• 17 Apr. 2012
  • 2 min

Integrare profesionala prin valorile Economiei Sociale.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Contextul economic actual pare a fi mediatizat mai mult ca niciodata, insa acesta ne faciliteaza posibilitatea de a gandi creativ si de a propune masuri si […]

Contextul economic actual pare a fi mediatizat mai mult ca niciodata, insa acesta ne faciliteaza posibilitatea de a gandi creativ si de a propune masuri si actiuni prin care ne putem implica activ in societate. Astfel intervine Economia Sociala (ES) – un concept sustinut si promovat de Uniunea Europeana.

Ce inseamna ES? Metode si comportamente social-profesionale prin care se faciliteaza integrarea pe piata muncii a persoanelor in cautarea unui loc de munca (inclusiv persoane dezavantajate – someri, persoane cu dizabilitati, femei neangajate, cazuri sociale etc.) si se promoveaza formarea profesionala.

Solidaritatea, echilibrul, respectul si initiativa sunt cateva dintre valorile aferente Economiei Sociale. O economie stabila poate fi sustinuta prin aprecierea si fructificarea valorii adaugate pe care o poate aduce fiecare persoana. Valoarea adaugata poate insemna potentialul cuiva de a intreprinde o anumita actiune sau desfasura un anumit proces social avand rezultate deosebite. Sa luam cazul unei persoane cu dizabilitati, si anume a uneia care are dificultati in a se deplasa. O astfel de dificultate poate fi compensata prin abilitatea extraordinara a respectivei persoane de a fi multilingvistic (sunt cazuri de persoane cu dizabilitati care cunosc foarte bine 3 sau chiar 4 limbi straine). O astfel de valoare adaugata poate aduce un plus enorm intr-un Call Center international. Totodata, un tanar fara experienta, daca este format in cadrul unui stagiu de internship (de trei, sase luni ori un an) si apoi este angajat, poate reprezenta o investitie mult mai profitabila decat integrarea unei persoane cu o experienta senior-level, intrucat, respectivul tanar se va identifica cu valorile si principiile companiei, nefiind doar un simplu angajat ci unul devotat obiectivelor companiei, existand astfel sansa sa-si utilizeze tot potentialul si toata energia pentru indeplinirea planurilor organizationale.

A nu se intelege ca ES trebuie gestionata doar de angajatori, formatori, consilieri etc. Chiar candidatii pot avea beneficii concrete daca actioneaza in orizontul valorilor si principiilor Economiei Sociale. Astfel, propunerile candidatilor in fata angajatorilor pot face diferenta. Spre exemplu, atunci cand un candidat isi depune CV-ul si scrisoarea de intentie poate avea initiativa de a sugera angajatorului ca este disponibil si la un stagiu de voluntariat de o luna de zile iar, daca rezultatele sunt cele dorite, dupa stagiu sa existe sansa unui interviu de angajare propriu-zis. De asemenea, un candidat poate avea
creativitatea de a atasa un material PPT atunci cand transmite candidatura sa prin e-mail, care sa contina modalitatile prin care vrea sa se implice in compania pentru care aplica. Astfel se observa ca s-a informat, a structurat un plan, este organizat. Contactarea telefonica a angajatorului reprezinta din nou o initiativa curajoasa, ce trebuie desfasurata. Acestea reprezinta unele dintre masurile ce pot facilita angajarea.

Un alt aspect important atat pentru angajatori cat si pentru candidati este ca ES poate exista prin lucrul in echipa, de aceea solidaritatea este prima valoarea aferenta acesteia. Lucrul in echipa, in cadrul Economiei Sociale, presupune, nu competitie agresiva, ci constructiva – ca un antrenament, se evidentiaza ceea ce trebuie imbunatatit la fiecare membru al echipei si se observa limitele/potentialul fiecaruia, astfel incat fiecare are sansa sa-si cunoasca colegul pentru a sti cum sa lucreze cu acesta.

Totodata, programele organizationale, precum Work-Life-Balance, care “umanizeaza” perioadic mediul profesional pentru angajatii acestuia, au rolul de Team Building, apropiere intre angajati, cunoastere a istoriei companiei, de a sinteza obiectivele la nivel organizational. Un exemplu de program Work-Life-Balance poate fi un sistem de locuinte de serviciu pentru angajati, facilitarea unor iesiri periodice in oras (teatru, film, festival) s.a.m.d.

Concluzia este ca prin intermediul Economiei Sociale se incearca integrarea fiecariei persoane pe piata muncii, indiferent de statutul socio-profesional al acesteia. Schematic, putem sintetiza: ES → formare profesionala → identificare a propriilor competente → integrare pe piata muncii → dezvoltare profesionala → autonomie socio-profesionala

Mihai Silviu Botezatu

Human Respect Solutions

A fost util articolul? 0

Leave a Reply