• 23 Dec. 2015
  • 2 min

Nomenclatorul de Sărbători: Nutriţionistul

Omul preocupat de hrana de Crăciun care se uită atent la cât și cum bagi la ghiozdan.

Dacă nu te-a întâmpinat deja cu un „Mamă, da’ ce tras eşti la faţă, tu sigur mănânci?”, o să-l recunoşti sigur la masă după cum îşi aruncă privirile la tine-n farfurie şi sare una-două cu sfaturi preţioase.

Profil de Nutriţionist (aka Cum să recunoşti un profesionist?)

Mda, e ruda aia care, oricum arăţi, când te vede că intri pe uşă, comentează ori că eşti foarte slab, ori că te-ai mai implinit, ori că de ce alegi să mănânci întâi aia şi nu aialaltă, ori că nu ştii tu ce-i bun pe lumea asta şi că mai bine ai încerca piftia înainte să zici că nu-ţi place.

Dacă vrei să fii sigur că ai găsit profesionistul, aşază-te la masă şi deschide conversaţia cu replica: „Nu ştiu ce e cu mine. Nu prea am mai avut poftă de mâncare în ultima vreme”. Se va da de gol instant când va dezlănţui o avalanşă de sfaturi de nutriţie, pornind cu „Ia mamă de aici, încearcă să mănânci cârnatul ăsta că-ți pune bila în mişcare” şi ajungând la sugestii de pastile pe care le-ai putea lua pentru a-ţi creşte apetitul.

Ai să vezi că până la urmă o s-ajungi la vorba sale: după ce va pompa cu mâncare în tine, o să te simţi atât de rău încât o să-i mulţumești că ţi-a dat un pumn de pastile pentru digestie care te vor salva de la obezitate.

Printre calităţile sale de profesionist Nutriţionist se remarcă:

  • Specializarea în probleme de nutriţie, obţinută de-a lungul vieţii de mesean. Ştie că mâncarea din belşug din spatele oricărui succes;
  • Abilități de comunicare uşor agresive. Spune lucrurile pe faţă până începi să vezi verde-n faţă;
  • Capacitatea de a aproxima cantităţile ideale, remarcându-se cu preponderenţă skill-ul numit „farfuria plină ochi”;
  • Convingător, motivat să le ofere pacienţilor săi consiliere cu privire la derularea şi respectarea dietei „burta plină” sau, dimpotrivă, a dietei „te-ai cam îngrăşat în ultima vreme”.

Responsabilitățile jobului (aka Ce face ăsta toată ziua?)

În primul rând, monitorizează atent toate rudele prezente la masa de Crăciun. Pune întrebări despre ce, cum şi cât bagi în tine de „arăţi în halul ăsta” şi oferă sugestii de îmbunătăţire a comportamentului nutriţional. După caz, te poate îndemna să mai bagi o sarma, chiar dacă nu mai poţi nici să te uiţi la ele, sau s-o laşi mai moale cu cozonacul că doar ştii şi tu că se pune pe coapse.

Urmărește evoluţia stării de sănătate a rudelor prin evaluări telefonice periodice. Te sună să vadă dacă „tot aşa carne şi os eşti” sau dacă „ai mai fost la sală să mai tonifici şi tu colăceii ăia”.

Participă la toate mesele şi întâlnirile din familie, unde îi place să vorbească despre obiceiurile alimentare ale altora, despre ce e bine să mănânci şi ce nu şi despre reţetele pe care insistă să le încerci şi tu.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply