• 17 Feb. 2016
  • 7 min

O familie de antreprenori din Hunedoara conduce un business în topul Trip Advisor

Virginia, Sorin şi Horia, sau familia Szabo, sunt gazdele Conacului Archia. De şase ani, oaspeţii conacului devin prietenii lor. Recunoaşterea serviciilor de calitate vine din partea vizitatorilor celui mai mare site de turism din lume: Trip Advisor.

Pe Horia Szabo l-am descoperit întâmplător în 2015, după ce un prieten apreciase business-ul său pe Trip Advisor. Am parcurs cu atenţie impresiile vizitatorilor care erau încântaţi de şederea la Conacul Archia: Lovely“ (Minunat), Beautiful hotel, nice staff, best place in Deva“ (Un hotel frumos, cu personal drăguţ, cel mai bun loc din Deva), Pleasing stop“ (O şedere plăcută), Well worth the visit! (Merită din plin vizita). Dar ceea ce m-a impresionat au fost răspunsurile personalizate oferite de Horia Szabo, director de marketing la Conacul Archia. Fiecare apreciere la adresa conacului este răsplătită cu mulţumiri calde şi cu o nouă invitaţie la momentele frumoase petrecute alături de familia Szabo, gazda conacului.

Descoperirea a continuat cu accesarea site-ului şi a paginii de Facebook, unde am simţit că intru într-o familie primitoare. Abordarea prietenoasă, textul şi imaginile sunt gata să-ţi facă poftă de un desert pregătit în casă, de un sirop de brad, dar şi de somnul în una dintre camerele cu nume de flori. Horia a răspuns la interviu cu aceeaşi căldură şi bucurie mai ales că subiectul e unul preferat: familia sa.

familia szabo conacul archia

Virginia, Sorin şi Horia fac echipă bună în familie



Virginia Szabo, mama lui Horia Szabo, este de profesie inginer mecanic, iar soţul său, Sorin Szabo este miner. După revoluţie, prin 1993, au deschis un business în confecţii textile. O fabrică în Deva.

 

Când tata a deschis prima fabrică de confecţii a cumpărat o parte din terenul de la Archia pentru a putea gira la bancă. Cu timpul s-a îndrăgostit de acest loc şi a continuat să cumpere teren, declară Horia Szabo.

 

În anul 2000 au deschis o fabrică şi în Hunedoara. Au lucrat în confecţii aproape 20 de ani şi au avut o echipă de 1.200 de angajaţi, însă au fost nevoiţi să vândă business-urile din cauza situaţiei economice din România.  


Pe terenul cumpărat în satul Archia dăinuia clădirea unui fost C.A.P. pe fundaţia căruia a fost construit Conacul Archia. În apropiere, familia Szabo a construit şi Vila de peste râu toate într-un loc nobil si frumos, unde soarele îţi încântă privirile cu un spectacol de culori la răsărit şi apus. În 2004, domnul Szabo a dat contur pasiunii sale pentru cai şi a construit grajdurile conacului care azi adăpostesc cai şi ponei simpatici. 

 

Ideea unui conac în satul Archia a pornit de la un principiu pe care părinţii mei îl au, declară Horia. Nu merită să avem un bun dacă nu produce nimic. Aşa am depus actele prin 2005 pentru un fond european (SAPARD – 200.000 euro) pe care l-am şi obţinut şi care ne-a ajuns doar pe o măsea în construcţia conacului“, îşi aminteşte tânărul antreprenor.

 

Horia Szabo a crescut în spiritul antreprenorial al familiei. Absolvent al Academiei de Studii Economice Bucureşti, a coordonat din 2009 un magazin de articole vestimentare pentru copii, apoi din 2012 a fost social media manager pentru campaniile electorale ale deputaţilor din judeţul Braşov. În paralel, se ocupa şi de conacul familiei, iar experienţa din social media a dat startul pentru un business prosper în familie.



Investiţie de 1 milion de euro

Investiţia ajunge probabil la peste 1 milion de euro. Avem şi câteva credite. Nu o să uit niciodată cum stăteam în conac în primele patru luni de zile şi nu intra nimeni. Eram noi şi atât! Nu a fost simplu deloc, mai ales când îţi investeşti toţi banii în acest business şi mai este şi an de criză. Am reuşit să stabilizăm conacul din punctul de vedere al cash flow-ului în luna martie 2009, exact după Paşti (noi am deschis în noiembrie 2008) şi de atunci nu ne-am mai uitat înapoi. Putem spune că am simţit cu adevărat că business-ul nostru a devenit interesant din punct de vedere financiar prin anul 2014. Dacă cineva să gândeşte la un business de acest gen trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, lucru valabil în orice domeniu“, declară Horia Szabo.

 

familia szabo conacul archia 2

Horia ia pulsul online-ului şi îl transmite întregii echipe de la Conacul Archia


Lecţiile antreprenoriatului şi dorinţa de a face lucrurile bine

Horia Szabo şi părinţii săi povestesc că nu a avut experienţă deloc în acest tip de business. Totul au învăţat pe pielea lor! Au citit, au studiat, s-au uitat la alţii şi au pus în practică. Fiecare din familie pe domeniul lui. L-am întrebat pe Horia ce a învăţat din experienţa antreprenoriatului. A zâmbit. Experienţele plăcute şi mai puţin plăcute au fost lecţiile cele mai importante: Dar ce nu am învăţat! Noi venim dintr-un business în care negociai o dată, băteai palma pe un contract de lungă durată, dacă făceai marfa corect şi la timp primeai banii! Aici nu mai este deloc la fel! Aici interacţionezi direct cu clientul, faci oferta, negociezi, îl faci să se simtă bine, ceri feedback şi după o iei de la capăt. Totul se întâmplă pe durata a câteva ore. Totul se bazează pe customer service! Putem spune că antreprenoriatul ne-a educat şi suntem extrem de recunoscători de acest lucru.

 

Autorităţile şi personalul, două mari provocări în business

Au ales un domeniu în care au parte de provocări zilnic. Una dintre ele este lipsa suportului din partea autorităţilor: Îi înţelegem şi pe ei că tehnologia şi antreprenorii se mişcă prea repede, dar este momentul să se trezească. Turismul chiar are nevoie de autorităţi în aceste momente, declară Horia Szabo.

O altă provocare este personalul specializat: Din păcate din ce în ce mai mulţi tineri pleacă din ţară, iar nouă, la Conacul Archia, ne plac tinerii. Ne dau energie! Prefer de zece ori să angajez un tânăr care nu ştie nimic, dar are suflet bun şi dorinţa de a munci decât un profesionist în vârstă care crede că le ştie pe toate, adaugă Horia Szabo.

 

Investesc în angajaţi la fel ca în ei înşişi

Avem o relaţie foarte bună cu angajaţii! Chiar dacă am spus că una dintre provocările cele mai mari ale noastre sunt oamenii cu care lucrăm, tot aceştia sunt şi cei mai importanţi pentru noi. Din fericire, avem persoane care sunt alături de noi de cinci ani. Despărţirea de un angajat este ca şi despărţirea de propria familie!

Cum reuşim să-i fidelizam? Încercăm să le oferim valoare! Toate cursurile pe care le fac eu încerc să le aduc şi în organizaţia noastră! Mi se umple sufletul de bucurie când îi văd că se dezvoltă şi devin mai bun! Pasul meu următor este să-i fac pe toţi să înveţe să folosească online-ul cât mai eficient! Cred că aici este viitorul, iar a şti să foloseşti un calculator şi internetul face parte din aşa-zişii 7 ani de acasă!

conacul archia
Maeştrii concediilor în familie în Topul Trip Advisor

De trei ani, antreprenorii primesc din partea celui mai mare site de turism din lume, Trip Advisor, Certificatul Excelenţei. Din cele 181 impresii, 143 au rating excelent pentru experienţe memorabile tratate cu profesionalism şi cu prietenie de gazde. L-am întrebat pe Horia Szabo care este secretul, ce face concret pentru ca oaspeţii să fie mulţumiţi de sejururile petrecute la conac: Iubim enom oamenii care ne calcă pragul! Noi credem foarte mult în interacţiunea umană! Oaspeţii devin automat sursa noastră de energie! Vrem să-i cunoaştem, să le aflăm poveştile şi cred că şi ei vor să cunoască povestea noastră! Asta cerem şi echipei noastre! Noi, personal, interacţionăm cu aproximativ 70% dintre oamenii care ne calcă pragul şi cu 30% din aceştia rămânem prieteni, în sensul că ieşim la cafea când ajungem la ei în oraş. Există cazuri în care ne-au rămas prieteni atât de buni încât am făcut concedii împreună! Cred că ingredientul este interacţiunea umană!

 

horia szabo conacul archia

Team building-urile la Conacul Archia sunt memorabile

Team building de cinci zile, fără oprire   

La capitolul team building, Horia Szabo ar vorbi două zile. E gazda care ştie să intuiască şi să se plieze pe dorinţele oaspeţilor. Pe domeniul conacului, corporatiştii pot face cursuri de echitaţie, picnicuri şi focuri de tabără. Dacă le place turismul, judeţul Hunedoara este probabil zona cu cea mai mare densitate de obiective turistice pe metru pătrat din ţară! Aş putea să aduc un grup şi să-l ţin aici cinci zile fără să vizităm de două ori aceleaşi obiective. De la Castelul Huniazilor, la Cetatea Devei, de la Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana, la Mănăstirea Prislop, de la minele de aur de la Roşia Montana la muzeul Aurului din Brad, pe toate le găseşti la noi în judeţ. Pentru adrenalină, adăugăm drumeţiile în munţii Retezat şi excursiile off road cu jeep-urile. Aaa! Şi să nu uit, facem nişte petreceri de neuitat, le numim tailored parties pentru că sunt exact aaşa cum îşi doresc oaspeţii noştri, declară Horia Szabo.
Una dintre cele mai grozave petreceri pentru corporatişti începe vineri seara cu friptură la proţap şi bar exterior, urmează sâmbăta cu programe de training care includ jocuri şi activităţi, iar seara se termină cu o petrecere pe cinste în cort. Pentru duminică, Horia plănuieşte Treasure Hunt (căutarea comorii lui Decebal), fie pe domeniul Archia, fie în Ţara Haţegului unde se spune că ar fi ascunsă această comoară.  

 

conacul archia

Conacul Archia este modernizat în fiecare an pe placul turiştilor

Evenimente corporate şi cazare în camere nobile sau vesele

Pentru evenimente corporate, Conacul Archia este pregătit cu tot ceea ce înseamnă logistică. Are trei pavilioane pe domeniul conacului şi o sală de conferinţe mai mică în conac unde pot organiza orice tip de eveniment de la 10 la 300 de persoane. Toate sălile sunt echipate cu proiector, sonorizare, microfoane. Din punctul de vedere al meniului gazdele sunt pregătite cu bufet suedez şi coffee break-uri. Relaxarea e garantată, la fel şi inspiraţia în camera Levănţică, camera Flori de câmp sau camera Floarea Soarelui. Pentru oaspeţii mai serioşi există Camera Englezesc sau camera Transilvania. În total sunt 17 camere şi două căsuţe de lemn.

 

conacul archia2

Echitaţia, pasiunea familiei Szabo

 

Evenimentele la conac, gestionate cu tact în familie

Business-urile în familie sunt foarte frumoase, din exterior, glumeşte Horia Szabo. Încercăm să stăm fiecare pe domeniul care i se potriveşte cel mai bine.  Eu sunt pasionat de marketing şi de organizări de evenimente, prin urmare aici îmi petrec cel mai mult timp. Tatălui meu i-a plăcut întotdeauna să construiască, el se ocupă de investiţii, iar mama este cu design-ul, cu management-ul conacului şi tot ce ţine de imagine.

 

Avantajele unui business în familie

Probabil cel mai mare avantaj este că eşti acasă. Eu consider că familia este cel mai important lucru pe care îl avem pe această pământ! Părinţii sunt persoanele care o să te iubească indiferent de situaţie. Cred că acest lucru îţi oferă confortul mintal de care ai nevoie pentru a face orice! Până la urmă orice s-ar întâmpla în viaţă tot iubirea este cea mai importantă!, apreciază gazda conacului Archia, Horia Szabo.

Cum îşi atrag clienţii

Pentru B2C (business to consumer, n.r.: business către consumator), social media a fost întotdeauna pe primul loc. Horia a adus Conacul Archia pe toate reţelele de socializare: Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat! E pasionat de tot ceea ce înseamnă marketing online şi îşi dedică o bună parte din timp în această zonă. Pentru B2B (business to business) a funcţionat foarte bine word of mouth, email marketing şi socializări la diferite evenimente.

 

Idei pentru un business nou

Dacă ar fi să o luaţi de la început cu un nou proiect, ce v-ar plăcea să faceţi?, l-am întrebat pe Horia Szabo. Hmm. Probabil dacă ar fi să vindem acum conacul eu, personal, m-aş apuca de un business online. Dar nu cred că aş putea să stau departe de organizarea de evenimente. Este ca un drog, când te prinde greu te mai laşi de el!

 

A fost util articolul? 2
antreprenoriatteam building

Leave a Reply