• 1 Jul. 2016
  • 2 min

Festivalul de Film Istoric Râșnov vine cu zeci de filme, expoziții și evenimente speciale

Festivalul de Film Istoric
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Festivalul de Film Istoric Râșnov, aflat la a opta ediție, se va desfășura între 29 iulie și 7 august.

Ediția din 2016 a Festivalului de Film Istoric Râsnov (FFIR) va include peste 40 de proiecții de producții cinematografice, expoziții, un târg de carte, mai mult de zece evenimente speciale și o școala de vară.

„Ediţia de anul acesta cuprinde toate ingredientele necesare unui eveniment cultural memorabil, cu o selecţie de filme și evenimente diverse, care răspund tuturor preferinţelor participanţilor. Tema este una puternică, (R)Evolution, pentru că ne dorim să marcăm momente importante din istoria mondială, dar și din muzică și film. De anul acesta, vom avea și o nouă locație, Piața Unirii din Râșnov, unde vor avea loc evenimente marca FFIR, pentru că ne-am dorit să venim și mai aproape de locuitorii din zonă”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul FFIR.

Festivalul va avea loc între 29 iulie și 7 august, în patru locații din Râșnov: cetatea, cinematograful Amza Pellea, biserica evanghelică și Piața Unirii.

Programul FFIR include cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, „Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker”, producție ce conţine mărturiile unor istorici și politologi cunoscuți, precum Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu și Vladimir Tismăneanu, despre Ana Pauker. De asemenea, documentarul „Războiul regelui”, care spune adevărul despre momentul 23 august 1944 și vorbește despre abdicarea Regelui Mihai în 30 decembrie 1947 și instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică, va fi și el proiectat. Filmul are la bază un interviu amplu cu Majestatea Sa Regele Mihai I, iar culegerea informațiilor a durat 13 ani.

Printre producțiile ce vor mai putea fi vizionate la Festivalul de Film Istoric Râșnov se numără „Rapsodia bulgară”, care vorbește despre Holocaust, dar și despre inocența copilăriei și a primei iubiri sau „Dosarele Petrov”, ce prezintă tranziția de la comunism la societatea modernă bulgară.

Cei interesaţi de povestea Cernobîl vor putea afla mai multe din documentarele „La supplication”, care redă povestea oamenilor din oraș, și „The Russian Woodpecker”, film câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Sundance în 2015. Poveștile lui Martin Luther King și a soției sale, Coretta Scott King, vor putea fi descoperite în pelicula „Selma”, în timp ce unele dintre cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei vor fi prezentate în producția „Bolivar, the man of difficulties”.

Pe scena din grădina Cetății Râșnov vor urca Dan Byron și Luiza Zan, pe 5 august, iar pe 6 august scena va fi ocupată de Vali Răcilă, Paul Kusak și Hanno Hoefer. Pe parcursul celor zece zile de festival vor mai concerta trupele Domino, Innuendo Trio, Icon Arts Percussion Group, Cvartetul Solaris și Ansamblul Flauto Dolce. Biserica Evanghelică din Râșnov va găzdui, pe 30 iulie, un spectacol de muzică elisabetană și versuri de Shakespeare, unde invitat special va fi actrița Daniela Nane.

Vizitatorii vor putea vedea și expoziția „Frânturi de istorie”, care include fotografii, realizate de Dan Drăghicescu, cu mașini de epocă ce aparțin unor familii britanice și este dedicată Zilei Armistițiului (11 noiembrie).

A fost util articolul? 0

Leave a Reply