea, prin urmare și jobul meu s-a desființat. Să fiu sincer a fost o perioadă dificilă. Dar am plecat cu încrederea că am dezvoltat acolo abilități importante și am construit relații puternice cu managerii și colegii mei. Aștept cu nerăbdare oportunitatea de a aplica aceste experiențe la următorul meu loc de muncă.”
„De îndată ce jobul meu s-a încheiat brusc în urmă cu trei luni, pentru că activitatea angajatorului a fost afectată de noul context economic, am început imediat să caut un nou loc de muncă care să-mi permită să-mi dezvolt abilitățile și să fac diferența. Deși am avut mai multe interviuri, nu am găsit încă un rol potrivit. Mă interesează în special oportunitățile pe care mi le-ar oferi acest rol.”
O abordare sinceră este cea mai potrivită în actualul context. Angajatorii pot verifica istoricul muncii tale, perioada de suspendare sau de încetare a contractului de muncă fiind menționată și în Revisal.
Dacă în timpul cât ai stat acasă ai lucrat la un proiect personal, te-ai implicat în acțiuni de voluntariat sau ai făcut cursuri care te-au ajutat să deprinzi noi cunoștințe și abilități, menționează asta în CV-ul tău. Arată cum abilitățile tale sunt mai potrivite pentru jobul pentru care ai aplicat. Tot ceea ce ai făcut în această perioadă pentru cariera ta sunt dovada faptului că ești o persoană care se adaptează în situații dificile și caută soluții.
Informația din CV-ul tău și modul în care o prezinți contează mult în convingerea recrutorilor. Concentrează-te mai mult pe abilitățile și realizările tale decât pe experiența ta. Vorbește despre ele în secțiunea Despre mine a CV-ului online, o ocazie de arăta cum te diferențiezi de ceilalți candidați. La experiență poți începe, nu cu cel mai recent job, ci cu acele cursuri pe care le-ai făcut în ultima perioadă, din inițiativă proprie.
O abordare proactivă prin care arăți că ai abilitățile necesare jobului, precum și recomandările pozitive pot da un plus CV-ului tău. Vorbește cu managerii direcți, cu colegii și clienții care pot confirma competențele tale și situația economică prin care a trecut compania. Menționează referințele în CV-ul tău și în profilurile tale de pe rețelele profesionale.
Dacă CV-ul tău te aduce în următoarea etapă a recrutării și ajungi la întâlnirea cu recrutorii, aceștia în mod sigur vor vrea mai multe detalii despre perioada de inactivitate. Este important să fii consecvent și să oferi aceleași informații din CV și chiar să arăți cât de implicat ai fost. Poate ai ajutat compania și, prin activitatea ta, ai contribuit la amânarea închiderii activității. Toate aceste detalii contează. Poți trece ușor peste acest moment dacă arăți angajatorilor că te-ai pregătit pentru interviu și știi detalii despre companie, dar și despre cum au evoluat lucrurile în domeniul de activitate în această perioadă.
O perioadă de pauză în CV-ul tău merită tratată cu sinceritate, dar și cu pozitivism. Însăși faptul că ai rămas activ în căutarea jobului potrivit, că ai învățat ceva nou sau ți-ai folosit timpul pentru a te gândi cu adevărat la ceea ce-ți dorești de la noul rol și de la noul angajator contează. Este poate cel mai bun drum către următorul job.
Depui CV-uri, dar nu ești chemat la interviuri? Iată de ce!
Model CV 2020. Tot ce trebuie să știi în redactarea lui
Scrisoarea de intenție. Tot ce trebuie să știi pentru a o realiza
Ma numesc Chihu Mihaela,vă rog să ami aprobati Cv pentru angajare, Sunt din FOCȘANI am lucrat la Carffour, Zanfir KFC Paco.va multumesc
Bună, Mihaela,
eJobs este o platformă de joburi, nu se ocupă direct de angajări. Te sfătuim să aplici la joburile care consideri că ți se potrivesc și vei fi contactată de angajatori în măsura în care aceștia aleg CV-ul pentru etapa următoare de recrutare.