• 22 Feb. 2017
  • 3 min

Directorul Munax, o firmă de utilaje agricole cu 100 de angajați: Este greu să găsim mecanici

mecanic munax
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Munax, o firmă din Timișoara, are de suferit de pe urma deficitului de specialiști din agricultură.

Munax, o firmă cu sediul central din Timișoara, care comercializează utilaje agricole noi și second hand, resimte din plin deficitul de personal de pe piața locală. „Este greu să găsim mecanici agricoli, pentru că nu există specialiști în domeniu. Avem nevoie de mecanici care să cunoască utilajele agricole, adică să știe cum funcționează un tractor sau un plug”, declară Iuliana Toth, administratorul (director general) Munax. Compania vinde și piese de schimb pentru utilaje agricole și oferă și service pentru produsele comercializate. Munax, care este filiala românească a companiei ungare Axial, are câteva zeci de mecanici angajați. „Numărul de mecanici agricoli de pe piață este limitat. Școlile profesionale nu mai formează astfel de specialiști, iar de pe băncile liceelor nu ies mecanici specializați în utilaje agricole”, spune Gheorghe Iacob, director de vânzări la Munax.

Astfel, compania nu are de unde să recruteze mecanici agricoli tineri. „Există oameni care au mai prins școlile mecanice agricole și au o pregătire. Aceștia sunt deschiși la o schimbare, dar au peste 40 de ani. Din păcate, pe ei nu avem cu ce să-i înlocuim dupa un timp, pentru că nu avem de unde să luăm mecanici tineri”, precizează Iuliana Toth.

Compania este nevoită, dacă vrea să angajeze oameni tineri pe poziții de mecanici, să ia specialiști pregătiți într-un alt domeniu, pe care să-i formeze în lucrul cu utilajele agricole. „De exemplu, am luat un mecanic auto pe care l-am pregătit pentru a fi mecanic agricol”, explică Gheorghe Iacob. El este completat de Iuliana Toth: „Nu ne dorim oameni care să știe să lucreze cu utilajele noastre, pentru că știm că nu găsim așa ceva. Pur și simplu, ne dorim oameni care să vadă o fantezie în jobul lor. Chiar dacă un job de mecanic agricol nu pare prea atractiv pentru un tânar, eu cred că este interesant și provocator să ai posibilitatea să repari, de exemplu, o combină de 400.000 de euro”.

Cei mai importanți angajați ai companiei sunt, în afara mecanicilor, vânzătorii. „Problema vânzătorilor este la fel de mare ca problema mecanicilor, pentru că unul vinde și aduce bani, iar altul repară și aduce bani. Amândouă categoriile de personal sunt la fel de importante pentru businessul nostru”, afirmă Iuliana Toth. Compania are 40-50 de vânzători, care lucrează atât în magazinele Munax, cât și pe teren.

La fel ca în cazul mecanicilor, vânzătorii recrutați ar trebui să aibă cunoștințe specifice domeniului agricol. „Și cunoștințele tehnice sunt esențiale pentru un vânzător. Este foarte important, ca vânzător, să-ți cunoști marfa, deoarece clienții noștri își cunosc foarte bine nevoile”, subliniază Iuliana Toth. Pregătirea unui vânzător poate dura de la câteva luni, la câțiva ani. „Rezultatele unui vânzător se văd destul de greu in timp . Poate să dureze chiar și trei ani până când un vânzător fără experiență, pe care îl iei și-l pregătești, să se poate poată ridica la nivelul așteptările dorite”, adaugă administratorul companiei.

Munax angajează, anual, între 10 și 15 oameni, atât pentru poziții noi, cât și pentru înlocuiri. Principalele canale de recrutare pentru companie sunt eJobs și recomandările partenerilor. În prezent, Munax caută să angajeze patru oameni, cu ajutorul eJobs. „Când recrutăm, uneori suntem nevoiți să mergem pe câmp ca să găsim un mecanic potrivit. Pentru că, din primăvară până toamna, mecanicii stau zi lumină pe câmp, nu pe Internet”,  spune Gheorghe Iacob.

Un mecanic agricol fără prea mare experiență câștigă lunar, în Timișoara, mai mult decât salariul mediu net pe economie. „Efectuăm ajustări salariale în fiecare an. Acordăm o mărire care să acopere inflația. Pentru performanță acordăm bonusuri, atât trimestriale, cât și anuale, în funcție de gradul de îndeplinire al obiectivelor”, menționează Iuliana Toth.

Munax a înregistrat o cifră de afaceri de 40,6 milioane de lei în 2015, în scădere cu 8,3% comparativ cu 2014. Compania are puncte de lucru în 12 orașe din țară și circa 100 de angajați.

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply