• 26 Oct. 2015
  • 2 min

Este cea mai rară meserie, deși milioane de români depind de ea

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Cea mai rară meserie din România este și una dintre cele mai „ciudate”. Sunt doar 150 de specialiști în toată țara, însă pentru ei există tot timpul locuri de muncă vacante. De ei depind în jur de nouă milioane de oameni, adică toți românii care au o poliță de asigurare.

Le-ai mulțumit sau i-ai înjurat în gând de nenumărate ori, deşi nici nu ai idee cine sunt sau ce fac. I-ai bănuit de cele mai urâte fapte de înşelăciune, chiar dacă nici nu ştii cât de complicată este meseria lor. Te-ai întrebat vreodată cine îţi calculează prima anuală pentru asigurarea RCA, de locuinţă sau de viaţă? Sunt matematicieni, dar şi economişti în același timp. Pentru ei, cifrele nu mai au de mult cine ştie ce secrete pentru că, pentru a ajunge să facă ceea ce fac, au avut nevoie să treacă prin multe şcoli şi prin multe dintre specializările lumii financiare.

Postul de actuar este unul dintre exemplele unde există mereu locuri de muncă vacante şi care pune adesea angajatorii în dificultate.

Ei sunt actuarii, adică specialiştii din firmele de asigurare care transformă riscul în cifre seci. Ei sunt cei care spun, folosindu-se de statistici, cât trebuie să plăteşti pentru asigurarea RCA în funcţie de capacitatea motorului, de vârsta ta sau de dimensiunile oraşului unde conduci. Tot ei calculează şi cât trebuie să dai pentru poliţa ta de locuinţă în funcţie de riscurile la care eşti expus. Dacă locuieşti într-o zonă unde se petrec des cutremure, actuarul o să îţi fixeze un preţ mai mare, la fel dacă stai într-o regiune cu multe inundaţii. Ei decid cât ai de plătit la asigurarea de viaţă în funcţie de vârstă, de locul de muncă sau de cât de sănătos este clientul. În toată România există doar 150 de specialişti avizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară să practice această meserie. Condițiile de acces în meserie sunt cât se poate de grele, motiv pentru care, cel puţin în cazul firmelor mari de asigurare, există întotdeauna locuri vacante pentru actuari. „Postul de actuar este unul dintre exemplele unde există mereu locuri de muncă vacante şi care pune adesea angajatorii în dificultate atunci când caută să îşi extindă echipele”, ne mărturiseşte Magda Ispas, directorul de HR al NN Asigurări de Viaţă, fosta ING Asigurări.

Nu este pentru oricine

Primul lucru care particularizează meseria de actuar este chiar facultatea pe care candidatul a absolvit-o. Practic, lista se reduce la două nume: matematică şi cibernetică. Mai departe, pentru a ajunge membru deplin al Asociaţiei Române de Actuariat, peretendenţii trebuie să fie absolvenţii unui anumit tip de studii masterale care, în România, se pot face doar la Academia de Studii Economice. Mai mult, nu poţi să ajungi membru al Asociaţiei dacă nu ai cel puţin cinci ani de experienţă în asigurări. Firmele de asigurare încearcă să îşi formeze proprii specialişti în domeniu şi investesc sume importante. Pentru a găsi specialiști care să acopere pozițiile deschise în departamentul de actuariat, compania îmbină mai multe metode de recrutare, precum recrutarea directă şi cea bazată pe recomandări sau atragerea candidaţilor prin intermediul platformelor online de angajare. Totodată, pentru pozițiile de junior, NN Asigurări de Viaţă se îndreaptă către studenţii și masteranzii de la Facultatea de Cibernetică și Masterul de Tehnici Actuariale din cadrul Academiei de Studii Economice sau de la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universităţii București. Compania a dezvoltat un program de internship şi training dedicat departamentului de actuariat, diferenţiat pe piaţă prin durata programului, cuprinsă între 3 şi 12 luni, şi prin faptul că reprezintă o oportunitate de „perioadă de practică plătită în acest department”, după cum explică şefa de resurse umane de la NN.

A fost util articolul? 5

Leave a Reply