• 22 Mar. 2017
  • 1 min

Munca românului s-a scumpit de șapte ori mai mult ca media Uniunii Europene, dar tot suntem ieftini comparativ cu restul statelor membre

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

România a înregistrat în trimestrul patru al anului 2016 cea mai mare creştere a costului orar cu forţa de muncă din UE, de 12,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.   

Cifra e cu mult peste media europeană de 1,7%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat, citate de News.ro. În zona euro, costul orar al forţei de muncă a avansat cu 1,6%.

Creşteri mari ale acestor costuri au mai avut loc în Lituania (10,7%), Letonia (8,1%) şi Bulgaria (8%). Scăderi au fost consemnate în Grecia (-0,5%) şi Austria (-0,1%). Desigur, trebuie să avem în vedere ca e vorba de creşteri procentuale.

Principalele două componente ale costurilor forţei de muncă sunt salariile şi costurile non-salariale (anume contribuţiile sociale plătite de angajator).

În zona euro, salariul pe ora lucrată a avansat în ultimul trimestrul al anului 2016  cu 1,6%, iar componenta non-salarială cu 1,5%, comparativ cu intervalul similar din 2015.

La nivelul Uniunii Europene, salariile orare au urcat în aceeaşi perioadă cu 1,8%, iar componenta costurilor non-salariale cu 1,5%.

Dar statistica aceasta mai relevă un lucru interesant: salariile au crescut cu peste 12% în perioada analizată în România, dar şi costurile non-salariale cam cu tot atât. Adică muncitorii sunt mai bine plătiţi, dar şi angajatorii dau mai mulţi bani la stat sub formă de contribuţii care ajung în buzunarul statului.

Citește articolul întreg pe cariereonline.ro.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply