• 18 Oct. 2016
  • 5 min

Fericirea prin ochii fotografului de la Oameni ai Bucureștiului

Cosma Alexandru spune povești prin imaginile surprinse prin Capitală și le adună în colecția Oameni ai Bucureștiului. Prin obiectivul său, fericirea este un țel de atins.

Are 26 de ani și este student la Arhitectură. Pe lângă facultate, întreține mai multe site-uri și pagini Facebook, cu o temă comună: fotografia. De asemenea, lucrează și la deschiderea propriului lui studio foto, proiect care a pus stăpânire pe el, în ultima vreme.

Dar Cosma Alexandru este mai bine cunoscut ca fotograful și fondatorul paginii de Facebook Oameni ai Bucureștiului, alternativa românească la celebrul proiect Humans of New York. Deși nu a ajuns la același renume mondial, pagina Oameni ai Bucureștiului a strâns peste 120.000 de fani și fiecare fotografie primește mii de aprecieri. Este un proiect pe care Alexandru îl face din pasiune, fără așteptări financiare, și care le aduce bucurie celor fotografiați, prin simplul fapt că stau de vorbă cu o cineva dornic să-i asculte. De altfel, fotograful de la Oameni ai Bucureștiului vede toți oamenii fericiți și îi abordează ca atare, ca și când ar fi prieteni de-o viață.

Fericirea văzută prin obiectivul lui Cosma Alexandru

Fericirea văzută prin obiectivul lui Cosma Alexandru

Pentru Alexandru, fericirea este gustoasă și înseamnă să ți se îndeplinească toate dorințele, așa că o vede mai degrabă ca pe un obiectiv aflat într-un viitor constant, decât ca o stare prezentă. Însă tot el recunoaște că îl fac fericit poveștile celorlalți, pe care le transpune prin fotografiile sale, fiind de părere că, prin ele, se primește energie.

eJobs.ro: Cum a luat ființă pagina Oameni ai Bucureștiului?

 

Prima oară, am avut o pagină pe Facebook prin vara lui 2013, care se numea Vama Nouă – mă plimbam prin Vamă, surprindeam oamenii, atmosfera. Am vrut, în momentul ăla, să îmi pun talentul la încercare. Dar mă duceam să fac poze doar vara, în sezon, când erau destui oameni pe care să îi fotografiez. Trebuia să aștept de fiecare dată acea perioadă și entuziasmul era prea mare. Așa că am zis să încerc să fac ceva și prin București. Și nu voiam să fac poze la peisaje; era plictisitor. Oricum, și pe pagina Vama Nouă mă axam pe oameni. Și am găsit pagina Humans of New York, în care pozele erau însoțite de text. Am zis că pot să fac și eu asta; eu oricum eram foarte sociabil, mergeam cu autostopul, auzeam poveștile oamenilor și mă gândeam că ar fi trebuit să înregistrez ce povesteau. Și așa a început. Nu mi-am imaginat că Oameni ai Bucureștiului va ajunge până aici, dar știu că nu mă voi opri.

eJobs.ro: Ești fericit cu ceea ce faci?

 

Da, sunt student, n-am multe griji. Vezi tu, eu am mers mult cu autostopul. Și, odată, am dat peste un șofer care mi-a zis „Niciodată să nu cauți ceva să-ți placă ce faci, că nu găsești, ci să înveți să îți placă să faci ceva”. Eu am ajuns în acel punct al vieții, în care am învățat destul de mult ce fac și am găsit frumosul în asta – să apreciez, să creez și să iubesc ce am creat. Te simți așa de împlinit! Știi atunci când îți pui o dorință? E ziua ta și sufli în lumânări. Înainte să faci asta, îți imaginezi, de exemplu, că ai vrea un Range Rover, 4×4. Îți mai imaginezi și culoarea, vezi și pe unde e parcat, cum arată. Sigur faci asta, înainte să îți pui dorința. Așa și eu, când fac o poză, îmi imaginez acel cadru, îl anticipez – când vine acea femeie din direcția aia și pică lumina așa – și, când fac poza… pac! Am făcut exact ce mi-am imaginat că va ieși și mă simt împlinit atunci, ca și când mi-aș fi îndeplinit o dorință. Și fac asta de fiecare dată, după fiecare cadru, și e ca o împlinire. Mă simt complet așa. Chestia asta îți dă și energie multă, te alimentează să faci și mai mult. E ca o continuă îndeplinire a dorințelor.

eJobs.ro: Cum a ajuns pagina la o popularitate mare într-un timp relativ scurt?

 

Când oamenii văd pasiune, apreciază proiectul. Pentru că și ei vor asta, își doresc și ei să facă ceva cu pasiune, dar nu știu… au impedimente, blocaje în capul lor. Și, când ei văd pe cineva că face ceva cu pasiune, îl iau ca exemplu. Deci, ingredientul secret este pasiunea.

eJobs.ro: Cum alegi oamenii pe care îi fotografiezi? Vezi mulți oameni fericiți?

 

În mod aleatoriu. În principiu, să îi văd că nu sunt ocupați și să vreau să îi cunosc. Adică, e proiectul meu și vreau să îmi facă plăcere să îl fac. Nu vreau să stau cu cineva care mă deranjează. Nu vibrăm cu fiecare om la fel.

Le fac poze pe unde îi prind. Am mereu camera la mine. Când sunt cu prietenii și văd un om pe care l-aș fotografia, le zic „Stați așa! Mă duc să fac o poză 5 minute” și ei înțeleg – sunt prieteni și mă cunosc. Sau, când merg la cumpărături, mai fac un ocol de 30 de minute. Adică, chestia asta face parte din viața mea de zi cu zi. Cum am zis, și înainte eram destul de sociabil și vorbeam oricum cu oamenii, dar proiectul ăsta e un fel de pretext pentru a vorbi cu ceilalți.

 

Oamenii fericiți, îi văd mereu pentru că eu vorbesc cu ei. Chiar dacă îi văd triști, când mă duc lângă ei și vorbesc cu ei, îi pun într-o stare de spirit bună. Poate a avut o zi proastă la muncă, poate nu se înțelege cu colegii de la birou, poate n-a mai vorbit așa deschis cu cineva de ani de zile. Când le zic „Salut! Pot să îți fac o poză?”, ei se simt bine, pentru că oamenii tind să fie sociabili. Dar subiectul fericirii e puțin cam deranjant, pentru că oamenii se chinuie să ajungă acolo. Am întâlnit un chitarist care vorbea cu atâta pasiune despre ce făcea, încât nu mai puteam să fiu atent la cuvintele lui; eram atent la entuziasmul lui.

eJobs.ro: Cum intri în vorbă cu oamenii? Cum decurg discuțiile?

 

De obicei, încep cu ceva ușor, ca să sparg gheața. Ca să vorbești cu cineva și să îl faci să se deschidă, trebuie să vorbești cu el ca și când ai fi cel mai bun prieten al lui. Așa intră și el într-o stare comodă. Apoi, continui cu întrebări ușoare: „Ce îți place să faci cel mai mult?” sau „Ce apreciezi cel mai mult la viața ta?” Apoi decurge o discuție fructuasă. Poate dura între 30 de secunde și 3 ore. Îmi amintesc că am stat la o cafea cu un tip odată și îmi dădeam seama cât de mult trece timpul, după umbrele caselor, care se tot mișcau.

Dacă nu sari în fața lor și zbieri, oamenii sunt dornici să stea de vorbă. Nu am avut experiențe proaste. Dacă mi se spune „nu”, merg mai departe; am pierdut doar 3 secunde din viață.

eJobs.ro: Scoți vreun profit din proiectul Oameni ai Bucureștiului?

 

E doar din pasiune. Dar încerc să mă afirm ca fotograf, prin acest proiect. Asta a fost intenția de la bun început. Vreau să îmi canalizez toată energia și tot timpul spre o carieră. Chiar dacă fac ce îmi place, trebuie să îmi iasă și ceva din asta, pentru că este o meserie destul de costisitoare și, dacă nu investești în ea, te trezești că rămâi cu un simplu hobby care ți-a mâncat timp și energie.

eJobs.ro: Atunci cum îți susții financiar pasiunea?

 

Am site-ul fotocosmaalexandru.ro pentru evenimente, nunți, botezuri, pentru oameni care asociază fotografia cu chestiile astea. Dar, când cineva are nevoie de o ședință foto care implică, să zicem, lenjerii de pat sau produse fashion, e un proces mai complicat și de-aia am studioul foto, în care fac și randări 3D, mă joc mai ușor cu luminile, cu texturile, fac chestii mai complicate. Dar aleg proiecte care îmi plac.

Și mai am un proiect. Tot abordând oamenii pe stradă, am observat că ei fac activități interesante – creează muzică, au prăvălii drăguțe, dar de care nu știe nimeni, fac sticlă. Pentru că nu am vrut să transform Oameni ai Bucureștiului într-o pagină de publicitate, am făcut o pagină separată, unde postez poze cu oamenii care vorbesc despre afacerile și pasiunile lor. Pagina se numește Bucureștiul Antreprenorilor. Am zis că dacă faci un bine, primești un bine – eu promovez afacerile lor și ei mă promovează pe mine, ca fotograf.

eJobs România te invită să testezi cât de fericit eşti la job. Intră pe ejobs.ro/happy/ şi încearcă testul #HappyLaJob, o componentă a campaniei „#HappyLaJob: un demers pentru fericire-n Univers”. Parte dintr-o inițiativă strategică pentru creșterea nivelului de fericire vis-a-vis de viața profesională din România, eJobs ridică o întrebare în jurul căreia gravitează multe decizii, atitudini și acțiuni din viața de zi cu zi și din carieră. eJobs are convingerea că, dacă ne punem întrebarea „Sunt fericit?” și dacă răspundem cu onestitate, putem să găsim soluții și să facem schimbări în bine, care ne vor ajuta atât la serviciu, cât și acasă.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply