• 23 Mar. 2020
  • 3 min

Ce documente trebuie să ai neapărat la tine dacă lucrezi în tura de noapte

Dată fiind perioada atipică pe care o traversăm, felul în care se desfășoară munca noastră se schimbă de la o zi la alta. Iar în weekend o modificare legislativă prin Ordonanța militară nr. 2 din 2020 aduce o modificare importantă și pentru cei care lucrează în tura de noapte.

Ce presupune mai exact aceasta? Începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României, dacă lucrezi în tura de noapte și circuli în intervalul 22.00 – 06.00 ești obligat să ai cu tine și să prezinți, la cererea personalului autorităților abilitate: legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator și/sau o declarație pe propria răspundere.

Iată articolele din Ordonanța militară nr. 2 din 2020 de care trebuie să ții cont dacă lucrezi în tura de noapte:

Art. 4. –  

În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomanda ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 5. –

(1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

 

Descarcă declarația pe propria răspundere

 

(5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Declarația pe proprie răspundere și adeverința eliberată de angajator: cum arată aceste noi documente

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu ai unde imprima noile documente pe care trebuie să le ai cu tine dacă lucrezi în tura de noapte. Autoritățile au transmis deja că Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral de mână cu condiția să preiei toate elementele prevăzute în modelul oficial de mai jos. Modelul de declarație poate fi descărcat și de pe site-ul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Ce trebuie să completezi în această declarație pe proprie răspundere pe lângă nume, data nașterii, d: motivul deplasării, intervalul în care te deplasezi şi punctele între care vei merge. Opţiunile de deplasare care au legătură cu jobul sunt: de la domiciliu la locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă sau deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată.

Declaratie pe propria raspundere coronavirus

 

Dacă mai sus am vorbit despre declarația pe proprie răspundere, acum a venit momentul în care să povestim și despre adeverința eliberată de angajator.

 

Adeverință angajator. Descarcă aici

 

Ea trebuie să conțină menţiunea că deplasarea persoanei, între domiciliu şi locul său de muncă este esenţială pentru activitatea companiei şi nu poate fi organizată sub formă de telemuncă. Documentul respectiv mai cuprinde și datele de identificare ale angajatului, domeniul în care lucrează, mijlocul de transport cu care se deplasează şi traseul acestuia. Adeverința se găsește mai jos:

Adeverinta eliberata de angajator tura de noapte

 

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și: 

10 recomandări pentru o comunicare eficientă în echipă (și) la distanță

Numărul de joburi remote s-a triplat în luna martie

A fost util articolul? 5

Leave a Reply