• 9 Jan. 2017
  • 5 min

Marius Brabete, un olimpic de 13 ani, vrea să-și facă o afacere mai tare decât Facebook

Marius Brabete

Un elev supradotat din Giurgiu, pasionat de informatică, visează să ajungă un antreprenor mai mare decât Mark Zuckerberg, cofondatorul rețelei de socializare Facebook.

Marius Brabete, „Măruț”, este în clasa a șaptea, locuiește și învață în Giurgiu și, când o să crească mare, vrea să-și facă o afacere „mai tare decât Facebook”. În anul școlar 2016/2017 a participat la patru olimpiade: informatică, matematică, fizică și lingvistică – o combinație de matematică și limbi stăine vechi, cum ar fi greaca. Marius și-a uimit părinții încă de mic cu inteligența sa – la trei ani și jumătate a „închis” primul lui joc pe calculator, iar înainte să înceapă școala făcea, în minte, o mulțime de calcule, pentru care mama sa avea nevoie de creion și hârtie.

Marea pasiune a lui Marius este informatica și, deși nu o studiază la școală, a reușit ca, în clasa a șasea, să ia o medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică. Elevul din Giurgiu merge, săptămânal, în București, unde se pregătește la informatică. „Vara trecută am găsit pe un site – academiainventeaza.ro –, cursuri de robotică. Aveau un program special de burse pentru elevii cu media generală zece și, în felul acesta, am ajuns să urmez primul modul. Mi-a plăcut foarte mult! Cea mai mare distracție a fost la final, când am organizat o luptă între roboții construiți și programați de noi. Îmi doresc ca în vacanța următoare să urmez și celelalte module. De asemenea, nu voi renunța la pregătirea pe partea de programare. Mi-aș dori ca, în vacanțele de la liceu, să reușesc să ajung într-o firmă IT pentru a putea vedea și eventual experimenta partea practică a tot ceea ce învăț acum. Să văd ce trebuie să fac într-o firmă, pe partea de programare”, spune elevul.

Marius Brabete

Marius Brabete, un copil foarte inteligent si plin de energie.

 

Marius a participat, până în prezent, la peste 100 de concursuri și olimpiade județene și naționale, chiar dacă provine dintr-o familie fără posibilități. Își dorește să ajungă programator și, ulterior, un antreprenor în IT. În prezent, Marius știe să lucreze în limbajul de programare C++ și este capabil să rezolve probleme care se dau la bacalaureat.  „Marius este un copil cuminte, vesel, înțelegător și ambițios când vine vorba de școală. Este dornic să învețe, să experimenteze diferite activități și are cu o putere de muncă și o voință foarte mari. Toate activitățile extrașcolare la care a participat până acum au reprezentat o plăcere pentru el. În clasa întâi avea în fiecare zi câte o activitate: informatică, karate, engleză și teatru de păpuși, la care a renunțat în clasa a treia. În clasele a treia și a patra a urmat cursuri de dans sportiv și breakdance. Așa a ajuns la Campionatul Mondial de Dans din Croația, în 2014”, explică Maria Brabete, mama lui Marius. Ea a acordat un interviu pentru eJobs în care vorbește despre planurile de carieră ale olimpicului de 13 ani din Giurgiu.

eJobs: Când și cum ați descoperit că Marius are înclinații către matematică și informatică?

 

Maria Brabete: Despre matematică obișnuiesc să zic că, efectiv, a venit cu ea în buzunar, încă de când s-a născut. Chiar până să meargă la școală rezolva niște calcule, în minte, de ne făcea praf, pe toți cei din familie. Se ținea după mine prin casă când făceam treabă și calcula câte minute sunt într-o zi, câte sunt în trei zile și apoi câte sunt într-o săptămână. El făcea totul oral, iar eu trebuia să iau creionul și hârtia. Acesta era darul lui. De la matematică a mers, natural, către informatică.  Când sora lui era în clasa a șasea, i-am luat un calculator și, la trei ani și jumătate, Marius reușea deja să „închidă” primul lui joc. I-am spus că dacă tot îi place să „stea pe calculator”, măcar să învețe ceva benefic. Și din clasa întâi, dat fiind că era mână în mână cu matematica, l-am dus la Cercul de Matematică Aplicată în Tehnică de Calcul, din Giurgiu, unde mergea de două ori pe săptămână. Eu și cu el băteam pe jos un sfert de oraș ca să ajungem la pregătire.

eJobs: În prezent, ce îl atrage mai mult: matematica sau informatica?

 

Maria Brabete: Acum, marea lui pasiune este informatica.

diploma marius brabete

Diploma care atestă medalia de argint cucerită de Marius la Olimpiada Națională de Informatică.

 

eJobs: Cum arată o zi din viața lui Marius?

 

Maria Brabete: Într-o zi obișnuită, în care nu are pregătire la informatică, se trezește în jurul orei 8:00. În zilele cu pregătire la informatică se trezește la 5:00, ca să meargă la București.  Sunt zile în care are și pregătire la fizică, pe care o face la Giurgiu. Lucrează foarte mult, nu doar pentru olimpiadele la care participă, ci și pentru școală. Ziua lui se termină pe 23:00-24:00.

eJobs: De câte ori pe săptămână merge în București, pentru pregătire la informatică?

 

Maria Brabete: În mod normal, merge o singură dată pe săptămână. În perioada cu olimpiadele poate să meargă chiar și de trei ori într-o săptămână.

eJobs: Cum se simte Marius în postura de copil supradotat? Dar dumneavoastră, ca mama de copil foarte inteligent?

 

Maria Brabete: El nu se consideră mai deștept decât alți copii. Pur și simplu îi place tot ceea ce face și îi place să învețe. În rest, e un copil ca toți ceilalți, adică îi place să se joace la fel cum se joacă și ceilalți copii de vârsta lui. Iar eu, ca mamă, am încercat să fac tot ceea ce îmi stă în putință ca să-l ajut. Sunt mândră de el și întotdeauna îi sunt alături și îl sprijin în tot ceea ce vrea să facă, la fel cum face toată familia. Dincolo de calitatea de părinte, îi sunt prietenă. Ca părinte, cea mai mare realizare în viață o reprezintă copiii și pentru asta nici un efort nu este prea mare. Pentru copii, cea mai mare avere pe care o pot primi de la noi, părinții, este cea pe care o pot lua cu ei oriunde în lume: educația.

eJobs: Ce liceu v-ați dori să urmeze?

 

Maria Brabete: Categoric mergem pe informatică și, mai exact, pe programare. Mi-aș dori să meargă la un liceu în București pentru că, altfel, dacă ar rămâne la Giurgiu, ar fi nevoit să meargă la pregătire în București. Însă va fi alegerea lui la care liceu din București va merge. Eu cred că oricare dintre liceele de top din București, cum ar fi Colegiul Național Mihai Viteazul, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu sau Liceul Teoretic Internațional de Informatică, sunt foarte bune pentru el.

eJobs: V-ați gândit și la ce facultate ar prefera să meargă?

 

Maria Brabete: Eu îmi doresc ce este mai bine pentru el. Automatică, ingineria sistemelor, nu știu. În țară sau în străinătate. Chiar am vorbit de curând cu Marius pe acest subiect și mi-a spus: <<Mami, nu știu dacă o să rămân în țară la facultate>>. Ideea lui este să facă bani în străinătate, să-i strângă și apoi să pornească o afacere în România. E foarte hotărât să-și deschidă firma lui de IT. Nu concepe altceva. Chiar mi-a zis, la un moment dat, că vrea să-și facă o afacere mai tare decât Facebook.  Pe lângă pasiunea lui pentru informatică am observat și că are spirit de afacerist în el. Tot timpul se gândește la ce îi iese lui.

eJobs: Ce îi place să facă în timpul liber?

 

Maria Brabete: Îi place șahul. De asemenea, îi place să joace fotbal și să se joace în rețea, cu prietenii lui.

eJobs, cea  mai mare platformă de recrutare online din România, derulează campania Povestea unui CV magic, prin care își propune să sprijine, alături de cei peste 3,3 milioane de profesioniști conectați la piața muncii prin intermediul site-ului, trei copii talentați care provin din familii defavorizate. Între 20 decembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, pentru fiecare CV pe care utilizatorii îl completează 90%, eJobs donează trei euro pentru ca trei copii cu performanțe excepționale, dar fără posibilități materiale, să-și dezvolte mai departe talentul și să-și urmeze pasiunile. Marius Brabete este unul dintre cei trei copii susținuți de eJobs.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply