• 18 Nov. 2016
  • 3 min

Executivii de top din România câștigă 120.000 de euro pe an

top ceo

Directorii generali și executivii de top din multinaționalele prezente pe piața locală câștigă, în medie, 120.000 de euro brut pe an.

Companiile multinaționale din România, cu 200-500 de angajați, își plătesc directorii generali și executivii de top cu 120.000 de euro pe an. Suma este brută și include și bonusuri. „De obicei, bonusul reprezintă 20% sau 30% din salariul de bază. Salariul de bază pe care îl primesc executivii de top din România este de 92.100 de euro. Dacă adăugăm la această valoare un bonus de 20%-30%, rezultă un salariu brut anual de 120.000 de euro”, spune Conrad Pramboeck, Head of Compensation Consulting la compania daneză de executive search Pedersen & Partners. El precizează că, de regulă, companiile multinaționale își plătesc executivii de top cu 30% mai mult decât o fac firmele autohtone. „Orice salariu de peste 200.000 de euro brut anual este foarte mare și foarte bun pentru România”, menționează Pramboeck.

Salariile directorilor generali și executivilor de top ai multinaționalelor din România au crescut cu 4,5% în 2016, comparativ cu anul precedent. „În majoritatea țărilor din Europa de Vest, salariile top managerilor cresc, de regulă, cu 3%-5% în fiecare an, în vreme ce în Europa Centrală și de Est marja de creștere salarială este între 4% și 6%. Procentul de creștere este mai mare în Europa Centrală și de Est, deoarece salariile din această regiune sunt încă mici, iar cererea pentru candidații calificați la cel mai înalt nivel este foarte ridicată. În general, executivii și experții de top din Europa Centrală și de Est primesc creșteri salariale peste media pieței. În țările din Vestul Europei piețele sunt mult mai stabile și, de aceea, nu există diferențe notabile între procentul cu care crește salariul unui executiv de top comparativ cu avansul de care beneficiază un muncitor obișnuit”, afirmă Pramboeck.

De regulă, salariile pe care le primesc executivii de top din companii diferă în funcție de mărimea organizației. „Însă dacă este să comparăm companii de aceleași dimensiuni, observăm că anumite industrii – farma, IT&C, petrol și gaze sau sectorul bancar – plătesc mai bine decât altele. În schimb, companiile din retail, construcții, mediul neguvernamental și sectorul guvernamental le acordă salarii mai mici executivilor”, subliniază Pramboeck.

Executivii din România primesc salarii anuale mai mici decât omologii lor din Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovenia, dar mai mari decât top managerii din Croația, Slovacia, Serbia ori Bulgaria.

La nivelul Europei, cel mai mult câștigă managerii din Elveția, Marea Britanie, Germania și Franța. „Cel mai bine plătiți executivi din Europa câștigă, cu tot cu bonusuri, peste cinci milioane de euro brut anual”, adaugă reprezentantul Pedersen & Partners.

Câștigurile executivilor cresc și în 2017

 

Conrad Pramboeck apreciază că managerii de top din România vor primi creșteri salariale și anul viitor. „Perspectiva pentru 2017 pare destul de bună și mă aștept ca salariile anuale ale executivilor companiilor din România să crească, în medie, cu 5% comparativ cu anul acesta. Bineînțeles, nimeni nu știe ce se va întâmpla după ce Donald Trump a fost ales președintele Statelor Unite sau cum va evolua economia globală. Însă, din ce observăm în prezent, perspectiva asupra economiei internaționale este destul de pozitivă, chiar dacă nu la fel ca în 2008”, punctează Pramboeck.

El spune că salariile executivilor din România au crescut spectaculos înainte de 2008. „Am auzit de companii din România care, în perioada 2002 – 2008, măreau salariile de două pe an, cu 10-20%. Unii oameni încă își amintesc acele perioade, când totul era posibil. Atunci, executivii sau specialiștii de top își puteau dubla salariile în cinci ani. Acum nu se mai poate așa ceva. Impresia mea este că multe companii, nu doar în România, ci în toată lumea, s-au folosit de criză ca să reducă costurile în toate zonele în care au putut să o facă. Chiar dacă criza financiară internațională s-a terminat și multe afaceri o duc suficient de bine, companiile preferă să nu crească nivelul costurilor”, explică Pramboeck.

Companiile sunt interesate și de salariul minim, nu doar de câștigurile top managerilor

 

Companiile din România care lucrează cu Conrad Pramboeck nu sunt interesate doar de evoluția câștigurilor top managerilor, ci și de avansul salariului minim la nivel național, în condițiile orice majorare impusă de lege poate avea implicații directe asupra unui business. „Anumiți clienți mă întreabă cum cred eu că va evolua salariul minim la nivel național, iar părerea mea este că totul va depinde de alegerile din decembrie”, menționează Pramboeck.

Salariul minim din România este de 1.250 de lei brut (925 de lei net), după ce a fost majorat la începutul lunii mai, de la 1.050 de lei brut (785 de lei net). „Salariul minim brut din România este cam 44% din salariul mediu brut și, în majoritatea țărilor din Europa Centrală, de Est și de Sud, salariul minim brut reprezintă între 35% și 50% din salariul mediu brut. Unele studii arată că salariul minim brut nu ar trebui să fie mai mare de 50% din salariul mediu brut, pentru că apoi România ar deveni prea scumpă pentru investitori. Mă aștept ca salariul minim din România să continue să crească în următorii 2-3 ani, până la pragul de 1.500 de lei brut”, precizează Pramboeck.

Reprezentantul Pedersen & Partners a fost prezent pentru câteva zile la București, unde a participat la Zilele Biz, eveniment de business organizat de revista de afaceri Biz.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply