• 4 May. 2018
  • 2 min

De ce nu fac angajatorii salariile publice?

eJobs Angajatori Salarii Publice
Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Întrebarea care îi macină cel mai mult pe cei care își caută un job este „de ce nu publică angajatorii salariul pentru fiecare post?” Lipsa transparenței acestei informații îi face pe mulți să creadă că recrutorul ascunde ceva, că încearcă să te păcălească sau că salariul este foarte mic, când de fapt situația este influențată complet de alți factori.

Întrebarea care îi macină cel mai mult pe cei care își caută un job este „de ce nu publică angajatorii salariul pentru fiecare post?” Lipsa transparenței acestei informații îi face pe mulți să creadă că recrutorul ascunde ceva, că încearcă să te păcălească sau că salariul este foarte mic, când de fapt situația este influențată complet de alți factori.

Căutarea unui job este pentru mulți o activitate destul de dificilă. Miza este deseori foarte mare, iar în astfel de cazuri anxietatea nu întârzie să apară. Pe www.ejobs.ro poți aplica ușor și rapid, indiferent dacă ești la calculator acasă sau în oraș, pe telefon. Simplitatea creării unui CV, găsirea tuturor posturile libere care se potrivesc profilului tău și aplicarea la ele cu un singur click au ușurat extrem de mult procesul găsirii unui nou job, dar asta nu înseamnă că au spulberat cu totul anxietatea candidaților. Nu-i nimic, o spulberăm noi astăzi! Iată motivele pentru care angajatorii nu fac salariile publice:

Fiecare persoană face jobul altfel

Cerințele postului sunt într-un fel sau altul negociabile. Dacă tu ești candidatul ideal din toate punctele de vedere, mai puțin faptul că nu știi să faci un lucru din toată lista de cerințe, asta nu înseamnă că angajatorul nu te va chema la interviu. Ai poate printre cele mai bune șanse să iei jobul. Totuși, faptul că nu poți face un lucru va influența cel mai probabil salariul final.

Experiența contează

Vei vedea că unele posturi sunt deschise atât pentru juniori, seniori, cât și pentru cei cu experiență medie. Acest lucru se întâmplă atunci când o companie caută să creeze o echipă mai mare sau chiar atunci când își dorește o persoană entuziasmată să ocupe postul, indiferent de numărul de ani de lucru în domeniul respectiv. Mulți angajatori își doresc acei seniori care deja știu să facă de toate și să se organizeze singuri, dar sunt dispuși să pregătească și juniori, atâta timp cât ei își doresc cu adevărat să învețe. Desigur, în astfel de cazuri salariul se discută în funcție de candidatul final și nu poate fi stabilit cu adevărat în avans.

Cunoaște piața și negociază

Oricare ar fi situația reală și bugetul fiecărui angajator, e important să știi cât valorează competențele tale. Nu te lăsa surprins de oferta companiilor. Pregătește-ți în avans o cifră minimă pe care o poți accepta și încearcă să o negociezi chiar și pe aceea. Poți să o accepți, spre exemplu, pentru perioada de probă și să stabilești încă de pe acum o întâlnire cu angajatorul, la finalul acesteia, pentru a discuta calitatea muncii tale și posibilitatea unei măriri. Trebuie să fii ferm însă și să găsești o cale de mijloc cu recrutorul, bună pentru toate părțile implicate. Totuși, ideal este să știi valoarea ta pe piața muncii, iar asta înseamnă să pui întrebări. Află cât câștigă și alte persoane care lucrează în domeniul tău și găsește cea mai bună variantă pentru tine.

 

Așadar, dacă salariul pentru un loc de muncă nu este afișat încă din anunțul de recrutare, nu te îngrijora. Asta înseamnă că poți să îl negociezi în funcție de experiența și cunoștințele tale. Succes!

A fost util articolul? 18
  • AvatarTheodor zice

    De fapt, am aplicat acum ceva la un job la o anumită firmă de bricolaj, unde salariul era confidențial pentru angajați.

    Dar în aceeași perioadă, apăruse un interviu cu informații pentru firma respectivă, unde se spunea că salariul angajaților era minimul pe economie, iar cei care aveau o funcție de conducere în firmă aveau cu 100 de lei în plus.

    În lipsa informațiilor de la firmă, și a dezmințirilor despre acel articol, nu pot decât să iau de bun ce scria acel ziarist…

  • AvatarLiviu Marin zice

    nu publica salariul pentru ca le e rusine, si daca lumea ar vedea cat de mica e suma, nici nu ar veni la interviu. Prefera sa ademene oamenii ca si cum ar incerca sa prinda fraieri care sa lucreze pentru ei.

    Daca salariile ar fi foarte mari, normal ca imediat le-ar pune ca sa atraga cat mai multi oameni. E logic.

    Iar agentiile pe care le intrebi ”cat e salariul” si ei raspuns cu ”pai… si pai… si sunt beneficii, si vai ce grozava e compania” ok dar CAT E SALARIUL ”pai nu putem sa zicem” atunci pa. E salariu minim pe economie si pe langa asta isi trateaza angajatii ca niste sclavi, ca un om care nu vrea sa zica adevarul, nu are morale.

    Imi pare rau sa zic asta, dar asta e adevarul.

  • AvatarIoana zice

    Nu publica salariul din alte motive.DIn pacate,astazi,toti cei care un loc de munca,primul lucru pe care il intreaba este ,,cat e salariul,, considerand ca ,salariul mare pe care si-l doreste,il si merita.E,nu e asa. Munca ta,trebuie sa produca salariul ala cerut,plus taxele date de angajator la stat,plus asigurarile,plus cheltuielile cu angajatul(altele decat ce am zis) plus un profit pentru firma. La o multime de intervievati am constatat asta: ,,nu stiu nimic,, dar vreau salariu mare.Iar eu ca angajator i-am spus ,,pa,,.
    Nimeni nu te angajeaza ca sa aiba unde da niste bani.Oricine te anagajeaza ,vrea ca tu sa fii o investitie.Pentru angajator,dar si pentru tine.
    In momentul in care ai numai pretentii ..salariale, bonusuri,telefon,masina etc,intreaba-te daca ai valoarea necesara pentru a ridica aceste pretentii tu ca si anagajat.
    Toti vrem cat mai multi bani,dar nu stim cu se fac acei bani.

    • AvatarFlorin zice

      Draga Doamna, intrebarea era “DE CE NU FAC ANGAJATORII SALARIILE PUBLICE?” Sunt de acord ca sunt multi, dar multi oameni care se supraapreciaza. Dar nu asta era subiectul! Imi permit sa va mai citez “…Pentru angajator,dar si pentru tine….” – nimic mai corect. Publicati oferta si atunci aplicantii nu vor mai veni sa ceara “pretentii ..salariale, bonusuri,telefon,masina etc” daca dvs. nu le aveti. Selectati-va cu atentie viitorul angajat pentru ca, de va place sau nu, el/ea va va produce valoarea adaugata. Nu degeaba Munca, pe langa Natura si Capitalul, este una din resursele primare ale mediului economic. Draga Doamna, urmariti in viitor sa angajati un Colaborator, nu un Subaltern. Si publicati oferta – nu va obliga nimeni sa angajati pe cineva ce nu are competentele/calitatile solicitate de dvs. Dar tineti cont ca locul de munca nu este un bastion al sclaviei in era moderna!

    • AvatarAlexandru zice

      Taxele date din castigul angajatorului la stat pt angajat sunt mici .
      Angajatul plateste de fapt mult ,toata treaba e ca taxele se retin la sursa (adica de angajat) de unde si confuzia ca angajatorul ii plateste lui , statul prin lege il obliga sa lase bani castigati pe mana angajatorului .Au fost si cazuri cand angajatorul nu s-a achitat de aceste plati iar lucratorul va mai ramane cativa ani in campul muncii .
      Asa ca se pune intrebarea : de ce ,ca angajat, sa urmaresc asiduu binele firmei daca in orice moment ma poate fura sau/si lasa in drum? De aici pana la afirmatii nesimtite si egoiste de genul ‘nu ma intereseaza,atata vreau’ nu e mult iar privite din alt unghi sunt chiar firesti .
      Se pare ca a venit scadenta facturilor acumulate de patronat in anii ’90 .

      • AvatarIoana zice

        Domnule Alexandru,faceti niste afirmatii fanteziste.MAi puneti mana pe legislatie.Se vede ca vorbiti din perspectiva angajatului care ,,stie,, tot.

  • AvatarFlorin zice

    OK, avem argumente pro si contra de ambele parti. Observam faptul ca la sectiunea Aplicant, pentru a avea un CV de “100%”, trebuie sa mentionezi si cat ai vrea. Curios, la companii nu e asa… Inteleg partea comerciala, ca doar de la companii se incaseaza comision, dar unde mai este fair-play-ul? Sa nu uitam ca un contract de munca nu e un contract de obligatii, este si de drepturi. In mod abstract, angajatul isi “vinde” timpul si cunostintele in schimbul unui venit/beneficiu. Iar piata este bazata pe cerere si oferta. Nu e corect sa nu specifici, draga angajatorule, oferta beneficiilor. Nu e corect pentru ca arunci toata presiunea pe umerii aplicantului. Vad mai sus cum o doamna era nemultumita de faptul ca unii au venit la interviu si au cerut mult pentru putin. Dar asta este scopul interviului – SELECTIA! Ce vina are omul ala ca solicita? Nu e bun? Nu se potriveste postului? Nu il angaja! Sau daca nu esti total convins/a, perioada de proba este ceva magic, ceva ce iti da dreptul sa alegi si dupa ce ai ales deja… Dar oare cum sa iti raspunda un aplicant la intrebarea “Ce salariu vrei?” – daca un Angajator (a se citi TOTI) nu publica oferta, raspunsul meu inevitabil va fi “Cat oferiti?” Aceasta atitudine de superioritate trebuie sa inceteze! Publicati oferta si cu siguranta nu voi aplica daca aceasta nu se incadreaza in cerintele mele. De ce doar angajatorii sa aiba drept de selectie?

  • AvatarAlexandru zice

    Concret ,de ce nu se comunica salariul?
    Cand e vorba de angajator , inseamna ca e vorba de ascunderea unor aspecte . 100% are o limita de salarizare pt fiecare post in parte (intre si intre) dar incearca sa cumpere forta de munca a candidatului cat mai ieftin .Adica sa te pacaleasca ; oricum daca la intrebarea directa a candidatului cu cat este creditat postul pe care vrea sa-l ocupe nu primeste un raspuns concret si rapid inseamna ca ceea ce urmeaza e o pierdere de timp .
    Daca la faza cu raspunsul concret poate fi la mijloc si caracterul celui care poarta interviul din partrea firmei angajatoare , la rapiditatea raspunsului nu mai exista dubii .Un raspuns taraganat,pe al alaturea si unele schimbari fiziologice ale interlocutorului (microexpresii ,dilatatrea pupilelor ,schimbarea culorii fetei, schimbarea usoara a tonalitatii si intonatiei ) sunt semne ca ascunde ceva sau minte.
    Si da,angajatorul arunca toata raspunderea si creeaza una noua pe umerii potentialului angajat . Daca potentialul cere prea mult e de rau ,daca cere prea putin e de rau .
    Salariile difera de la firma la firma precum si cantitatea de lucru . Despre cantitatea de lucru potentialul angajat isi formeaza o idee si cere un salariu ca idee ,nimic concret sau zica ca pt suma asta vine si punct . In momentul cand da o cifra exista 90% sanse ca angajatorul sa-i ureze drum bun .
    Un angajator cand face o angajare stie exact cat poate oferii pt acel post din calculele anterioare .Ori un potential angajat nu are acces la date si nici nu cunoaste toate intentiile angajatorului .
    Din cele de mai sus ,angajatorul ar trebui sa spuna care e salariul pe care-l ofera de incepul ,o luna ,doua . Dupa maxim doua luni daca se ajunge la o intelegere financiara e ok ,daca nu o notificare si partile stiu ca au la dispozitie cel putin 20 de zile lucratoare .

  • Avatarsimona zice

    pe mine ma deranjeaza foarte tare acest lucru. in majoritatea tarilor europene publicarea salariului este obligatorie.

Leave a Reply