„Fii sincer! CV-ul are picioare scurte!”. Aşa sună prima dintre cele şapte reguli eJobs care fac CV-urile celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă să conteze în ochii angajatorilor. Campania eJobs.ro, CV şi Câştigi, îşi propune să convingă candidaţii să-şi actualizeze CV-ul, iar cel mai norocos va câştiga un Peugeot 208.
Mihai Mihalcea, QA Specialist la Playtika, platforma online care dezvoltă jocuri de socializare pentru Facebook, şi-a găsit actualul job prin intermediul eJobs.ro. Recunoaşte că a fost sincer, a realizat un CV scurt, de numai două pagini şi a pus accent pe aspectul şi corectitudinea informaţiilor transmise. La interviul de recrutare a trecut chiar şi printr-o probă grafologică de testare a sincerităţii.
Mihai Mihalcea: Încerc mereu să fiu sincer cu mine și cu aptitudinile mele tocmai pentru a nu mă supraevalua și a nu dezamăgi angajatorul, fapt care s-ar fi dovedit în ultimă instanță tot în detrimentul meu. După angajare, colegii de lucru mi-au recunoscut că atitudinea „Eu le ştiu pe toate” la interviu nu mi-ar fi adus postul dorit. Sinceritatea a fost bine venită.
Mihai Mihalcea: Atât CV-ul, cât şi adresa de e-mail realizate în mod profesionist denotă maturitate care vine la pachet şi cu alte calităţi: seriozitate, aspect îngrijit și atenție la detalii. Personal, mi-am achiziționat în urmă cu mulți ani un domeniu tocmai pentru ca adresa mea de e-mail să fie una profesională (ex:contact@mihaimihalcea.name).
Mihai Mihalcea: Acord o atenţie excesivă normelor gramaticale. Folosesc chiar și diacritice alături de utilizarea stilului de aranjare Justified întrucât îmi place ca tot ceea ce scriu să capete un aspect plăcut și ordonat.
Mihai Mihalcea: CV-ul scurt capătă o importanță mare atunci când alegi să privești lucrurile din perspectiva recrutorului. Nimeni nu dorește să parcurgă un CV de cinci pagini în care o simplă enumerare a unei aptitudini devine o descriere doar pentru a mai împodobi imaginea personală. De cele mai multe ori, a te exprima clar și concis este relativ dificil, dar reprezintă esența lucrurilor. Ce-i drept, am învățat și eu acest lucru abia în ultimii doi ani.
Mihai Mihalcea: De regulă, punctez zonele de interes pentru angajatori și adaug informaţii la rubrica de interese și/sau hobby-uri tocmai pentru a personaliza CV-ul. De cele mai multe ori, un CV realizat în mod special pentru o companie, cu informaţii pliate pe descrierea job-ului, are un mai mare efect decât un CV general, completat în întregime.
Mihai Mihalcea: Recunosc că am utilizat un șablon pentru scrisoarea de intenție însă da, ea se poate dovedi lucrul care convinge angajatorul să cheme la interviu o persoană. Personal am folosit scrisori de intenție doar pentru a accesa internship-uri sau programe de voluntariat.
Mihai Mihalcea: Este important dacă îți dorești să te dezvolți în ritm constant și să nu te plafonezi la locul de muncă. De regulă îmi updatez profilul, împreună cu CV-ul, odată la şase luni pentru a fi deschis oricând noilor provocări.
Mihai Mihalcea: Sunt un avid al utilizării internetului m-am familiarizat cu ușurință cu filtrele de căutare pe care le aveți, astfel încât prin căutări specifice am reușit să ajung la job-urile dorite. Am aplicat rapid și fără efort numai la ceea ce mi-am dorit și la ceea ce am considerat că sunt priceput. eJobs.ro este locul unde găsesc o gamă largă de locuri de muncă.
Mihai Mihalcea: Pentru poziția mea au existat patru etape, proba la limba engleză, proba tehnică și, nu în ultimul rând, interviul propriu-zis, la care s-a mai adăugat o probă grafologică. Aceasta din urmă a venit ca o surpriză plăcută dat fiind faptul că mi-a indicat nivelul de seriozitate dorit de angajator.