• 17 Feb. 2017
  • 3 min

Marile probleme ale antreprenorilor români: deficitul de personal și presiunea pe salarii

angajat
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Lipsa de specialiști și muncitori calificați, precum și presiunea pe salarii pe care o pun multinaționalele sunt printre cele mai importante probleme ale antreprenorilor români.

Companiile cu capital privat românesc au mari probleme când vine vorba de găsirea, atragerea și păstrarea forței de muncă. „Mai avem o brumă de specialiști în țară, iar acești specialiști ajung să lucreze pentru companiile cu capital străin, și nu pentru cele cu capital românesc, pentru că noi nu putem concura cu multinaționalele. Eu, de exemplu, de mai bine de un an nu găsesc un lăcătuș”, spune Iuliean Hornet, inventator și director general la Ecohornet, producător de echipamente pentru producerea energiei termice din orice biomasă pe bază de paleți.

Deficitul de personal îi determină pe antreprenorii români să fie inventivi și să găsească soluții ca să recruteze oamenii de care au nevoie în companiile lor. „Ca orice antreprenor, când am o problemă, încerc să mi-o rezolv singur. Pentru că nu există un sistem de învățământ care să ne furnizeze personal calificat, măcar la un nivel rezonabil, ne pregătim singuri oamenii. Luăm absolvenți cu diplome, care nu au capacitatea de a rezolva probleme într-o economie reală și atunci îi formăm în interiorul companiilor noastre, pentru a-i specializa în domeniile în care avem nevoie. Spre exemplu, luăm un inginer tehnolog și îl convertim în inginer cercetător”, declară Mircea Tudor, inventator multiplu premiat internațional și director general la MB Telecom, un integrator în proiecte de securitate transfrontalieră.

Alți antreprenori români aleg ca, din cauza sistemului de învățâmânt deficitar, care nu le furnizează absolvenții de care au nevoie, să-și facă propriile „școli”. „Cea mai mare problemă pe care o au antreprenorii români este cea legată de calificarea personalului. Noi, de exemplu, ne calificăm singuri oamenii, direct la locul de muncă. Avem trei clase de tineri, autorizate de autorități, și calificăm prelucrători pe mașini cu comandă numerică și sudori. Partea proastă este că, până acum 2-3 ani, calificam 20 de oameni și rămâneam doar cu doi, din cauză că toți ceilalți plecau să lucreze în Vest. În prezent parcă s-au mai domolit aceste plecări. Unii chiar se întorc înapoi. Nu vin înapoi pentru că le dăm salarii mai mari, ci pentru că s-au săturat de ce e acolo. Câinii cu covrigi în coadă sunt doar în turism. Adică în străinătate este foarte frumos când mergi să te plimbi. Când trebuie să muncești în străinătate nu mai este chiar așa de frumos. De asemenea, mulți dintre cei care pleacă se întorc pentru că au și familii în România”, afirmă Constantin Savu, preşedinte şi director general al Uzinsider, un grup de firme care produce mașini și echipamente industriale.

 

Multinaționalele dictează salariile

 

Salariile pe care le primesc angajații din multinaționale sunt mult peste remunerațiile personalului din companiile cu românești. „Companiile cu capital străin au majorat , conform datelor de la Oficiul Național al Comerțului, salariile anul trecut cu circa 20%, până la aproximativ 2.400 de lei lunar, față de circa 2.000 de lei net lunar anul anterior. Astfel, creșterea cifrei de afaceri a permis companiilor cu capital străin o majorare substantial a salariilor. În context a funcționat și oferta de personal calificat tot mai redusă, care a determinat supralicitarea de către companiile străine a salariilor. Companiile cu capital privat românesc au majorat, la rândul lor, salariile, dar în linie cu creșterea cifrei de afaceri, și anume cu 8%, de la 1.034 de lei salariu mediu net în 2014 la 1.121 de lei în 2015”, se arată în ediția a doua a studiului „Capitalul privat românesc”, realizată de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) și cotidianul de business Ziarul Financiar.

Diferențele dintre salariile angajaților din multinaționale și veniturile personalului din firmele cu capital privat românesc nu se datorează doar forței financiare superioare a companiilor străine, ci și plusului de productivitate. „Companiile străine au o productivitate mai mult decât dublă față de cele românești. Astfel, companiile cu capital străin au ajuns la o productivitate de 490.000 de lei per angajat în 2015, față de 450.000 de lei în 2014, cu 10% mai mare”, potrivit studiului citat anterior.

Analiza „Capitalul privat românesc” mai arată că firmele cu capital privat românesc au făcut, în 2015, circa 60.000 de noi angajări, în timp ce toate companiile străine „și-au diminuat ușor numărul de angajați cu circa 2.000”. La sfârșitul lui 2015 companiile românești aveau aproape 2,5 milioane de salariați, iar cele străine – circa 1,2 milioane de angajați.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply