• 23 Feb. 2022
  • 5 min

Vrei să devii tester? Află cum poți deprinde motivația necesară

tester

Perspectiva unei schimbări în carieră sună bine, însă emoțiile și întrebările specifice momentului te pot determina să lași în așteptare această mutare importantă. Însă nu și visurile. Îți dorești poate un job bine plătit, într-o companie unde să ai siguranța locului de muncă și posibilitatea de a-ți dezvolta abilitățile într-un domeniu de viitor. Ce ai zice de o carieră în testare?

Pentru un job de tester junior nu ai nevoie de experiență, ci doar de abilitățile soft, deprinse poate în locurile de muncă anterioare: capacitatea de analiză, orientarea către detalii, asumarea sarcinilor de la început până la sfârșit, curiozitatea de a învăța. Dar cel mai important este să ai motivația necesară pentru a depăși situațiile mai dificile care pot apărea la început. Iată ce trebuie să știi despre cariera de tester și cum poți deprinde motivația necesară în timpul formării tale.

Ce câștiguri ai ca tester

Este un prim pas spre o carieră în IT. De la un job de tester poți avansa spre un job de programator junior, iar salariul mediu al unui QA Analyst, conform datelor Salario, este de 3.800 lei, dar poate varia în funcție de mărimea companiei, de proiect. În plus ai oportunitatea a obține un loc de muncă în străinătate.

Perspectivele sunt optimiste, dar te întrebi poate dacă ai nevoie și de studii de specialitate pentru a avea succes în domeniu. Standardele pentru această profesie s-au schimbat în ultimii ani. Poți să devii un QA fără nicio experiență specială. Și nu trebuie să ai o educație tehnică și 10 ani de experiență. Contează să ai motivație și dorință de a învăța, precum și ablitatea de a te orienta spre formare și profesionistă, în cadrul proiectului Cursuri IT.

Alege formarea și consilierea în carieră

Ai la îndemână numeroase modalități prin care poți practica testarea.

„Proiectul Cursuri IT by eJobs” are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). Ai ocazia ca după finalizarea cursurilor noastre să aplici la posturi de tester. Pentru asta, echipa de coaching din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar. Detalii aici

 „Proiectul Cursuri IT by eJobs” este disponibil prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

Exersează testarea – Există multe aplicații pe internet pe care le poți rula pentru a-ți exersa abilitățile de testare a software-ului. Poți descărca aplicații care au erori ascunse, cum ar fi: Restful-booker, Gruyere, TicketMagpie. 

 

Testează în grup – Site-uri precum uTest, Testathon, CrowdSourcedTesting și TestBirds îți oferă ocazia de a întâlni și alți pasionați de testare, de a exersa împreună și a face schimb de experiență.

 

8 pași simpli pentru a deprinde motivația când te formezi ca tester

 

1. Evită distragerile, alegând tool-urile potrivite

Cum se desfășoară o sesiune de studiu? De regulă începe cu planuri mari, dar după câteva minute ajungi să verifici rețelele de socializare sau e-mailul. Descoperi ceva mai interesant decât studiul care îți abate intenția de la planurile inițiale, îți creează o stare de oboseală și îți afectează concentrarea. Există tool-uri precum Freedom sau AppBlock care blochează accesul la platformele de socializare și la site-urile care-ți distrag atenția. Și sunt o modalitate clasică de motivare pentru studiu, deoarece elimină tot ceea ce îți poate distrage atenția. Toate funcționează destul de similar: blochează orice site-uri web sau aplicații pe care dorești să le blocheze, pentru un anumit timp setat de tine. Pentru a te obișnui, poți seta pentru început perioade scurte de timp și apoi să le mărești treptat.

 

2. Organizează eficient timpul, cu Tehnica Pomodoro

Celebra tehnică, creată de Francesco Cirillo în 1980, care a folosit un cronometru de bucătărie sub forma unei tomate, te poate ajuta să înveți ceea ce ți-ai propus într-un anumit timp. Iată cum funcționează:

  • Studiază timp de 25 de minute
  • Ia o pauză de 5-10 minute
  • Repetă ciclul de 4 ori
  • Ia o pauză mai lungă

Desigur, există variații ale acestei tehnici și s-ar putea să descoperi că îți plac intervalele de studiu mai scurte, sau poate că poți repeta ciclul doar de trei ori și apoi să iei o pauză mai lungă.  Pentru a te asigura că nu verifici  în mod constant ceasul, setează un cronometru atât pentru sesiunile de studiu, cât și pentru pauze. Poți profita la maximum de pauze pentru a face puțină mișcare care îți va da motivația necesară să revii. Evită pe cât posibil să te uiți la TV, o activitate statică, care nu impulsionează continuarea studiului. Tehnica Pomodoro funcționează foarte bine împreună cu tool-urile de blocare a site-urilor și aplicațiile. De exemplu, FocusMe poate fi folosit cu tehnica pomodoro. 


3. Recompensează-te după atingerea unui obiectiv

Stabilește cum vei marca fiecare victorie în studiul tău. Poți alege ceva dulce, o ieșire în oraș, un film. Poți alege să te recompensezi mai des la început, când studiul ți s eva părea poate mai dificil sau vei avea poate dificultăți în concentrare. Odată ce devii captivat de studiu sau începi să găsești mai multă motivație, poți să-ți acorzi o gratificare mai întârziată. Creează un sistem de recompense să fie eficient și personalizat pentru tine.

 

4. Alege locul care te inspiră pentru studiu

Care este acel loc din casă unde știi că te concentrezi foarte bine și care te inspiră atât de bine, încât, stând acolo ai și obținut rezultate? Alege un loc pe care-l iubești. Poate este pe un scaun preferat, un fotoliu sau un hamac. O altă alegere inspirată este o cafenea sau la bibliotecă, unde vei descoperi alți oameni care citesc, învață și lucrează în liniște. Atmosfera propice studiului te poate determina să fii eficientă în ceea ce ți-ai propus.  Oriunde s-ar afla, transformă spațiul care te inspiră în locul tău de studiu și folosește-l numai pentru învățat. Cu cât îți place mai mult să fii acolo, cu atât vei fi mai motivată să studiezi!

5. Începe cu cele mai ușoare task-uri

Cele mai dificile elemente pe care le ai de studiat te pot plicitisi și demotiva. Începe cu sarcini mai simple care îți vor oferi impulsul de care ai nevoie pentru a continua. Această abordare îți va oferi și încredere când ai impresia că nu știi nimic sau ai vrea să amâni studiul.

 

6. Revino mereu asupra motivului tău

Este ok să recunoști că, uneori, pasiunea și entuziasmul pentru un domeniu nou se pot pierde în  actul de a jongla cu aspectele practice. În practică, poți întâlni multe situații în care poate îți vine să renunți. În astfel de momente, gândește-te de ce trebuie să studiezi și de ce vrei să te descurci bine la cursul pe care îl urmezi. Îți dorești o carieră în IT? Îți dorești satisfacții în plan financiar? Îți place ceea ce faci și fiecare zi e o provocare pentru tine? Oricare ar fi motivul tău, continuă să revii la el de fiecare dată când îți este dificil să studiezi. Și chiar îl poți afișa într-un loc unde să-l vezi zilnic.
O altă opțiune este să te gândești la o perioadă în care ai fost foarte motivat: Unde ai fost? Cu cine erai? Cine sau ce te-a determinat să te simți motivat? Amintește-ți sentimentul și încearcă să-l recreezi.

 

7. Studiază în echipă

Dacă ești o persoană sociabilă, studiul individual poate părea dificil. Poate fi mult mai motivant dacă ai un grup de profesioniști alături să studiezi. Poți, de asemenea, să-ți implici profesorul în sesiuni off the record de studiu. Profesorii chiar doresc să ajute. Întreabă-i dacă tu și câțiva prieteni puteți veni mai devreme de ora cursului sau dacă vă puteți întâlni în echipă la un hackathon.

 

8. Alege acele Ted Talks care te ajută să-ți păstrezi motivația


  • The Paradox of Efficiency – Scriitorul Edward Tenner vorbește despre modul în care obsesia noastră pentru eficiență ne poate face de fapt mai puțin eficienți. Poți alege distragerile „productive”. De exemplu, în loc să stai la birou toată ziua lucrând, uneori soluția mai productivă este să te plimbi. Vei găsi și o poveste interesantă despre o plantă care trebuia să fie eficientă și să pună capăt foametei, dar a creat una dintre cele mai mari probleme în lume. 
  • How Frustration can make us more creative – Tim Harford, jurnalistul Financial Times și BBC, explică cum trebuie să câștigăm mai multă apreciere pentru micile obstacole din viața noastră, deoarece există anumite tipuri de obstacole care ne pot îmbunătăți efectiv performanța. Ne ajută să fim mai creativi. Unul dintre citatele care dă o temă de gândire este: „Doar pentru că nu-ți place, nu înseamnă că nu te ajută.”
  • The Happy Secret to Better Work – Autorul Shawn Achor are o părere diferită despre fericire și despre productivitate. Ne gândim adesea că dacă suntem mai productivi, vom deveni mai fericiți. Dar Swan argumentează contrariul – dacă suntem fericiți mai întâi, vom fi mai productivi. El spune că  „75% din succesele tale în muncă sunt determinate de nivelul tău de optimism, de sprijinul social și de capacitatea ta de a vedea stresul ca pe o provocare și nu ca pe o amenințare”.
  • How to Succeed? Get more sleep – Arianna Huffington,  co-fondatorul The Huffington Post și autor cunoscut povestește cum subestimăm importanța somnului. Ne mândrim cu orele puține de somn. „Calea către o viață mai productivă, mai inspirată și mai fericită este să dormi suficient.”, spune Arianna Huffington.

 

Ți-a plăcut articolul Vrei să devii tester? Află cum poți deprinde motivația necesară? S-ar putea să-ți placă și:

 

Cum te ajută perseverența să parcurgi un curs online

 

Ce avantaje ai când ești sincer la interviu

 

A fost util articolul? 1
tester

Leave a Reply