• 15 Oct. 2021
  • 3 min

Obiceiuri de bază pentru o cât mai bună productivitate

Obiceiuri de bază pentru o cât mai bună productivitate

De ceva vreme încoace, productivitatea este un subiect tot mai dezbătut în mediile corporate. Se testează și se aplică diferite metode pentru a se descoperi ce anume funcționează, ce oferă acel kick în materie de productivitate de care e nevoie pentru a duce la bun sfârșit toate sarcinile.

Productivitatea crescută este un element-cheie pentru orice om care-și dorește să facă performanță atât în viața lui personală, cât și în cea profesională. Iată câteva idei de care te poți folosi pentru a munci mai bine, mai plăcut, mai eficient sau, într-un cuvânt, mai productiv.

 

1. Găsește-ți un loc de unde dai randament!

Dacă ai privilegiul de a lucra în afara unui birou în fiecare zi, descoperă acel loc în care îți face foarte multă plăcere să stai și să lucrezi neîntrerupt preț de ore bune. Poate fi vorba de biroul de acasă, de o cafenea sau de un spațiu în aer liber (când vremea permite). Vei ști că ai descoperit acel loc atunci când simți în fiecare zi nevoia de a reveni, de a deschide laptopul și de a te apucă de muncă.

 

2. Lucrează, pe cât posibil, în aceleași intervale orare!

Stabilește-ți un interval orar zilnic pe care îl vei dedica lucrului neîntrerupt care să-ți permită să realizezi sarcinile pe care ți le propui și care să fie flexibil, dar care să înceapă, pe cât posibil, la aceeași oră în fiecare zi. Astfel, sincronizat cu un loc care te atrage, acest program îți va oferi eficiență și disciplină în munca ta. Cu cât vei fi mai consecvent în respectarea acestui interval, cu atât mai mult creierul tău se va obișnui să lucreze la capacitate maximă între orele respective, iar tu te vei bucura de productivitate crescută. E foarte important să găsești un interval care să ți se potrivească, de exemplu 3-4 ore dimineață, după antrenamentul fizic, sau poate 3-4 ore după-amiaza sau seara. Odată ce vei găsi ceea ce funcționează pentru tine și îți vei obișnui creierul să lucreze la capacitate maximă în acel interval, va deveni din ce în ce mai ușor să bifezi sarcinile de îndeplinit de pe lista ta, zi de zi.

 

3. Creează-ți un ritual pentru mai multă productivitate

Ritualurile (asociate în mare parte cu rutina creată de un obicei) te ajută să-ți găsești un ritm de lucru și îți oferă avantaje nenumărate. Un ritual poate fi să comanzi cafeaua preferată, apoi să deschizi laptopul și să te cufunzi în munca ta. Un altul poate fi să citești câteva pagini dintr-o carte care să te inspire și apoi să te apuci de sarcinile stabilite. Experimentează, distrează-te și descoperă ce funcționează pentru tine. Fă din asta un ritual al tău care să fie un declanșator pentru creierul tău pentru a reuși să lucrezi la capacitate maximă atunci când stabilești tu. Cea mai bună parte este că ritualurile nu depind nici de locuri, nici de intervale, așa că te vei putea folosi de avantajul enorm pe care îl oferă ori de câte ori este necesar, oriunde este necesar.

 

4. Antrenează-ți mintea să spună și „nu”

Potrivit cercetărilor efectuate de Morten Hansen, profesor la UC Berkeley și autorul cărții „Great at Work: How Top Performers Do Less, Work Better, and Achieve More”, învățând să spui nu îți mai reduci din obligații și te vei concentra mai bine pe ce ai de făcut. În plus, cei cărora le vine greu să refuze un task sau o întâlnire au mai multe șanse să se confrunte cu stres, epuizare și chiar depresie. Regretatul Steve Jobs a fost și el un mare susținător al acestei strategii. La Conferința Apple Worldwide Developers din 1997, Jobs a făcut următoarea remarcă:

Oamenii cred că a te concentra înseamnă să spui da lucrului pe care trebuie să te axezi. Dar nu asta înseamnă. Înseamnă să spui nu sutelor de alte idei bune care există. Trebuie să alegi cu atenție. De fapt, sunt la fel de mândru de lucrurile pe care nu le-am făcut, cum sunt și de lucrurile pe care le-am făcut.

 

5. Gestionează-ți și energia (nu doar timpul)!

Gestionarea timpului este o parte importantă dacă-ți propui să-ți sporești productivitatea. Multe dintre obiceiurile care țin de productivitate vorbesc despre acest aspect. Dar la fel de importantă – și adeseori trecută cu vederea – este și gestionarea energiei.

Dacă ești epuizat și abia mai poți gândi, nu contează câte ore mai rămân din zi pentru că nu le vei putea folosi productiv. Aceasta este logica din spatele recomandării de a aborda sarcinile dificile la început de zi. Jason Fried, fondator și CEO al Basecamp, spune că:

Deși oamenii susțin adeseori că nu au suficient timp, amintește-ți că vei avea întotdeauna mai puțină atenție decât timp.

Oamenii cu un grad sporit de productivitate știu că nu este suficient să ai timp să faci lucruri. Gestionarea energiei – pentru a te asigura că abordezi cele mai intense sarcini când ai încă energia pentru ele – este un truc important pentru a deveni productiv.

 

Ți-a plăcut acest articol despre obiceiuri care te ajută să-ți sporești productivitatea? Citește și:

Cum stăm la capitolul oportunități de angajare

eJobs are acum un nou look. Vezi cum te ajută platforma să obții un job!

Performanță sub lupă: ce trebuie urmărit în atingerea succesului

 

A fost util articolul? 6
obiceiuri productivitateproductivitate

Leave a Reply