• 13 Sep. 2023
  • 2 min

Ce ofertă de angajare ai la stat versus privat

locuri de munca stat

Ești probabil în căutarea acelui loc de muncă care să-ți ofere satisfacție financiară, stabilitate și timp pentru tine. Și merită să analizezi atât oferta de la stat, cât și pe cea de la privat. Ține cont de faptul că la stat, în vară, au fost fluctuații în ceea ce privește angajările, în condițiile în care acesta era un sector destul de liniar. Află care a fost oferta de locuri de munca stat versus privat în lunile estivale, pentru a ști ce așteptări să ai în această toamnă!

Lunile de vară au adus aproximativ 5.700 de oportunități pentru cei care au fost în căutarea unui job în aparatul de stat. Mai mult de jumătate din acest număr, respectiv 3.036, au fost postate în luna iunie. În iulie, a urmat o scădere abruptă la nivelul angajărilor noi, în condițiile în care candidații au putut aplica la doar 826 de joburi. August, în schimb, marchează o ușoară revenire, cu 1.800 de posturi vacante în instituțiile de stat. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 100.000 de poziții noi, deschise în același interval de timp pe eJobs.ro.

 

Fluctuații ale ofertei de locuri de munca stat

„Începem să vedem, de la o lună la alta, fluctuații în ceea ce privește angajările de la stat, în condițiile în care acesta era un sector destul de liniar. Ce rămâne neschimbată, în schimb, este nevoia de candidați aproape exclusiv din zona funcțiilor de execuție, de care este nevoie în special pentru instituțiile locale. Din cele 5.700 de joburi postate, 390 reprezintă funcții de conducere, iar restul sunt funcții de execuție”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

 

Cei mai mari angajatori în sistemul de stat

Peste 2.000 de locuri de muncă au fost postate de instituțiile locale, instituțiile județene fiind al doilea cel mai mare angajator al acestei veri. Urmează primăriile, unitățile militare, consiliile județene și Guvernul. În funcție de distribuția geografică, cea mai mare nevoie de personal a fost în București și Ilfov (1.200 de poziții deschise), urmate de Cluj (cu 381 de poziții), Constanța (251), Timiș (221), Brașov (202) și Iași (200). În direcția opusă se află județe precum Mehedinți, Olt, Sălaj ori Satu Mare.

„De altfel, acestea sunt doar câteva exemple, însă privind lucrurile la scară largă, cu excepția Capitalei și județelor mari, precum Cluj, Timiș, Brașov, Constanța, Iași, pentru candidați este destul de complicat să își găsească un job la stat pentru că numărul de posturi vacante este în fiecare lună foarte mic. În iulie, spre exemplu, au fost județe care nu au avut nici 10 locuri de muncă nou postate. În aceste condiții, tot mediul privat, cu sectoare lui mari, precum retailul, serviciile sau transporturile, rămâne prima opțiune pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Și pentru că recrutează la volume mari, și pentru că au o acoperire națională care include și județele și orașele mai mici”, detaliază Bogdan Badea.

 

Oferte de munca la stat la nivel național

Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele / școlile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naționale și universitățile. Peste 70% din posturi sunt full time, iar aproximativ 1.500 sunt sezoniere sau pe bază de proiect. 

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 30.000 de locuri de muncă, în timp de jobradar24.ro are agregate 800 de locuri de muncă la stat.

 

Ai găsit utile informațiile din articol? Citește și: 

 

Ce salarii se oferă în sistemul privat de învățământ

Cât câștigă angajații din domeniile care vor rămâne fără facilități fiscale

 

A fost util articolul? 0
locuri de munca stat

Leave a Reply