• 21 Jul. 2016
  • 3 min

El este antreprenorul român care a lansat un start-up inspirat de Pokemon Go

Pokemon Go, jocul care a devenit un fenomen global imediat după lansare, a ajuns sâmbătă şi în România. La Cluj a apărut deja primul start-up din Europa, inspirat de Pokemon Go, care îşi propune să crească veniturile businessurilor locale.

Pe 1 aprilie 2014, compania americană Niantic a ascuns monştrii Pokemon în hărţile de la Google Maps. Gluma a prins atât de bine, încât a devenit sursă de inspiraţie pentru jocul Pokemon Go care acum se laudă cu 10 milioane de utilizatori zilnici la nivel global, iar acţiunile companiei Nintendo au crescut în ultimele zile cu 50%. Totul datorită succesului enorm pe care îl cunoaşte jocul în întreaga lume, devenind una dintre cele mai descărcate aplicaţii. Noutatea absolută este aceea că îmbină realitatea cu aventura virtuală şi îi dă utilizatorului impresia că face parte din joc. Misiunea lui este să găsească şi să captureze personajele virtuale Pokemon în diferite locuri din viaţa reală. Practic, se mută din jocul digital în lumea fizică, prin intermediul camerei smartphone-ului, descoperă locaţii în viaţa reală unde poate găsi, face schimb şi lupta cu pokemoni.
Posibilitatea utilizatorilor de a ajunge în diferite locuri pentru a vâna pokemoni l-a inspirat pe clujeanul Lorand R. Minyo să lanseze primul start-up din Europa, pornind de la jocul Pokemon Go. A lansat platforma pokemondo.co vinerea trecută, pe 15 iulie, cu o zi înainte ca jocul să fie lansat oficial în România. Îşi propune să crească veniturile businessurilor locale într-un mod tare plăcut şi avantajos atât pentru utilizatorii jocului, cât şi pentru proprietarii de restaurante. Practic, afacerile locale publică recompense în Pokemondo prin care îi atrag pe vânătorii de pokemoni în localurile lor. Primul jucător care atinge obiectivul primește recompensa. Mai mult decât atât, businessurile locale pot crea oferte speciale pentru jucătorii de Pokemon Go, pe care Pokemondo le trimite jucătorilor din zona respectivă. În momentul de faţă, pokemondo.co are în fiecare oră 4-5 noi utilizatori, în special din zona business. În total, peste 200 de companii care văd o oportunitate în Pokemondo pentru a-şi face cunoscute afacerile, dar şi pentru a atrage clienţi şi venituri mai mari.

 

Lorand R. Minyo

Lorand R. Minyo (34 de ani) este antreprenorul care a lansat 3 start-upuri în 3 ani. A anticipat interesul pentru Pokemon Go și acum lucrează la cel de-al patrulea start-up.

Antreprenorul Lorand R. Minyo, care a profitat de oportunitatea oferită de Pokemon Go, este cunoscut atât în România, cât și în Cluj ca un vizionar în domeniul IT. Pe site-ul său se definește ca Entrepreneur, Marketer, Product Guy. Moonshot thinker. (Antreprenor, om de marketing, om pentru dezvoltarea produselor. Acel gânditor adept al Moonshoot – un proiect ambițios, de explorare, întreprins fără nici o așteptare a rentabilității sau a beneficiilor pe termen scurt). Îi place simplitatea în business, în stilul de viață și în interacțiunea cu tehnologia.
Și-a început cariera ca om de marketing și de vânzări la Trilulilu (primul site de sharing media din România) și a lucrat ulterior pentru conturi notabile precum: Jaguar, Land Rover, H&M, Duracell, Pringles, Microsoft, Regus și HP. Acum, este asociat în companiile Neveli, Tag Worldwide, Evozon, Start-Up Chile, asiqo și (INC)3. În decurs de trei ani (din 2013 și până în 2016), Lorand Minyo a lansat trei start-upuri în domeniul cosmeticelor, în domeniul sănătății și o aplicație de recunoaștere video. Pokemondo este al patrulea start-up despre care ne-a vorbit într-un interviu flash:

eJobs.ro: Cum ai gândit Pokemondo din punctul de vedere al experienţei utilizatorilor?

Lorand R. Minyo: L-am gândit într-un mod extrem de simplu şi familiar pentru utilizatori. Este un marketplace (trad. piaţă de desfacere) de anunţuri şi oferte care se adresează restaurantelor şi jucătorilor de Pokemon Go.

eJobs.ro: Ce a presupus efectiv implementarea Pokemondo?

 

Lorand R. Minyo: În prima fază a fost nevoie de un site, de implementarea unui sistem de capturare a datelor utilizatorilor, iar, ulterior, crearea efectivă a platformei.

eJobs.ro: Ce beneficii oferă?

 

Lorand R. Minyo: Utilizatorii business pot să-şi pună ofertele speciale destinate exclusiv jucătorilor Pokemon Go, precum şi “bounty”-urile (trad. recompensele) pentru cei care atrag jucători în locaţia sa.

eJobs.ro: Pe ce pieţe, în afară de cea din România, plănuieşti să lansezi Pokemondo şi care este feedback-ul?

 

Lorand R. Minyo: Prima piaţă pe care vom lansa Pokemondo este cea din Marea Britanie, după care alte ţări din Europa şi, ulterior, SUA. Feedback-ul este exclusiv pozitiv, ceea ce ne-a mirat şi pe noi. În momentul de faţă, avem în jur de 200 de companii înscrise în Pokemondo.

eJobs.ro: Ce ai învăţat din celelalte start-upuri şi aplici în start-upul Pokemondo?

 

Lorand R. Minyo: Este important să te mişti repede, să profiţi de oportunitate şi să lansezi când încă nu ai toate piesele puse cap la cap, iar piaţa îţi va dicta direcţia şi paşii următori.

eJobs.ro: Câţi bani ai investit în start-up?

 

Lorand R. Minyo: 50 de lei, cât a costat domeniul pokemondo.co.

eJobs.ro: Ce planuri de investiţii ai pe termen mediu şi lung?

Lorand R. Minyo: Nu pot să mă exprim nici pentru următorul an pentru că Pokemondo depinde de jocul Pokemon Go, iar planurile ne vor fi influenţate de direcţia de dezvoltare a jocului.

eJobs.ro: Câţi angajaţi ai acum şi ce planuri de extindere ai pentru anul în curs?

 

Lorand R. Minyo: În momentul de faţă la Pokemondo lucrează 5 persoane şi analizăm necesarul de oameni pe viitor. Pentru a avea o platformă cât mai prietenoasă cu utilizatorii, am identificat nevoia de a aduce în echipă Community Managers (trad. manageri de comunitate) în mai multe locaţii din lume.

eJobs.ro: Ce planuri de dezvoltare a afacerii ai?

 

Lorand R. Minyo: Planurile ne sunt influenţate de către jocul în sine şi planurile creatorilor acestuia. Planul imediat următor este stabilizarea platformei şi lansarea graduală în cât mai multe ţări în cel mai scurt timp posibil.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply