• 14 Mar. 2022
  • 3 min

5 motive pentru a alege un job în construcții

locuri de munca constructii

Domeniul construcțiilor a fost unul dintre puținele care au reușit să sfideze pandemia, alături de IT, Telecomunicații sau Retail. Companiile din construcții au dezvoltat proiecte imobiliare menite să ofere confort oamenilor care au lucrat de acasă, acest sector înregistrând creșteri. Deși salariile nete pot ajunge și la 10.000 lei, domeniul se confruntă cu lipsa acută de muncitori.

Doar în acest moment, sunt peste 3.600 de locuri de munca constructii pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România. Iată de ce ar trebui să alegi acum un job în construcții!

 

1. Salariul net poate fi peste cel mediu pe economie

Media salarială în Construcții este de 4.000 de lei, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii lansat de eJobs. Peste o treime dintre angajații din Construcții (34,5%) câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe lună, depășind astfel câștigul mediu net pe economie care este de 3.566 lei (6.096 lei brut). Mai mult decât atât, 11,2% dintre angajați câștigă salarii medii nete cuprinse între 7.000 și 10.000 lei lunar, în timp ce 3,2% câștigă peste 10.000 lei. Cu toate acestea, aproape jumătate (48,2%) dintre angajați câștigă între 2.000 și 4.000 de lei net și 2,9% câștigă sub 2.000 de lei pe lună.

 

 

2. Ai satisfacții

Pe lângă salariu, merită să analizezi și pachetul de beneficii oferit pentru un job în construcții. De exemplu, pentru un job de operator pregătire utilaje se oferă bonusuri de performanță individuală și de echipă, plata orelor suplimentare cu sporurile aferente conform legislației în vigoare, tichete de masă, decont transport, cursuri de dezvoltare profesională, zi liberă de naștere plătită.


3. Calificările nu sunt necesare, contează abilitățile


Cele mai multe companii de construcții oferă formare la job, dar este foarte important să ai și câteva abilități care îți vor permite să te descurci. Forța și rezistența fizică sunt esențiale pentru îndeplinirea multor sarcini pe șantier. Aproape 50 % din lucrările de construcții necesită și ridicarea unor obiecte grele. Alături de forța fizică, trebuie să ai și o bună coordonare, precum și îndemânare. De asemenea, este important să fii familiarizat cu materialele și instrumentele necesare în construcții. Comunicarea este una dintre cele mai importante abilități în acest domeniu. Conform datelor prezente pe concreteconstruction.net, 48% dintre lucrări eșuează din cauza unei slabe comunicări. Contează să pui întrebări, dar să ai și abilitatea de a asculta și de a urma instrucțiunile.

4. Te bucuri de stabilitate dacă alegi locuri de munca constructii


Când îți alegi viitorul job te gândești poate și dacă va fi de viitor. În construcții și în tehnologie apar însă tot mai multe locuri de muncă, deoarece este nevoie de oameni care să planifice sau să folosească mașinile sofisticate. Construcțiile îți oferă oportunitatea de a avea un job stabil și de a avansa în domeniu. Poți începe ca muncitor necalificat și, pe măsură ce vei deprinde noi abilități poți ajunge muncitor calificat (operator macara, zidar, montator țevi), apoi manager de proiect sau chiar inginer (dacă urmezi și studii de specialitate). De asemenea, ai oportunitatea de a conduce propria firmă de construcții.

5. Ești căutat pe piața muncii

Peste 3.600 de oferte sunt acum pe eJobs pentru lucrători în construcții, ofertele fiind atât pentru muncitori calificați, cât și pentru muncitori necalificați. Industria se confruntă în prezent cu o lipsă de forță de muncă calificată. Generația Boomers (născută la începutul anilor ’60) care constituie o mare parte a forței de muncă în construcții se apropie de vârsta de pensionare. Multe firme de construcții sunt interesate să atragă noi talente pentru a acoperi necesarul de personal. Iar cererea de muncitori calificați va continua să crească pe măsură ce apar noi proiecte de construcții, mai ales că oamenii vor desfășura în continuare o parte din muncă de acasă. 

Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ai găsit utile informațiile din articolul despre locuri de munca in constructii? S-ar putea să te intereseze și:

 

 

Cum arată bilanțul ultimelor două săptămâni pe piața muncii

 

Ce avantaje ai când ești sincer la interviu

A fost util articolul? 0

Leave a Reply