Află de ce sunt atât de importante rezoluțiile pentru nivelul de fericire și fă-ți propria listă, pornind de la planurile colegilor de la eJobs România.
Începutul de an mereu pare cadrul perfect pentru a face schimbări în bine. Este o ocazie de a te reinventa, de a-ți da voie să visezi cu ochii deschiși la 12 luni de posibilități și oportunități. În același timp, poate fi și un bun moment pentru a-ți planifica următorii pași în carieră, pentru a analiza ce anume te face fericit la job și ce îți aduce neplăceri, pentru a vedea dacă nu cumva sunt alte locuri de muncă sau domenii care ți-ar aduce mai multă satisfacție. Pe scurt, începutul de an se potrivește foarte bine cu vechiul proverb, „cum îți așterni, așa dormi”.
La eJobs România, am început cu câteva luni mai devreme să trasăm rezoluțiile pentru noul an, prin campania #HappylaJob, cu sloganul „Un demers pentru fericire-n Univers”. Dar, cum și fericirea este relativă și poate părea un obiectiv vag, noi am folosit o metodă utilă pentru păstrarea rezoluției și în 2017: am împărțit obiectivul în mai mulți pași ușor de realizat. Astfel, scopul de a ne spori fericirea la job s-a transformat în dezvoltarea celor cinci piloni principali:
După cum ne-au arătat rezultatele campaniei de anul trecut, este loc de mai multă fericire, așa că și în 2017 vom continua cu același obiectiv amplu, împărțit în mai mulți pași. Iar primul pas este să te ajutăm să îți concepi lista de rezoluții, într-un mod creativ, distractiv și ușor de pus în practică, printr-o serie de Rezoluții Happy, bune de ținut tot anul.
„Poate sună ciudat, dar mi-ar plăcea să îi facem pe oameni mai conștienți de importanța fericirii lor la locul de muncă. Este, până la urmă, locul în care petreci în jur de 8 ore pe zi. Ar fi bine să fii happy și la job, nu doar acasă”, explică Laura Chiculiță, CMO eJobs România, referindu-se la obiectivul său profesional, pentru noul an.
Problema este că, în timp, în acele 12 luni promițătoare, uităm tot ce ne-am promis nouă înșine, ne luăm cu grijile cotidiene și rezoluțiile se pierd pe drum. Un studiu realizat pe 3.000 de persoane, la Universitatea din Bristol, în 2007, arăta că în jur de 88% dintre cei care își fac rezoluții la început de an nu se țin de ele. În același timp, un chestionar desfășurat la începutul anului 2017, realizat de Statistic Brain Research, cu peste 1.500 de intervievați, indica faptul că peste 50% renunțau la rezoluții după 6 luni.
Printre cele mai întâlnite rezoluții de an nou, pe care le vei găsi în majoritatea cazurilor, se numără: un stil de viață mai sănătos, decizii financiare mai bune, o îmbunătățire a traiului, mai mult timp împreună cu cei dragi, dobândirea unei noi abilități, găsirea dragostei și schimbarea locului de muncă. Unul dintre motivele pentru care aceste obiective, deși simple la prima vedere, nu sunt urmate, este pentru că sunt atât de cuprinzătoare și vagi în același timp.
Pentru colegii de la eJobs, planul de a-și crește nivelul de fericire are legătură doar cu ei înșiși. De la ei aflăm că fericirea devine ușor de pus în practică, dacă suntem atenți cu noi înșine, la nevoile personale, la modul în care ne conștientizăm propriile emoții și reacționăm la ele.
„Fericirea vine din echilibru, din timpul dedicat activităţilor care mă fac mulțumită de mine însămi. În 2016, am avut unul dintre cele mai frumoase proiecte pe plan personal. Cred că în 2017, putem să creştem frumos şi să învăţăm unii despre alţii prin joc. În fond, fericirea vine dintr-o abordare relaxată, din creativitate şi bucuria de a dărui”, spune Steluța Năstase-Lupu, Content Writer și proaspătă mămică.
În ceea ce privește obiectivele pe plan personal, aspirațiile în echipa eJobs variază de la caz la caz. Avem câțiva colegi pasionați de gătit, cum ar fi Marian Becheanu, Analytics Manager, și Bogdan Badea, Head of Sales. Bogdan chiar și-ar dori să urmeze un curs de patiserie, în Franța. Majoritatea își dorește să călătorească mai mult, să învețe lucruri noi și să găsească mai mult timp pentru cei dragi. „Mi-am propus ca anul acesta să merg de două ori pe lună acasă, pentru a petrece timp cu familia mea. Sper să și reușesc”, este planul Ralucăi Gavrilă, Sales Support Analyst. „Încerc să fiu mai empatic și să ascult mai bine”, spune și Liviu Florea, Content Writer. Unii au planuri mărețe, cum ar fi Roxana Drăghici, Account Manager, care își dorește să scrie o carte de povești pentru copii, cu ilustrații făcute de fetița ei, sau Marius Costache, Developer, care se simte pregătit să își ducă hobby-ul la un nivel superior. „Încă de anul trecut mi-am reactivat un hobby pe care îl aveam de când eram copil, însă de care mă îndepărtasem din varii motive, anume pescuitul sportiv de agrement. Anul acesta, mi-aș dori să explorez și zona pescuitului sportiv de competiție”, explică el.
Cu privire la sănătate, mulți colegi de la eJobs au început deja să își folosească abonamentele de sală de la firmă și deja au început să facă pași concreți spre un stil de viață mai activ. Laura Chiculiță mărturisește: „Îmi plac foarte mult dulciurile, însă aș vrea să le înlocuiesc cu variante mai sănătoase. Mi-am instalat o aplicație pe telefon și aș vrea să reușesc să ating 10.000 de pași zilnic.” Roxana ar vrea să nu mai sară peste ședințele de yoga, iar Raluca spune că deja nu mai ia liftul până la etajul 4 și încearcă să coboare din transportul în comun cu câteva stații mai departe de destinație, pentru a merge pe jos. Sunt și cei care vor să scape de vicii, cum ar fi țigările sau cafeaua, dar îi vom întreba în decembrie dacă au reușit.
Din punct de vedere profesional, colegii de la eJobs România își doresc foarte mult să se dezvolte profesional, iar cel mai bine a rezumat Ilinca Hoinic, Project Manager: „Să nu ajung să mă plafonez.” Nicoleta Măcineanu, Account Manager, ar vrea să iasă mai mult „pe teren”, la întâlniri cu clienții, Marian are în plan să găsească o echipă competentă pentru departamentul de Analytics, iar Steluța își dorește să își dezvolte creativitatea. „Primul pas l-am făcut deja – cu reactivarea blogului. Îmi dă energie să vin mereu cu ceva nou, să aflu care sunt tendințele în marketing online și în social media”, spune ea.
Pentru că am mai zis că un nou an este o ocazie bună să facem schimbări, am discutat în echipă și despre ce înseamnă reinventarea. Iar aici părerile au fost foarte împărțite. Roxana și Raluca au găsit că se reinventează constant, nu doar în funcție de perioadă a anului. Marius a zis că este doar un cuvânt de marketing, iar Laura a explicat de ce nu crede că ne reinventăm: „Cred că ne tot sucim, învârtim, mințim, până când căpătăm curajul să privim lucrurile drept în față și să ne dăm seama cine suntem, de fapt, fiecare dintre noi.” Pentru Liviu, reinventarea înseamnă „să găsești tot timpul resurse interioare, astfel încât să rămâi entuziast, fericit și cu mintea agilă”, iar Bogdan a fost de acord, adăugând „să ai o senzație ciudată că nimic nu seamănă cu vechea realitate”.
Precum vezi, rezoluțiile pentru noul an pot căpăta diferite forme și pot însemna cu totul altceva, chiar opusul uneori, de la persoană la persoană. În orice caz, cu orice rezoluție începi anul, cel mai bine este să fie ceva care să îți facă plăcere și care să producă o transformare în bine pentru viața ta.
După ce am discutat despre cum am vrea noi, la nivel personal, să ne schimbăm în 2017, la eJobs România am căutat soluții pentru a-i ajuta și pe alții să facă primul pas cu dreptul, în noul an. Am vrut să venim cu propuneri utile, dar haioase, realizabile și ușor de împărțit cu ceilalți. Așa am ajuns la proiectul Happy Resolutions, în care ți-am pregătit o serie de rezoluții mai dulci ca savarina și bune de ținut tot anul, nu doar o zi. Îți poți alege rezoluția în funcție de cei cinci piloni ai fericirii (Pasiune, Onestitate, Echilibru, Impact și Evoluție), poți lăsa soarta să decidă pentru tine sau îți poți crea propriile rezoluții sau rezoluții pentru prieteni și familie. Intră aici pentru Rezoluții Happy pe 2017.