• 14 Jan. 2022
  • 3 min

Întrebǎri numai bune de adresat la un interviu pentru un internship

Întrebǎri bune de adresat la un interviu pentru un internship

Importanţa unui internship este considerabilǎ dat fiind faptul cǎ prin intermediul său obţii practic un „certificat de experienţǎ profesionalǎ” cu ajutorul cǎruia poţi accesa locuri de muncǎ ȋn domeniul ȋn care doreşti sǎ profesezi. Fie că ești absolvent de liceu, student sau proaspăt absolvent al unei facultăți, internship-ul este un stagiu de pregătire ce se poate desfășura în regim part-time, project based sau full time pe o perioadă de timp ori poate avea chiar și un program mixt.

Când candidezi pentru a obține un internship în cadrul unei companii, poți avea în vedere și anumite întrebări pe care le poți adresa în cadrul interviului, iar aceste întrebări îți pot crește șansele de a-l câștiga tocmai prin faptul că unele dintre evaluările intervievatorilor se referă la modul tău de gândire și comunicare, capacitatea de a anticipa anumite situații ipotetice, dacă te-ai informat despre compania/instituția în cadrul căreia susții interviul ș.a.m.d. Astfel, mai jos ai câteva sugestii de întrebări pe care le poți adresa sau care pot fi folosite ca o sursă de inspirație în alcătuirea unora personalizate. Să începem!

 

1. Am citit că firma a fost înființată acum X ani și că are peste Y de angajați. Compania se extinde în continuare și în acest an?

Practic, adresând o astfel de întrebare intervievatorul poate observa că te-ai informat cu privire la compania în cauză și îți poate acorda un plus la evaluare. Mai mult, dacă prima întrebare pe care ți-o adresează intervievatorul este „Ce știi despre compania noastră?” poți transforma foarte bine răspunsul tău și într-o întrebare precum cea mai sus specificată – astfel etalând și abilități de informare dar și abilități de a susține o conversație.

 

2. Există posibilitatea, pe viitor, daca am rezultate bune în internship, să obțin un loc de muncă în cadrul firmei?

Aici îți arăți și intențiile pe care le ai pe termen mediu-lung și că nu te raportezi la un internship doar ca la o chestiune pe termen scurt, pentru practică, ci ești interesat să faci performanță. Angajatorii caută oameni care doresc să performeze pentru a oferi stabilitate și progres firmei. Iar pe tine, un astfel de mindset te poate ajuta să avansezi profesional și financiar.

 

3. Programul de internship pe care îl puneți la dispoziție a mai fost inițiat și în trecut sau este prima oară când recrutați interni?

Să cunoști istoricul potențialei viitoare tale poziții în cadrul unei companii nu este un lucru rău. Din contră, astfel poți sesiza ce anume poți invata și la ce anume te poți aștepta în cadrul „aventurii tale profesionale”.

 

4. Cum va arăta concret o săptămână de lucru ca intern?

Dacă pe parcursul interviului încă nu ți-ai dat seama concret ce ar presupune activitatea ta, atunci ca să te lămurești poți adresa această întrebare și chiar poți să-ți notezi anumite activități/task-uri pe care le consideri importante.

 

5. Care sunt principalele criterii prin care mă veți evalua?

Este indicat să cunoști cum vei fi evaluat ca să știi la ce anume trebuie să fii atent și pe ce să te axezi în procesul de învățare. Mai mult, o evaluare bună sau foarte bună te pot apropia de un premiu, bonus sau, de ce nu, chiar o ofertă concreta de a te alătura companiei ca angajat și nu doar ca intern. Însă chiar dacă nu primești o ofertă de angajare nu trebuie să fii dezamagit. Experiența profesională obținută conteaza foarte mult, iar șanse mai sunt și poate chiar ceva și mai bun te așteaptă. Faptul că te străduiești și încerci din nou este o caracteristică puternică a personalității tale.

 

6. Dacă în cadrul interviului o anumită descriere ce ți-a fost dezvaluită ți-a atras atenția, te poți lega de aceasta pentru a formula o anumită întrebare.

Atenția la ceea ce ți se explică în cadrul interviului este esențială, iar faptul că adresezi o întrebare legată de ceea ce ți s-a explicat denotă interes acordat discuției.

 

7. Întrebări legate de ore suplimentare, programul concret de lucru, câți colegi ai în departament, care este persoana căreia îi vei raporta în mod direct și la cine poți apela în caz de ajutor – sunt alte întrebări ce te ajuta să cunoști viitorul tău mediu de lucru.

Important: Inainte de interviu este indicat să-ți pregătești o agendă sau ceva de notat și să ai cel puțin un CV cu tine (fie fizic sau pe telefon măcar) pe care îl poți arăta în cazul în care îți este solicitat – astfel din start poți face o impresie bună prin simplul fapt că te-ai pregătit pentru interviu și acest lucru arată că vei fi la fel de pregătit și privind activitățile tale de la potențialul tău internship. Da, anumiți angajatori sunt atenți și la acest aspect!

 

Ți-a plăcut acest articol ce cuprinde întrebǎri bune de adresat la un interviu pentru un internship? Citește și:

5 motive pentru care îți este ignorat CV-ul

Cum atragi oamenii creativi în echipa ta

Locuri de munca Cluj. Descoperă oportunitățile de angajare

A fost util articolul? 4
întrebări internshipintrebari interviu

Leave a Reply