• 11 Apr. 2016
  • 4 min

Performanță feminină într-un domeniu dominat de bărbați

Cătălina Dinu_poză

Cătălina Dinu, un tânăr manager din cadrul Microsoft România, este exemplul perfect pentru femeile care fac performanțe în IT, un domeniu dominat de bărbați.

Cătălina Dinu, 31 de ani, lucrează de opt ani la Microsoft România, după ce, la începutul carierei nu știa că poate să copieze un document cu ajutorul combinațiilor de taste CTRL plus C și CTRL plus V. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București, secția engleză-spaniolă, dar tot parcursul său profesional de până acum este legat de tehnologie. Conduce, din poziția de support engineering manager, o echipă de 25 de ingineri de suport și i-ar plăcea să-l întâlnească pe Bill Gates, fondatorul Microsoft și unul dintre oamenii pe care îi admiră cel mai mult.

eJobs: Ce presupune jobul tău?

 

Cătălina Dinu: Ca support engineering manager sunt managerul unei echipe de ingineri de suport. Sunt 25 de oameni în echipa pe care o conduc și fiecare dintre ei oferă suport pe diverse produse software. Echipa se află în România, dar noi deservim clienți din Franța.

eJobs : Ești mai mult un manager tehnic sau un manager „de oameni”?

 

Cătălina Dinu: Inginerii pe care îi coordonez oferă suport pe șase tehnologii și mi-ar fi greu să cunosc șase tehnologii. Totuși, cunosc câte puțin din specificațiile fiecărei tehnologii, dar acopăr mai mult lucrurile ce țin de dezvoltarea profesională a oamenilor.

De exemplu, eu sunt cea care angajează oameni în echipa mea. Nu mă aștept să găsesc tot timpul candidați seniori din punct de vedere al nivelului de expertiză tehnică, dar evaluez mereu potențialul oamenilor. După ce aceștia ajung în organizație, mă ocup de dezvoltarea lor profesională. Mă asigur că această perioadă de început este acoperită din punct de vedere tehnic, îi ofer omului nou sosit un mentor și discutăm un plan de dezvoltare pe care trebuie să-l urmeze.

De asemenea, eu trebuie să mă asigur că oamenii din echipa mea beneficiază de toate resursele pentru a ajunge la nivelul de carieră pe care doresc să-l atingă.

eJobs: Ca manager, ești apropiată de oameni sau preferi să folosești un stil autoritar?

 

Cătălina Dinu: Mie îmi place să fiu apropiată de oamenii din echipa mea. Mulți dintre colegii mei îmi spun că mă percep ca pe o colegă și nu ca pe un manager.

eJobs: Cum ai ajuns să lucrezi în IT?

 

Cătălina Dinu: Limbile străine m-au ajutat să îmi găsesc un job în IT. Când eram la master, am văzut, într-o revistă studențească, un anunț de angajare pentru un job într-un help desk. La acel job m-a atras faptul că puteam să folosesc limbile străine pe care le știam, chiar dacă erau și cerințe minime pe zona de IT. Când am ajuns în acel help desk eram atât de începătoare în ceea ce privește partea tehnică, încât nu știam că poți să faci „copy” și „paste” cu ajutorul combinațiilor de taste CTRL plus C și CTRL plus V. Dar am învățat continuu și, la un moment dat, am simțit că este momentul să fac o schimbare. Și așa am candidat pentru un job la Microsoft. În aplicația mea, am scris că vreau să ajung la Microsoft pentru că îmi doresc un <<next step>> (pas înainte – trad.) în carieră. La unul dintre interviurile de angajare, când cei de la Microsoft m-au întrebat de ce vreau un <<next step>> în carieră, le-am răspuns că doresc să ajung la acel nivel de cunosținte tehnice care să îmi permită să controlez o aplicație din cheile de registru și nu neapărat din interfață.  Și, în timp, am reușit să fac lucrul acesta.

Din momentul în care m-am angajat în acel help desk, tehnologia a început să mi se pară fascinantă. Eu avusesem destul de târziu contact cu tehnologia. Dar, cu timpul, a devenit din ce în ce mai interesant cum se leagă un lucru de altul în tehnologie.

eJobs: Cum a fost mutarea de la un help desk la Microsoft?

 

Cătălina Dinu: A fost o schimbare majoră în cariera mea. În help desk urmăream un set strict și limitat de pași și, dacă problema nu era rezolvată, acolo se termina partea mea. Pe când aici, la Microsoft, intram mult mai mult în profunzimea problemelor, eram responsabilă de un caz, de gestionarea problemei clientului, de la început și până la sfârșit.

eJobs: Ți-a fost greu să te impui ca femeie în IT, un domeniu dominat de bărbați?

 

Cătălina Dinu: Deloc. La jobul pe care l-am avut înainte de Microsoft am fost, la un moment dat, singura fată din echipă. Și nu am simțit că am vreo problemă în a mă integra. La fel s-a întâmplat și la Microsoft, în sensul că nu am avut o problemă de integrare.

Cătălina Dinu

Cătălina Dinu, o femeie puternică, într-un domeniu domeniu dominat de bărbați.

eJobs: Ce particularități au femeile și bărbații din Microsoft România?

 

Cătălina Dinu: Nu aș putea spune că există diferențe între bărbații și femeile din Microsoft.

eJobs: Marile companii de IT din întreaga lume au fost înființate de bărbați, iar exemplul cel mai bun este chiar Microsoft. De ce crezi că nu avem în IT și femei care să fi reușit să construiască o companie foarte mare, precum Microsoft, de exemplu?

 

Cătălina Dinu: Cred că femeile din IT sunt la fel de creative ca bărbații din IT. Dar poate că femeile din IT nu au curajul pe care îl au bărbații când vine vorba de asumarea unui risc.

eJobs: Te-ai gândit vreodată la posibilitatea de a deveni antreprenor?

 

Cătălina Dinu: Da. M-am gândit. Aș vrea să-mi deschid o grădiniță particulară. Asta este ceea ce mi-aș dori. În momentul în care o să ajung la apogeul profesional în IT, poate că o să ies din domeniu și o să mă ocup de o chestie de genul ăsta. Ca să fac pasul acesta îmi trebuie bani, relații și alte resurse pe care nu cred că le am, deocamdată.

eJobs: Ce planuri profesionale ai?

 

Cătălina Dinu: De când sunt la Microsoft am progresat constant. Și mai am foarte multe lucruri de făcut, atât cu mine, cât și cu echipa mea. Personal, îmi doresc să mă îndrept mai mult către zona de business. Acum sunt mai mult un people manager.

eJobs: Pe profilul tău realizat pe rețeaua de socializare profesională LinkedIn scrie că îl admiri pe Bill Gates. Ce i-ai spune dacă l-ai întâlni?

 

Cătălina Dinu: În primul rând, cred că mi-ar tremura foarte tare picioarele. În al doilea rând, i-aș spune că îl admir foarte tare din punct de vedere al priorităților pe care înțeleg eu că și le-a setat. El a fost concentrat foarte mult timp pe partea profesională. A creat compania Microsoft, a dus-o acolo unde a dorit să fie, apoi s-a retras și se ocupă de ceea ce cred eu că este acum prioritar pentru el, adică actele caritabile. Dacă l-aș întâlni, l-aș întreba dacă i-a fost greu să lase Microsoft pe mâna altcuiva.

eJobs: Ce pasiuni ai?

 

Cătălina Dinu: În afara biroului sunt o tipă obișnuită. Îmi place la nebunie să gătesc și chiar m-am înscris la niște cursuri de gătit, care o să înceapă în mai. Gătesc orice, de la mâncăruri tradiționale românești, până la lucruri sofisticate din bucătăria internațională și chiar dulciuri. În afară de gătit, îmi mai place să pictez. Am început acum vreo trei ani, urmărind niște șabloane, cu niște chestii foarte simple. Pictura mă relaxează foarte mult.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply