• 25 Aug. 2015
  • 3 min

Job-uri bine platite cu program de lucru flexibil.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Cum sa fii implicat si productiv la munca, dar si cu timp pentru cele mai importante evenimente din familie? O simpla cautare pe www.ejobs.ro iti va […]

Cum sa fii implicat si productiv la munca, dar si cu timp pentru cele mai importante evenimente din familie? O simpla cautare pe www.ejobs.ro iti va releva oportunitati noi in cariera care iti ofera un echilibru job-viata personala. Ti-am pregatit o selectie cu cele mai ofertante si bine platite job-uri cu program flexibil care iti permit sa devii managerul propriului program de lucru.

 

Un job full time inseamna adesea si 10 ore de stat pe scaun, deadline-uri, oboseala, stres si cel mai adesea neglijarea familiei sau lipsa de timp pentru a intemeia o familie. Daca in anii ’90 si 2000, majoritatea angajatilor acceptau astfel de programe acum cerintele la interviu s-au rafinat. Sectorul IT, project management-ul, sectorul vanzarilor, consultantei financiare, call-center-ul permit angajatilor sa-si organizeze programul atat timp cat sunt eficienti. Majoritatea angajatilor sunt studenti sau persoane cu experienta 5-8 ani – cel mai adesea dornici sa dedice timp familiei, dar sa obtina si un venit bun in intervalul in care copii sunt la scoala.  

 

Femeile pun programul flexibil pe locul doi dupa compensatiile financiar, in timp ce barbatii isi structureaza altfel prioritatile: prefera avantajele financiare, actionariatul in cadrul companiei si programul flexibil.

 

In domeniul IT unde cererea pe piata este destul de mare, angajatorii ofera program flexibil ca parte a pachetului de beneficii. Pe site-ul www.recrutaresiselectie.ro am gasit astfel de pachete de beneficii pentru joburile care cer cunostinte de PHP, ASP.NET. Programul flexibil, salariul motivant, proiectele de lucru, tehnologiile folosite, apropierea sediului companiei de zona unde locuieste candidatul, posibilitatile de avansare in cariera si echipa prietenoasa sunt factori motivanti in atragerea IT-istilor. Salariile pornesc de la 6000 RON.

 

 

Pe site-ul www.ejobs.ro am gasit job-uri precum reprezentant relatii clienti adresat studentilor sau tinerilor masteranzi si tuturor persoanelor are au cunostinte de limbi straine. Companiile de call center pun la dispozitie astfel de job-uri care presupun cunoasterea uneia sau mai multor limbi straine: engleza, germana, spaniola, italiana, olandeza, maghiara, abilitati de comunicare si orientare spre client. Cererea de vorbitori ai unei limbi straine mai putin uzuale este atat de mare, incat te poti diferentia prin cunostintele acumulate si ai posibilitatea sa-ti negociezi pachetul de beneficii in functie de programul tau. Salariul porneste de la 2000 RON, se acorda tichete de masa, asigurare medicala.

 

 

Sectorul vanzarilor si al telemarketing-ului beneficiaza de program de lucru flexibil. Obtii job-ul daca cunosti o limba straina precum engleza, italiana, spaniola, rusa, araba, ai salariu fix motivant si comision in functie de performantele individuale, program flexibil 4, 6 sau 8 ore, training-uri si teambuilding-uri. Salariul cu bonusuri poate ajunge si la 5000 RON pe luna.

 

 

Un alt domeniu ofertant care permite program flexibil este fundrising-ul platit cu salariu fix pe ora plus bonusuri in functie de performanta. Vei lucra 5 ore pe zi si te vei bucura de training, ajutor pentru indeplinirea obiectivelor, posibilitatea sa evoluezi profesional. Salariul net lunar poate ajunge la 2000 RON.

 

Gasesti job-uri cu program flexibil si pentru: marketing, turism, medicina, optometrie, training.
 

Programul de lucru flexibil este clasat pe locul 4 intr-un infografic prezentat anul acesta de Business Insider. Pe langa salariu, exista 6 beneficii pe care merita sa le iei in considerare cand negociezi cu angajatorul:

  1. Locatia, de preferat cat mai aproape de casa sau cu decontarea transportului
  2. Oportunitatea de a avansa profesional
  3. Cultura companiei care sa se potriveasca personalitatii tale
  4. Programul flexibil de lucru cu valorificarea echilibrului job-viata personala, asigurarea logisticii necesare pentru lucrul la distanta.
  5. Well-being-ul: sala de fitness, fructe la birou, sali de relaxare, de lectura
  6. Asigurare medicala

 

Cum iti negociezi un program de lucru flexibil:

  1. Decide ce tip de flexibilitate ti se potriveste in functie de cursurile de la facultate, in functie de programul familiei, de proiecte personale. Nu este o solutie sa lucrezi numai remote, poti alterna lucrul la birou cu lucrul de acasa, poti pleca mai devreme si continua lucrul de acasa sau sa lucrezi cu un program condensat de 3 zile pe saptamana.
  2. Inainte de a negocia un program de lucru flexibil, intreaba mai intai ce avantaje se ofera in companie. Poti alege unul dintre avantajele deja implementate sau iti poti comunica preferintele in privinta programului argumentand ca esti mai productiv la anumite ore sau intr-un anumit mediu.
  3. Stabileste impreuna cu managerul tau un set de obiective de atins intr-o luna, precum si modalitati de a obtine performanta indiferent de locul in care lucrezi.
  4. Solicita o perioada de proba. Multi manageri sunt ezitanti in ceea ce priveste lucrul cu program flexibil. Exista temerea ca angajatul nu va fi la fel de productiv ca la birou, atentia ii va fi distrasa, nu va fi gasit la timp la telefon de un client, etc. Cea mai buna propunere este o perioada de proba pentru a demonstra cum te descurci.
  5. In cazul in care nu esti eficient cu un program de lucru remote si ai nevoie ca timpul tau intr-o zi sa fie impartit intre job si viata persoanala sau proiecte personale, apeleaza la job-urile care au mentionat in fisa postului program de lucru flexibil sau ia in considerare oportunitatile part-time din companie.

 

Conform Forbes.com, exista companii care considera programul de lucru flexibil ca factor principal pentru obtinerea productivitatii. Cand angajatii isi organizeaza singuri programul de lucru, nivelul de stres scade si acestia se focuseaza mai bine asupra task-urilor.

 

Citeste si alte articole despre programul de lucru flexibil pe www.recrutaresiselectie.ro

 

Iti recomandam: http://www.recrutaresiselectie.ro/article/flexibilitatea-la-locul-de-munca-dupa-concediul-de-maternitate/

 

De Steluța Năstase-Lupu, online marketing specialist ABC Human Capital

A fost util articolul? 0

Leave a Reply