• 27 Jul. 2016
  • 6 min

Job pe două roţi: curier rapid la Sinapseria

Când firmele clasice de curierat îţi dau 24 de ore pentru o livrare în capitală, curierii de la Sinapseria vin rapid la tine pe bicicletă. În 40 de minute ai coletul livrat, fie iarnă sau vară.

O zi de lucru ca Sinapsar la firma de curierat pe bicicletă, Sinapseria, îţi lansează provocarea de a transporta lucruri care transmit mesaje frumoase de la om la om: torturi, sticle de vin rare, un buchet de flori gigantic, o păpușă manufacturată, piese pentru mașini, planurile secrete ale bazelor NASA de pe Lună, Sfântul Graal, o sabie Jedi și un sul de papirus cu Poetica II, de Aristotel.
Andrei Găitănaru, filosof prin formare, însă cu mare preocupare pentru copywriting, PR şi strategii de comunicare, a venit cu ideea Sinapseriei – serviciul de curierat rapid pe bicicletă. Nimic nu a fost întâmplător, puţină filosofie despre sinapsele urbane, multă pasiune pentru mişcare pe bicicletă şi dorinţa de a face lucruri bune pentru Bucureşti. În 2013, a creat identitatea vizuală a Sinapseriei, iar apoi şi-a luat job cu normă întreagă cu responsabilitatea serioasă de a pune firma pe picioare. A făcut-o cunoscută pe piață și acum încearcă să se asigure de faptul că acest profil al ei nu se pierde pe parcurs. Este de părere că bicicleta reprezintă cel mai inteligent mod de a te deplasa printr-un oraș şi modul prin care se pot crea legături între proiecte, idei şi oameni.
Cei 8 curieri faini care fac parte din echipa Sinapseria, responsabili de livrarea acelor pachete de suflet, sunt oameni pe care vrei să-i întâlneşti, nu doar biciclişti de anduranţă. De altfel, criteriul de recrutare este să aibă acea libertate în suflet care îi face să fie oamenii pe care chiar vrei să îi cunoşti.
Misiunea lor este să livreze în timp rapid în Bucureşti, cam 40 de minute, obiecte de suflet care nu pot aştepta uitate într-un depozit. Zilnic au peste 60 de comenzi şi se mândresc cu peste 50 de clienţi. Unii apelează la ei zilnic pentru a le solicita mai multe livrări, alții le oferă o livrare pe lună. Dar toţi le sunt clienți şi le sunt dragi.
Am stat la poveşti cu Sinapsarul şef, Andrei Găitănaru, despre cum e să ai un job pe bicicletă în Bucureşti, ce avantaje ai  faţă de un loc de muncă într-o firmă clasică de curierat, şi, mai ales, ce trăsături de caracter te califică să fii Sinapsar.

Andrei Gaitanaru

Andrei Găitănaru este Omul cu ideea de la Sinapseria. A fondat firma de curierat pe bicicletă fiind convins că Bucureștiul poate deveni un oraș al oamenilor, nu al mașinilor.

eJobs.ro: Cum a apărut proiectul Sinapseria?

 

Andrei Găitănaru: Au fost necesare trei ingrediente. Primul, dorința de a deveni stăpânii propriului nostru timp. Al doilea, chemarea de a construi ceva de la zero. Al treilea, ideea de a implica într-un fel bicicleta. Așa a venit ideea curieratului pe bicicletă, a sinapselor urbane pe care putem să le creem între afaceri, oameni şi idei.

eJobs.ro: Ce înseamnă o zi de lucru pe bicicletă?

 

Andrei Găitănaru: O zi de lucru pe bicicletă implică multe apeluri telefonice, multe e-mailuri, o hartă clară a felului în care toţi curierii sunt desfășurați prin București. Mai presus de tot, este presiunea de a gândi cele mai optime trasee în timp real. Curierul nu duce pachetul într-o centrală de unde un altul îl ia pentru a-l duce la destinaţie. Acelaşi curier duce pachetul la destinație în aceeași zi. Asta înseamnă că dispecerul îi desenează un traseu al comenzilor cât mai coerent, cât mai legat. Pe lângă toate acestea, mai avem întâlniri cu noi clienți, campanii de comunicare de administrat, facturi de gestionat, optimizări interne de făcut. Nu prea ne ajunge ziua.

eJobs.ro: Ce fapte bune aţi făcut pe bicicletă?

 

Andrei Găitănaru: Sper că destule. Am ajutat oameni care se aflau în situații disperate: chei uitate pe unde te miri unde, telefoane sau laptopuri lăsate acasă. De Dragobete, Sinapseria livrează gratis în fiecare an orice „vă face lipeala, sinapsa, legătura”. Avem o campanie, „Dragobetig people” de care ne bucurăm în fiecare an. Am mai transportat gratuit jucării pentru copiii orfani. De asemenea, am mai livrat gratuit medicamente, mâncare și orice a mai fost nevoie pentru victimele incendiului de la Colectiv. Am vrut să dăm o mână de ajutor, așa cum putem mai bine.

Sinapseria2

Curierii Sinapseriei sunt la job de luni până vineri şi chiar în weekend, indiferent, dacă e ploaie, soare sau zăpadă. Livrează orice încape într-o geantă mare şi este legal.

eJobs.ro: Care sunt criteriile de recrutare pentru Sinapsari?

 

Andrei Găitănaru: Suntem foarte atenți la oamenii alături de care lucrăm. Pentru că suntem de părere că ei sunt cea mai bună carte de vizită. Or, asta înseamnă că suntem în căutare de oameni faini, nu doar de bicicliști de anduranță. Iar această viziune ne face misiunea foarte grea. Pentru că bicicliștii rezistenți sunt greu de găsit. Din fericire, au o libertate în suflet care îi face să fie oameni pe care chiar vrei să îi întâlnești.

Prezintă „îngerii” Sinapseriei. Care a fost parcursul lor profesional şi cum au ajuns la Sinapseria?

 

Andrei Găitănaru este absolvent al Facultății de Filosofie, Universitatea București. Încă mai are de susținut o teză de doctorat în același context instituțional. Este prezent în spațiul publicisticii culturale. De prin 2002, face copywriting, PR, strategii de comunicare. La Sinapseria, el este omul cu ideea. I-a creat o identitate vizuală, a pus firma pe picioare, a făcut-o cunoscută pe piață și încearcă să se asigure de faptul că acest profil al ei nu se pierde pe parcurs. Ideea Sinapseriei i-a venit în mod natural, este de părere că bicicleta reprezintă cel mai inteligent mod de a te deplasa printr-un oraș.
Cristian Andrei Ionescu a terminat Jurnalism și Comunicare. Are, la rândul său, experiență în zona publicității, a lucrat pentru o periodă în domeniul promovării dedicate industriei transportuilor. La Sinapseria este asociatul providențial, adică omul care a venit cu energia de care era nevoie, cu viziune structurată și cu abilitatea de a lămuri chestiuni administrative fără de care Sinapseria nu ar fi putut crește. Și pentru el, bicicleta este o dovadă de inteligență urbană.
În prezent, cel mai longeviv curier este Mihai Cristian. Are cei mai mulți kilometri parcurși și a făcut posibile cele mai multe minuni pe două roți. Probabil că pentru el Bucureștiul este un fel de labirint din spatele casei sale. Ce ni se pare și mai și este că la final de săptămână mai are putere de ture de două zile în afara orașului. Pe scurt, Mihai Cristian este în Hall of fame-ul Sinapseriei!

eJobs.ro: Cum este colaborarea cu acei clienţi corporatişti?

 

Andrei Găitănaru: Sunt oameni alături de care ajungem să acomodăm, să construim o relație. Ei au nevoie de serviciile noastre, conform celor agreate la început. Noi încercăm să ne ținem de promisiunea contractuală sau să le depășim așteptările. De cele mai multe ori reușim, uneori, nu. Dar învățăm, cu siguranță, din toate experiențele, iar asta ne face mai buni.

 

Sinapseria1

Florile îi motivează pe Sinapsari să descopere acele străzi prin care pulsează viața Bucureştiului, să cunoască oamenii şi poveştile lor.

eJobs.ro: Ce proiecte va fac mândri până acum? Cum faceţi legătura între proiecte, afaceri şi oameni?

 

Andrei Găitănaru: Toate proiectele ne bucură. Pentru că aceasta a fost menirea Sinapseriei. Să intermedieze între afaceri, oameni, idei. Ca atare, pentru noi fiecare comandă este o sinapsă urbană funcțională. Un prilej în care cineva a fost mulțumit, o bucurie a fost făcută. Este ceva să te gândești la final de zi că ai făcut posibile peste 60 de astfel de legături, folosind numai bicicleta, la un preț sub calitatea serviciului și într-un timp foarte scurt.

eJobs.ro: Care sunt avantajele unui job de curier pe bicicleta faţă de un job într-o companie de curierat?

 

Andrei Găitănaru: În primul rând, și noi suntem o companie de curierat doar că suntem una care folosește doar biciclete și crede în faptul că un oraș mai bun este unul pentru oameni, nu pentru mașini. Ca atare, oamenii noștri au un nivel de conștiință civică aflat deasupra normei. Cred că cel mai mare avantaj este cel al plății prin comision. Curierul este plătit în funcţie de cât muncește. Știe exact cât poate primi în funcție de cât va alerga. În al doilea rând, ne ajutăm curierii cu decontarea unei părți din costurile reparațiilor propriilor biciclete. Ne dorim ca, în curând, să acoperim întreaga sumă.

eJobs.ro: Ce provocări aţi întâmpinat şi cum v-aţi depăşit limitele?

 

Andrei Găitănaru: Fiecare zi este o provocare. Pentru că a pune pe picioare un start-up în România este un act de bravură. Vorbim, în fond, despre o țară care nu știe sub nici o formă să încurajeze întreprinderile mici și mijlocii. Propriu zis, nu existăm. Avem doar obligații supradimensionate față de ceea ce putem și nici un sprijin. Ni se cere mult, nu ni se oferă nimic. Statul nu este în stare nici măcar să își facă treaba atunci când vine vorba despre obligațiile ce îi revin în relația contractuală pe care o are cu o firmă. Am descoperit, de curând, că dacă ne plătim online impozitele, pentru a ușura procesul și pentru a nu mai contribui la creșterea cozilor, Statul nu este în stare să aibă o actualizare lunară a acestor plăți. Ne trezim, astfel, că primim notificări și somații pentru plăți deja făcute. Ceea ce înseamnă că trebuie să trimitem hârtii justificative. Pe scurt, eficiența prilejuită de online este dărâmată imediat de impotență administrativă.

eJobs.ro: Cum faceţi cunoscut proiectul ca alternativă la firmele clasice de curierat?

 

Andrei Găitănaru: Ne promovăm în mediul online, mai ales pe rețelele de socializare. Suntem prezenți în cadrul evenimentelor care ni se par a fi relevante și pentru care ne putem pregăti. Și milităm prin ceea ce facem: un oraș pentru oameni, nu pentru mașini. Credem cu tărie că „București” este numele unui oraș, nu al unei șosele. Noi vom crește o dată cu această conștiință de sine a bucureștenilor. Când noi vom fi o firmă de succes, înseamnă că Bucureștiul va fi deja un oraș al oamenilor care se bucură de o viață mai bună.

eJobs.ro: Ce planuri aveţi pentru următorii ani?

 

Andrei Găitănaru: Să devenim în 10 ani cea mai mare companie de livrări same-day din țară.

 

A fost util articolul? 0
  • Avatardan zice

    foarte intersant. ma intereseaza. 0724.848.067. biciclist vechi al Bucurestiului. multumesc

    • Bună, Dan,

      Dacă te interesează un job de curier la Sinpaseria, caută datele lor de contact pe site-ul sinapseria.ro

Leave a Reply