• 31 May. 2005
  • 3 min

Este o solutie sa-ti deschizi propria ta afacere?

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Scott Stropkay a hotarat sa-si deschida propria afacere la scurt timp dupa ce parasise un post bun pentru unul si mai bun. Dupa ce a auzit […]

Scott Stropkay a hotarat sa-si deschida propria afacere la scurt timp dupa ce parasise un post bun pentru unul si mai bun. Dupa ce a auzit zvonuri ca departamentul din care facea parte urma sa fie vandut, Stropkay a fost concediat, iar cariera sa se afla la rascruce.

Fiind mereu interesat de posibilitatea de a-si deschide propria lui afacere, si-a urmat dorinta antreprenoriala si a fondat Essential Creativity, o companie de consultanta si designul produselor. “Dupa parerea mea, cea mai buna sansa de a avea o slujba sigura este sa lucrez pe cont propriu,” spune Stropkay.

Fie ca deschiderea unei afaceri este ceva la care ai visat intotdeauna, fie ca apare ca o optiune dupa ce ai fost concediat, exista mai multe aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare inainte sa pornesti pe cont propriu. Jan Norman, redactor la rubrica micilor afaceri si autorul cartii Ce nu ti se spune niciodata despre deschiderea unei afaceri pe cont propriu, ofera sfaturi intelepte pe care le-a adunat de la cei 101 de antreprenori de succes pe care i-a intervievat.

O afacere noua este ca un copil mic

Daca esti parinte sti cum ti-a schimbat viata venirea copilului tau, in moduri pe care nu le anticipasei. Poate ca aveai o anumita imagine despre a fi parinte, iar apoi ti-ai dat seama ca realitatea e foarte diferita. Acelasi principiu se aplica si companiei tale nou infiintate. Noul tau “copil” are nevoie de atentie constanta si te va tine treaz noaptea. Dar cu devotamentul, timpul si energia necesare, va creste si poate chiar te va face sa te simti mandru.

Interesele antreprenoriale nu sunt echivalente cu succesul

S-ar putea sa fi o persoana foarte pasionata de interesele sale profesionale, dar daca restul lumii nu pare sa fie interesata de propunerea ta, afacerea ta ar trebui sa ramana mai degraba un hobby, si nu o sursa de venit.

Sunt oamenii interesati de serviciul sau de produsul tau? Ai interesul si abilitatea de a-l promova catre noii tai consumatori? Pasiunea si abilitatea ta de la infiintarea afacerii tale si abilitatile tale de afaceri trebuie sa ii aduca succesul.

Nu toata lumea poate sa fie antreprenor

Poti sa traiesti cu nesiguranta? Poti sa amani rasplata? Esti consecvent? Iti poti reveni repede dupa o dezamagire? Poti gasi solutii creative pentru probleme? Starea ta de sanatate e buna? Fondarea propriei tale firme nu este o idee buna pentru cei slabi de inima, la propriu. Trebuie sa dai dovada de rabdare ca sa perseverezi in fata esecurilor inevitabile indurate de un antreprenor. Fii sincer in legatura cu dorinta ta de a juca rolul unui om de afaceri inca fara succes.

Chiar si sefii duc gunoiul

Lucrand pe cont propriu te poti simti liber – nici un sef caruia trebuie sa-i raportezi si nici un fel de barfe in birou de suportat. Dar de asemenea nu exista un receptionist care sa-ti trieze apelurile, nici un serviciu de curatenie care sa-ti fac ordine in birou, si nici un personal tehnic care sa-ti rezolve problemele cu calculatorul. Noii antreprenori neglijeaza deseori sa se pregateasca psihic pentru rolurile nedorite pe care trebuie sa si le asume pentru a-si mentine firma in functiune. Daca orgoliul tau nu poate sa accepte sarcinile marunte, s-ar putea sa ai probleme cu ajustarea la aceasta noua identitate.

Te va costa

Deschiderea unei afaceri poate sa te usuce de bani pana cand incepi sa obtii un profit. Gandeste-te serios daca ai suficienti bani economisiti pentru a supravietui fara venituri timp de un an sau doi. Daca ai un sot sau partener, discuta cum va veti descurca in aceasta situatie. Nu numai ca vei cheltui foarte multi bani in aceasta aventura, dar si mai important, o multime de timp deopotriva. Daca nu capeti sprijinul si incurajarea persoanelor importante din viata ta, s-ar putea sa fi nevoit sa infrunti singur greutatile.

In ciuda acestor provocari si a altora, compania lui Stropkay merge bine. Dupa ce s-a descurcat singur timp de 8 luni, progresul incepe sa apara “incet, dar sigur”, spune el. Lista clientilor sai se mareste, a angajat si cateva persoane, si cel mai important, castiga bani.

Designerii talentati care au fost concediati de alte companii sunt disponibili pentru angajare la Essential Creativity, fapt care reprezinta un avantaj neasteptat pentru compania abia infiintata intr-o piata a muncii dura.

Si cum ramane cu dezvoltarea companiei pe viitor? “De fapt daca reusim sa ne descurcam acum cand vremurile sunt grele, nimic nu ne va mai opri atunci cand economia isi va reveni,” explica Stropkay.

Optimismul – cea mai importanta trasatura antreprenoriala existenta.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply