• 25 Sep. 2023
  • 4 min

Abilitățile care nu ar trebui să-ți lipsească în perioada de probă

perioada de proba

Tocmai ți-ai schimbat jobul sau ai în plan să faci acest lucru? Ia în calcul că după angajare intri perioada de proba care poate fi cuprinsă între 90 de zile (pentru funcțiile de execuție) și 120 de zile (pentru funcțiile de conducere). Și această perioadă îți poate da emoții.

Iar lipsa de încredere se poate răsfrânge și în perioada de proba. Însă nu ar trebui să-ți pună probleme dacă investești în dezvoltarea unor abilități-cheie care să te ajute să gestionezi începuturile. Iată care sunt acestea! 

 

Ascultă activ și arată dorința de învățare

Obiectivul tău principal în perioada de probă este formarea și da, ar trebui să fii ca un burete care absoarbe informații și deprinde experiență. Pentru asta este important să asculți activ, să acorzi atenție la ceea ce spun superiorii și colegii și să pui întrebări. Ascultarea activa este și o modalitate prin care poți crea relații bazate pe încredere și chiar poți aplana conflicte, prin înțelegerea perspectivelor celorlalți. În plus, te ajută să ai și mai multă încredere în tine.

Este important să fii și înțelegător cu abilitatea ta de ascultare activă. Aceasta poate varia de la o persoană la alta și chiar există statistici care spun că oamenii își petrec între 70% -80% din ziua lor implicați într-o formă de comunicare și doar 55% din timpul lor este dedicat ascultării. Nu se știe însă dacă în acest timp ascultă activ.

Partea bună este că ascultarea activa poate fi dobândită acordându-i timp și răbdare. Este important să știi ce trebuie să faci pentru a deveni un ascultător mai bun. Primul pas este să înțelegi abilitățile care te pot ajuta să dezvolți ascultarea activă:

Atitudinea

Vine din înțelegerea faptului că este important să respecți ceea ce spun ceilalți, pentru că poți învăța ceva nou de la ei chiar dacă ai păreri sau sentimente puternice înainte de a începe discuția. Astfel vei putea să privești dincolo de noțiunile preconcepute și să devii un ascultător și mai bun.

Atenția

Pentru a fi un bun ascultător, trebuie să ai o atenție bună. Dar este mai ușor de spus decât de făcut. De multe ori îți poți distrage atenția ușor, mutând focusul pe gadget-uri, mesaje, notificări. De aceea este important să-ți exersezi atenția prin jocuri de gândire, prin puzzle-uri sau prin meditație.

Adaptarea

Să asculți activ înseamnă să-ți păstrezi o minte deschisă, chiar dacă este dificil să înțelegi ceea ce spune partenerul sau dacă discuția se îndreaptă într-o direcție monotonă. Gândește-te că ți-ai luat un timp pentru această discuție și contează să-l investești cât de bine posibil, adaptându-te situației și rămânând prezent în discuție.

Cum asculți activ în timpul perioadei de probă și nu numai: 

  • Menține contactul vizual cu interlocutorul și păstrează toate distragerile deoparte;
  • Evită să întrerupi interlocutorul, astfel poți avea o imagine mai clară despre punctul său de vedere; 
  • Asigură-te că înțelegi despre ce e vorba și ghidează persoana din față să mențină discuția despre subiectul comunicat;
  • Fii empatic față de interlocutorul tău; 
  • Oferă feedback în mod regulat. Arată că înțelegi discuția prin comportamentul nonverbal și prin întrebări.

Adoptă o abordare sănătoasă și pozitivă

În perioada de probă, echipa este mai atentă la ceea ce faci și asta ar putea fi un motiv de stres pentru tine. Dar nu ar trebui să te descurajezi sau să fii dezamăgit. Mai important este să înțelegi situația și să ai o imagine de ansamblu. Managerul, dar și colegii au și ei responsabilități, printre care și cea de a evalua și de a comunica dacă ești omul potrivit alături de care pot lucra și obține rezultate. De aceea este esențial să fii mai degrabă proactiv (să preiei task-urile cu pozitivism și să te implici în rezolvarea acestora) decât reactiv.

 

Lucrează în echipă

Oricât ai fi de specializat într-o anumită profesie, ai nevoie să cunoști „bucătăria”  companiei. Și, da, este ok ca în primele săptămâni să rezolvi task-urile și să ceri detalii și feedback.  Nu este o dovadă că nu te descurci singur, dar sunt situații legate, de exemplu, de lucrul cu clienții pe care le poți afla pe măsură ce te confrunți cu anumite situații. Discută constant cu ai tăi colegii și cu managerii pentru a-ți face treaba mai bine!

 

Fii deschis la feedback și critici

Feedback-ul te va ajuta să afli la ce se așteaptă colegii tăi de la tine și este un pas important în cariera ta să-l ceri, să-l cauți și să-l accepți cu grație. Folosește feedback-ul pozitiv ca motivație pentru a-ți menține ritmul și stilul de lucru și feedback-ul negativ ca o oportunitate pentru a-ți îmbunătăți rezultatele.

 

Pune în practică abilitățile de evaluare

Pentru a-ți menține ritmul de învățare, notează la începutul perioadei de probă obiectivele pe care ți le propui. Bifează ori de câte ori le atingi, o mișcare bună pentru a-ți păstra motivația în acest timp.

 

Atenția pentru tine, una dintre cele mai importante abilități

De obicei, în perioada de proba, nu numai că ai o mulțime de sarcini noi de învățat, dar ai și colegi noi de impresionat. Și ai putea fi tentat să lași cursa pentru prima impresie să te copleșească. Însă tu ești cel mai important actor și este esențial să conștientizezi că stresul îți poate afecta semnificativ performanța. Iată cum poți avea grijă de tine în perioada de probă.

Ia lucrurile cu calm. Te-ai putea concentra asupra erorilor minore pe care e firesc să le faci în primele săptămâni. La urma urmei, ești pe o curbă de învățare și e normal să faci greșeli. E mult mai constructiv să accepți criticile și să faci un efort pentru a învăța din greșeli. 

Amintește-ți de tine. Ia pauze regulate de la device-uri, ai grijă să mănânci sănătos și să dormi bine. Astfel îți poți spori energia și îți poți menține mintea antrenată.

Acordă atenție și vieții tale personale. În primele săptămâni ai putea fi tentat să direcționezi toată energia către muncă și să furi practic din timpul cu familia sau din timpul în care faci ceea ce-ți place. Și asta ar putea spori și mai mult stresul, ai putea începe task-urile de la noul job cu o stare de nervozitate. Așa că e important să-ți respecți timpul liber și să te bucuri de un hobby sau măcar de o plimbare liniștită.

Gestionează stresul cu ajutorul prietenilor virtuali. Dacă simți că ești copleșit de situație, concentrează-te mai mult pe meditație și pe respirația profundă. 

Menține o stare de spirit pozitivă. Ai încredere în abilitățile tale și demonstrează-le pas cu pas. 

Perioada de proba poate să fie chiar o experiență frumoasă și constructivă dacă dezvolți abilități care te vor ajuta atât în relația cu ai tăi colegi și manageri, cât și în relația cu tine. Contează mult să înțelegi această perioadă și să te adaptezi în funcție și de feedback-ul primit.

Dacă nu ai găsit încă locul de muncă potrivit, eJobs îți face drumul mai ușor. De un singur lucru mai ai nevoie. Adu curajul de a încerca ceva nou! 

 

Ți-a plăcut articolul despre abilitățile necesare în perioada de proba? S-ar putea să-ți placă și:

Ce pași să urmezi pentru a obține un job de vară 

5 capcane care-ți limitează dezvoltarea profesională și cum le depășești

 

 

 

A fost util articolul? 18
abilitatiascultarea activa

Leave a Reply