• 27 Jan. 2017
  • 3 min

Mălina Aciu, tânăra șahistă care colecționează 10 pe linie

Malina Aciu
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Mălina Aciu, o elevă în clasa a opta, din Alexandria, reușește să aibă rezultate excepționale atât la școală, cât și la șah.

Mălina Aciu, 14 ani, a încheiat primele șapte clase cu media generală zece, iar la șah a participat, până în prezent, la circa 100 de concursuri, atât naționale, cât și internaționale.

Anul trecut a mers la șase sau șapte olimpiade, nu mai știe exact, iar în clasa a șasea a luat locul întâi la Olimpiada Națională de Lingvistică. „Anul acesta am încercat să nu mai merg la atât de multe olimpiade, pentru că sunt în clasa a opta și trebuie să învăț pentru admiterea la liceu”, spune Mălina.

Totuși, tânăra s-a înscris la patru olimpiade în anul școlar 2016/2017: lingvistică, matematică, română și franceză. „La lingvistică m-am calificat deja pe faza națională”, subliniază Mălina. Materiile sale preferate sunt matematica, franceza, geografia și limba română.

Mălina nu este doar o elevă de nota zece, ci și o colecționară de trofee, diplome și medalii la șah, sportul pe care îl practică încă de la grădiniță. „Șahul m-a atras pentru că este sportul inteligenței, unde trebuie să gândești logic și să iei propriile decizii. Plăcerea pentru șah mi-am descoperit-o la grădiniță. Domnul Marin Marinică (Marin Marinică a înființat Clubul Municipal de Șah din Alexandria – n.red.), profesor de șah în Alexandria, m-a învățat să joc. Apoi jucam acasă cu tata, dar nimic serios. În clasa a treia s-a făcut un mic turneu de șah în Alexandria, la care am participat, iar Marin Marinică a văzut că sunt talentată și mi-a recomandat să vin la clubul de șah, ca să vadă cum mă descurc”, declară Mălina.

La zece ani ea a participat la Campionatul Național de Șah pentru juniori. „Trecuseră doar două săptămâni de când începusem să joc șah la club. Am avut foarte mari emoții, deoarece nu aveam niciun fel de experiență. Am concurat cu copii care făceau șah de 4-5 ani ani. Erau clar mai buni decât mine. Am ieșit pe la jumătatea clasamentului. Un rezultat acceptabil”, arată eleva.

Malina Aciu

Mălina Aciu este nedespărțită de tabla de șah.

 

Între timp, Mălina a ajuns multiplă campioană națională de șah. Cele mai importante competiții de care a participat, până în prezent, sunt campionatele mondiale din Rusia (2016) și Africa de Sud (2014). „Cele mai bune rezultate de până acum la șah le-am obținut anul trecut, la Campionatul European din Serbia, când am câștigat patru medalii de argint. Am ieșit vicecampioană europeană la rapid, blitz și dezlegări, precum și vicecampioană cu echipa României”, precizează Mălina Aciu.

Ea subliniază că șahul o atrage mult mai mult în zilele noastre decât se întâmpla în grădiniță. „E frumos să faci performanță. Nu e nimic care să nu îmi placă la șah”, explică eleva.

Șahul îi dă și pe oamenii pe care Mălina îi admiră cel mai mult: Constantin Lupulescu (mare maestru și multiplu campion național) și Mihnea Costachi (multiplu medaliat la Campionatul European de șah din Serbia, în 2016).

Practica bate teoria

 

O zi din viața Mălinei începe, de regulă, la 8:00 – 8:30, fie cu niște antrenamente de șah, fie cu teme. „Orele încep pe la ora 13:00 și se termină la 19:00. După școală îmi fac temele și, dacă apuc, mai lucrez puțin și la șah. La 23:00 – 24:00 mă culc”, menționează Mălina. În ciuda unui program zilnic foarte încărcat, eleva de 14 ani se pregătește măcar o oră la șah. „În principal, eu mă pregătesc jucând șah împotriva altor oameni, pe diverse site-uri. Pe lângă asta, mai învăț și teorie. Însă practica este mult mai importantă decât teoria”, arată Mălina.

Tânăra nu are niciun fel de problemă să îmbine cu succes șahul de performanță și rezultatele foarte bune la învățătură. „Nu este chiar atât de greu să ai note bune și să joci șah. Dacă ești bun la școală ar trebui, într-un fel, să ai rezultate bune și la șah”, spune Mălina.

Chiar dacă se află în clasa a opta, ea nu s-a hotărât, deocamdată, la ce liceu să meargă. „Nu m-am gândit foarte bine, dar mi-ar plăcea să merg în București, la unul dintre liceele de top, cum ar fi Sava (Colegiul Național „Sfântul Sava” – n.red.), Vianu (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” – n.red.) sau Șincai (Colegiul Național „Ghoerghe Șincai” – n.red.)”, afirmă eleva.

Ea nu știe încă nici ce facultate o să urmeze, dar este sigură că vrea să devină informatician. „Este o meserie bună, foarte căutată în zilele noastre. De asemenea, este foarte bine plătită și îți permite să ajungi mai ușor să lucrezi în străinătate. Asta aș vrea să fac și eu, pentru că în afară ai mai multe posibilități decât în țară”, conchide Mălina.

eJobs, cea  mai mare platformă de recrutare online din România, derulează campania Povestea unui CV magic, prin care își propune să sprijine, alături de cei peste 3,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii prin intermediul site-ului, trei copii talentați care provin din familii defavorizate. Între 20 decembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, pentru fiecare CV pe care utilizatorii îl completează 90%, eJobs donează trei euro pentru ca trei copii cu performanțe excepționale, dar fără posibilități materiale, să-și dezvolte mai departe talentul și să-și urmeze pasiunile. Mălina Aciu este unul dintre cei trei copii susținuți de eJobs.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply