• 12 Apr. 2021
 • 2 min

5 gesturi care pot fi decisive la interviul de angajare

interviul de angajare

Te-ai întrebat cum ar trebui să te prezinți la interviul de angajare astfel încât să convingi recrutorul că ai un comportament potrivit jobului? Micile detalii contează și pot fi testul eliminatoriu în drumul spre jobul pe care ți-l dorești.

De altfel, într-un studiu realizat de eJobs în rândul angajatorilor peste 48% dintre aceștia că relevanţa candidaţilor și nu numărul lor va fi cel mai important criteriu la care se vor uita anul acesta. Iar relevanța înseamnă atât experiența și pregătirea ta profesională, cât și modul în care te prezinți la interviu. Iată care este comportamentul potrivit la interviul de angajare, una dintre cele mai importante întâlniri din cariera ta, astfel încât să demonstrezi că ești un candidat relevant care își cunoaște bine rolul.

Salutul la interviul de angajare

Cea mai potrivită abordare este să te adresezi recrutorului cu pronumele de politeţe şi numele de familie, de ex: Bună ziua, domnule Popescu! Evită să foloseşti prenumele recrutorului ca modalitate de adresare dacă nu ai permisiunea acestuia. Respectul în adresare este un detaliu care contează și cântărește mai mult decât o abordare poate prea amicală. La interviul față în față, alege o strângere fermă de mână, însă ponderată, astfel încât să nu transmiţi agresivitate. Foloseşte întreaga palmă, nu doar degetele, un gest prin care demonstrezi încredere în sine.

Postura corpului

Arată interes în discuție, menținând privirea orientată spre recrutor. De asemenea acordă atenție și posturii corpului. Mâinile încrucişate la nivelul pieptului sunt ca o barieră în comunicare, arată că vrei cumva să te aperi decât să participi deschis la discuție. Dacă ai umerii încordaţi şi stai aplecat asupra biroului transmiţi lipsă de încredere în sine, iar gesturile simple, precum aranjarea părului, pot fi interpretate ca o dovadă de nervozitate. Postura prea relaxată pe scaun poate fi interpretată ca o lipsă de respect faţă de recrutor. Cea mai potrivită postură este să stai sprijinit de spătarul scaunului, cu umerii relaxaţi şi mâinile așezate pe braţele scaunului.

Zâmbetul

Relaxarea și zâmbetul fac impresie bună la interviu. Abordează interviul ca o discuție prietenoasă și astfel te vei diferenția de candidații care ajung stresați, uită să zâmbească și transmit lipsă de încredere în sine. Zâmbetul contribuie și la crearea unei relații de colaborare între tine și recrutor, un criteriu important de selecție atunci când felul de a fi al candidatului este mai important decât realizările profesionale. Evită însă să zâmbești continuu, gest care poate transmite că te gândești la ceva amuzant.

Folosirea telefonului

Setează telefonul mobil pe silenţios şi renunţă la opţiunea de vibrare. Astfel eviţi situaţiile în care telefonul se aude insistent din buzunar sau de pe birou şi focusul interviului se mută pe zgomotul deloc plăcut.  De asemenea îţi recomandăm să nu aşezi telefonul mobil pe masa recrutorului. Gândește-te la situația în care primești mesaje și apeluri insistente. O altă situaţie care te poate dezavantaja este să răspunzi la telefon în timpul interviului, un gest care te poate descalifica din recrutarea pentru jobul dorit.

Vestimenția la interviul de angajare

Cercetează compania, vezi cum se îmbracă oamenii de acolo și adaptează vestimentația în funcție de informațiile aflate. Alege haine care arată că ești o persoană serioasă, dar în același timp relaxată. Evită-le pe cele pe care le porți în vacanțe.

Ești în căutarea unui nou job? Sună la 021 9124 și echipa eJobs te va ghida spre joburile care se potrivesc experienței și pregătirii tale profesionale. Valorifică fiecare interviu, adoptând comportamentul care te va ajuta să treci la următoarea etapă de recrutare.

Ți-a plăcut articolul despre interviul de angajare? Citește pe aceeași temă:

7 întrebări pe care să le pui la sfârșitul interviului

Ultimul test până la angajare: interviul cu CEO-ul. Află cum te pregătești

 

A fost util articolul? 19
interviuinterviu de angajare
 • AvatarBadicioiu aura zice

  Interesata de un job

  • Bună, Aura,

   În ce domeniu și în ce oraș cauți loc de muncă?
   Poți suna și la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre anunțurile de joburi care ți se potrivesc.

Leave a Reply