• 4 Apr. 2017
  • 4 min

David Orban, antreprenor și investitor: Este naiv să credem că efectele perturbatoare ale tehnologiilor pot fi limitate

O tânără femeie manager la birou.

Unul dintre cele mai importante atribute ale unui lider este abilitatea de a înțelege schimbările extrem de rapide care se petrec, apreciază David Orban, antreprenor în serie.

Liderii de business din zilele noastre ar trebuie să fie tot timpul pregătiți pentru schimbare, apreciază David Orban, investitor, antreprenor, autor, speaker și managing partner la Network Society Ventures, o companie globală cu capital de risc.

David Orban a fost prezent în România cu ocazia evenimentului d10e, organizat în februarie, la București. El a acordat un interviu pentru eJobs în care a vorbit despre ce atribute ar fi bine să aibă liderii din prezent și cum pot organizațiile să facă față schimbărilor globale, tot mai dese și mai rapide.

eJobs: Cum ai defini următoarele două cuvinte: lider și leadership?

 

David Orban: Unul dintre cele mai importante atribute ale unui lider din zilele noastre este abilitatea de a înțelege schimbările extrem de rapide care se petrec în lumea în care trăim. Ca lider, poți să-ți stabilești un obiectiv îndrăzneț pentru echipa ta, o misiune care va avea nevoie, probabil, de mulți ani ca să poată fi atinsă. Dar modul în care vei ajunge acolo și instrumentele care îți vor permite să depășești eventualele provocări din viitor se vor schimba, inevitabil.

eJobs: Care sunt calitățile și slăbiciunile liderilor din prezent?

 

David Orban: În trecut, nu doar că era posibil, dar era chiar recomandat ca liderii să se bazeze pe colectarea manuală de date. Aceste date erau înglobate în modele statice, iar aceste modele statice făceau ca businessul să funcționeze pentru mulți ani. Procese precum planificarea resurselor, alocarea bugetelor sau studierea pieței se bazau pe proiecții liniare. Astăzi, liderii de business trebuie să înțeleagă, pe de-o parte, că există foarte multe date care pot fi colectate automat și transpuse în modele dinamice de afaceri și, pe de altă parte, necesitatea de a fi pregătiți pentru neprevăzut.

eJobs: Sunt liderii din zilele noastre pregătiți pentru schimbări, creșteri și scăderi care se petrec într-un ritm exponențial?

 

David Orban: Au apărut noi platforme globale de cercetare, comunicare și producție, care fac ca ideile să se transforme mult mai rapid în produse și servicii, la un cost mai mic decât în trecut. Afacerile care înregistrează creșteri exponențiale profită de noile oportunități tehnologice și se dezvoltă nu doar în sectoarele lor de activitate, ci analizează și posibilitățile de dezvoltare generate de intrarea pe alte domenii de activitate.

eJobs: Ce este mai dificil pentru liderii din zilele noastre: să învețe lucruri noi sau să scape de anumite deprinderi?

 

David Orban: Experiența accelerează capacitatea de recunoaștere a unor anumite șabloane și ne permite să luăm decizii rapide. În același timp, trebuie să fie clar, recunoscut și comunicat în toată organizația că noi fenomene nu doar că sunt posibile, ci foarte probabile. Astfel, vechile instincte, care se bazează pe experiențele noastre, s-ar putea să ne ghideze greșit când ne vom confrunta cu situații complet noi.

eJobs: Cum percepi inovația în relația cu noile tehnologii?

 

David Orban: În perioadele cu un ritm mai scăzut al inovării, în care piețe relativ izolate se transformau în altele pe parcursul mai multor generații, era posibil să pretinzi că una dintre aceste piețe se putea baza doar pe metodele tradiționale, și nu soluții inovatoare, pentru a se dezvolta.

poza david orban

David Orban, în cadrul evenimentului d10e, care a avut loc la București, în februarie.

 

În prezent, inovarea prin intermediul tehnologiei se află în centrul activităților organizațiilor care sunt pregătite să facă față competiției la nivel global și care doresc să-și îndeplinească misiunile ambițioase. Chiar dacă este vorba de tehnologie digitală, de capacitatea unei organizații de a folosi computere în timp ce profită din plin de lumea online sau de recunoașterea faptului că inovarea prin tehnologie face parte din noile modele de business, corporațiile cu adevărat moderne nu izolează tot ceea ce ține de inovare într-un singur departament, ci plasează inovarea în centrul activităților pe care le desfășoară.

eJobs: Ce pot face organizațiile astfel încât să devină mai inovatoare?

 

David Orban: Înțelegerea riscului și ca o consecință a abilității de a gestiona eșecul reprezintă un pas esențial în drumul către adoptarea și în menținerea unui mod de gândire axat pe inovație. Este indicat să punem cele mai inteligente întrebări, astfel încât răspunsurile pe care le primim, de la natură sau de la piață, să poate să fi asimilate rapid și să perfecționeze ciclurile de produs și designul serviciilor. Acei oameni care reușesc să asimilize corect asumarea riscului în activitățile lor zilnice ar trebui să fie protejați, deoarece ei reprezintă elementele care vor  duce organizația în viitor.

eJobs: Ce soluții au la îndemână organizațiile ca să facă față efectelor perturbatoare ale tehnologiei?

 

David Orban: Este naiv să credem să efectele perturbatoare ale tehnologiilor pot fi limitate. O organizație trebuie să experimenteze continuu folosindu-se de noile tehnologii, pentru a putea să adopte aceste tehnologii. Furnizorii și clienții unei astfel de organizații nu doar că ar trebui să știe despre aceste experimente, ci ar trebui să fie convinși să creadă puternic în ele. Cu cât întregul lanț de aprovizionare devine mai agil, cu atât crește probabilitatea ca toate părțile componente să adopte și să dezvolte schimbarea.

Cum anticipezi că va arăta viitorul forței de muncă în contextul dezvoltării inteligenței artificiale și automatizării proceselor de lucru cu ajutorul roboticii?

 

David Orban: Multe dintre joburile din prezent sunt esențiale. După ce vor fi automotizate, ni se vor părea niște joburi robotizate și chiar inumane. Sunt extrem de multe lucruri de făcut și ne așteaptă niște provocări imense! Cel mai bine ar fi să înțelegem că roboții și inteligența artificială sunt aliații noștri și că avem nevoie de tot ajutorul pe care pot să ni-l ofere.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply