Reclamele tiparite au in general patru parti scrise — titlu, copie suport, chemare la actiune si numele companiei. Acestea sunt de obicei mai importante decat copia […]
Reclamele tiparite au in general patru parti scrise — titlu, copie suport, chemare la actiune si numele companiei. Acestea sunt de obicei mai importante decat copia deoarece sunt mai eficiente in atragerea atentiei cititorilor si iti poate prezenta imediat produsul sau serviciul intr-un mod dramatic sau care motiveaza. Doar daca nu vinzi propria lucrare de arta sau fotografii, vizualizarile pe care le vei folosi vor fi ori desene sau fotografii de la furnizorii tai sau lucrari de arta fara drepturi de autor (clip art) gasite in cartile clip-art si imaginile decupate din programele de computer. Asadar alege cea mai puternica vizualizare dintre ele ” cea care atrage cel mai mult privirile si explica cel mai bine ce vinzi”si treci la copie.
Cel mai proeminent fragment de copiere – titlul, nu trebuie numai sa functioneze cu vizualizarea ta, amplificandu-i intelesul, dar sa atraga atentia cu un cuvant, expresie sau propozitie care sa proclame beneficiile pentru piata tinta. Un expert a scris ca titlul este acel ceva care schimba parerea, comentariul care are cel mai mare efect in vanzari pe care il faci inainte sa parasesti biroul unui posibil client care pana atunci a raspuns numai negativ. Altii indica spre eficacitatea titlurilor standard “Vanzari”, “Gratuit” si “Cumpara acum si economisteste.”
Colecteaza idei care ti se potrivesc de la agentii tai de vanzari, din publicitatea din dosarul tau, si din carti de publicitate. Si aminteste-ti ca nu cuvintele vand atat de mult dar ideile pe care le exprima; stabileste-ti mesajul si apoi gaseste cuvinte care sa il exprime.
Sub titlu suportul copie explica premiza titlului si adauga beneficii secundare sau siguranta ca cititorii vor fii suspiciosi in legatura cu titlul, cum ar fii siguranta al aceleiasi calitati bune cand oferi un “pret nou mai mic.” La sfarsitul acestei copii, ca o semnatura, este o chemare la actiune impulsionand cititorul sa raspunda (“Suna pentru o programare astazi,” sau “Vanzarea se termina pe 21 martie”).
Numele companiei tale asezat de obicei la sfarsitul reclamei trebuie sa iti includa adresa si numarul de telefon. Scrie numarul de telefon mai mare pentru a stimula raspunsul prin telefon. Adauga numele unei intersectii adresei tale(ex. “5730 Sheridan, La Monte”) daca ai o afacere noua sau daca din alte motive oamenii ar avea dificultati in a te gasi.
Urmatorul pas este combinarea tuturor acestor elemente vizuale si ale copiei itnr-o reclama care sa atraga privirea si care sa fie usor de citit, in formatul stipulat de publicatie. Este mai bine sa studiezi publicitatea din acea publicatie in avans si sa te gandesti cum ar trebui sa arate reclama ta pentru a se evidentia in pagina. Experimenteaza cu diverse idei de aranjare in pagina redate printr-o schita si apoi potriveste-ti reclama pentru a se incadra in formatul pe care il preferi. Bineinteles, este recomandabil daca nu imperativ, ca atunci cand va faceti reclamele in propria firma, ca cel care va compune aceste reclame sa aibe experienta in design. Tehnica este ceruta pentru ca o reclama sa arate bine dar calitatea acesteia trebuie sa concureze favorabil cu altele care apar in publicatie.
Este deasemenea o idee buna sa pregatesti reclama cu mult inaintea termenului limita. In acest fel o poti pune deoparte pentru cateva zile si apoi sa o revezi printr-o perspectiva noua cat inca mai exista timp sa faci revizuiri.
Ca un control final aseaza reclama pe o pagina a publicatiei in care va aparea si asigura-te ca se va evidentia de articolele si reclamele de pe acea pagina.