• 17 Dec. 2015
  • 2 min

Job de om bun

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Sunt tineri, deştepţi, adoră să facă bine şi nu aşteptă vreo recompensă. Tot ceea ce îşi doresc este ca românii să zâmbească din ce în ce mai des.

Un licenţiat în drept şi economie, un psiholog şi un IT-ist lucrează, full-time, ca oameni buni. Toţi trei încearcă, prin tot ceea ce fac, să rezolve, puţin câte puţin, o parte dintre problemele profunde ale României.

Fotograful care iubeşte romii

 

Mugur Vărzariu este ambasadar al World Vision România, una dintre cele mai mari organizaţii neguvernamentale din ţară, fotograf şi fost corporatist. Licenţiat în economie şi drept, Mugur încearcă, prin fotografie, să schimbe în bine România, atât cât poate.  El s-a apucat de fotografie în 2010 şi, de atunci, a început să atingă tot felul de subiecte sociale, cum ar fi prostituţia, drogurile ori viaţa etniei rome. Mugur este un apărător al oamenilor vulnerabili şi obişnuieşte să le vorbească tinerilor din licee despre teme precum romi, rasism, drepturile omului, copii orfani ori compasiune.  Îşi doreşte o Românie mai bună şi tolerantă. „Cred cu tărie că afirmaţia <<nu mai este nimic de capul tinerilor de azi>> este complet eronată. Singurii care ne-am schimbat, şi nu în bine, suntem noi, adulţii. Părinţii ocupaţi cu supravieţuirea, profesorii fără har şi o mass-media complet coruptă lipsesc copiii de modele demne de urmat. Muncesc necontenit pentru a le oferi copiilor un astfel de model, iar reacţia lor de până acum îmi dă speranţă la un viitor mai bun”, scriu Mugur, pe profilul său creat pe reţeaua de socializare profesională LinkedIn.

Cadoul dintr-o cutie de pantofi

 

Valentin Vesa, alături de soţia sa, Oana, este iniţiatorul proiectului „Shoebox – cadoul din cutia de pantofi”. Valentin strânge, an de an, în preajma Crăciunului, cutii de pantofi, pline cu dulciuri, caiete de scris, şampoane sau haine, pe care le distribuie apoi copiilor sărmani din toată România. „Shoebox nu este Moş Crăciun, reni şi alte ființe magice, ci este despre oameni care ajută alţi oameni, despre altruism şi compasiune. Dacă deschidem bine ochii o să găsim la fiecare colţ de stradă un copil sau adolescent singur, flămând, înfrigurat şi părăsit. Nu salvăm lumea cu o cutie de pantofi umplută cu dulciuri şi alte lucruri, dar vom învăţa, în timp, să ne gândim la ceea ce avem şi nu le ceea ce ne mai dorim. Vom învăţa să preţuim perna pe care ne odihnim capul seara sau pe fularul de la gât. Vom învăţa să râdem vieţii în faţă şi să apucăm cu amândouă mâinile de viitorul nostru”, scrie pe shoebox.ro.

Proiectul a început în 2007, la Cluj, şi, până acum, zeci de mii de cutii de pantofi, împachetate frumos, au adus bucurie în inimile copiilor şi adolescenţilor săraci din România.

Lupta cu autismul

 

Copiii cu autism din România au, din 2010, o şansă la o viaţă mai bună, datorită Danielei Bololoi. Femeia de 38 de ani este preşedinte şi membru fondator al asociaţiei Help Autism, care sprijină copiii români cu autism. Ea a înfiinţat organizaţia neguvernamentală ca să-l ajute pe Mălin, băiatul său care, în 2009, a fost diagnosticat cu autism. S-a luptat cu sistemul şi cu lipsa de informaţii şi, în 2010, a reuşit să strângă 20.000 de euro pentru tratamentul lui Mălin. Banii i-a obţinut cu ajutorul facilităţii fiscale care le permite angajaţilor români să direcţioneze, anual, 2% din impozitul pe venituri, pentru sprijinirea organizaţiilor neguvernamentale. Daniela a început în 2011 să-i înveţe şi pe alţi părinţi aflaţi în situaţia ei cum să colecteze bani  prin intermediul facilităţii fiscale „2%”. Help Autism a reuşit să strângă, în 2014, peste 800.000 de euro de la românii care au ales să folosească facilitatea fiscală „2”. Circa 300 de copii diagnosticaţi cu autism beneficiază, în prezent, de terapie specifică, datorită eforturilor asociaţiei pe care o conduce Daniela.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply